2018. december 27., csütörtök

2019. már itt van a kertek alatt...


 B.U.É.K.
Mindenkinek nagyon boldog, szerencsés, vidám, új évet kívánok szeretettel !!!
Vigyázzatok a cicákra, kutyusokra, sok lesz a petárdás durrogtatás !!!



2018. december 22., szombat

Karácsony 2018.



 Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek, nyugalomban, békességben, családi körben,
sok-sok finomsággal :-)


2018. december 21., péntek

Karácsonyi sütésem... Hókifli 2.

Most másféle receptet próbáltam, mint ami már fent van.
Több mindenkinél nézelődtem, elsősorban most Neánál és Gabinál és az ő receptjeiket vetettem össze.
Hókifli  másként  2.
40 dkg rétesliszt /lehet 20 dkg finom és 20 dkg rétesliszt is/
20 dkg zsír
1 tasak élesztőpor
csip.só
2 ek cukor
kb. 2 ek tejföl
Összegyúrtam gyorsan simára, majd három darabra osztottam, fóliáztam és ment a hűtőbe min. 20 percre. végül is volt az 2 óra is.
Majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, a 6 cm-es átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggattam.
Kemény szilvalekvárom van, az a szobolcsi-penyigei fajta, minden kerek lapkára étkezőkéssel, mert annak félkörös a vége és nem hegyes - Dédimamáék páros késnek hívták, először nem tudtam miről beszélnek, majd kiderült, hogy mivel a villával van párban, így az a páros kés, végül is logikus teljesen - tehát késhegynyi darabokat osztottam, majd feltekertem és kifli formára próbáltam igazítani. Mentek a tepsire.
Persze, hogy itt is jó sok szilvalekvárt elnyalogattam, valami isteni finom magában is.
180 fokos sütőben kb. 15-20 percig sültek a kiflik, épp hogy az aljuk kezdett színesedni és már kész is volt.
Közben egy tálban 4 ek porcukrot 2 cs bourbon vaníliáscukorral elkevertem, és még melegen beleforgattam az összes kiflit, majd tálra rendeztem, de még ott is soronként/rétegenként kapott egy kis cukorszitálást.
Finom ez a recept is, pláne frissen, még langyosan. De pár nap elteltével rájöttem, hogy az én régi nagymamás receptem finomabb, sokkal.

Kész a karácsonyi sütésem...



Bejglirudak... most csak mákosak készültek
Ez a 4 kicsi pontosan 2 rúd normál bejglinek felel meg
Recept jobbra lent megtalálható
Zserbó... diós, tényleg csak egy mini adag, még nincs rajta a csokimáz, ha lesz róla kép kiteszem
Recept jobbra lent megtalálható.
 Linzervirágok... na végre, megsütöttem, persze, hogy közben szentségeltem, hogy minek állok neki ilyen sziszifuszi aprósütiknek, persze, hogy fél üveg baracklekvárt menetközben és véletlenül elnyalogattam, félig állva, félig ülve, mert azért fárasztó egy kicsit, de azért ment.
Rűadásul a kisebbik szaggató garnitúrával nyomkodtam, hogy olyan helyes kis apró falatkák legyenek, így lett egy gáztepsivel és két normál tepsivel. legközelebb a nagyobbikkal fogom, az biztos nem fog ennyi ideig tartani, de nem lesz ennyi sem belőle.
 A recept egyszerű nagyon.
30 dkg finomliszt
20 dkg hideg vaj kockázva
6 dkg cukor
1 tojás sárgája
1 narancs reszelt héja és a leve
Ezeket összegyúrtam szép simára, fóliába csomagoltam és ment több órára a hűtőbe.
Amikor kivettem, lisztezett deszkán átgyúrtam és négy darabba vágtam, mert a kisebb tésztával könnyebb dolgozni. Egyenként vékonyra nyújtottam, ez hol sikerült, hol nem, és kiszaggattam egy simát és egy lyukasat, hogy mindig párban legyenek, rögtön tettem is a tepsire.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb 10 perc alatt megsültek, épp, hogy kezdtek színesedni, azért világos maradt.
Amikor kihűltek baracklekvárral összeragasztottam kettesével.
Persze, hogy kóstoltam, finom lett.



2018. december 19., szerda

Édes paradicsomleves és egy kis rántott csirkeszárnytő



Édes, sűrű, fűszeres paradicsomleves
1 liter 100%-os paradicsomlé
kis darab zeller
zellerzöld
rántás: pici olaj, pici liszt, pici víz
cukor
levesbetét: most eperlevél /máskor egy maréknyi rizs/
Az egyik legfinomabb édes leves, legalábbis nekem.
Szeretem.
Elkészítem a vékony rántást, felengedem a paradicsomlével és még kis vízzel is, ha netán túl sűrű lenne, felforralom, beleteszem a zellert és a zöldjét, a végén megcukrozom picit.

 Csirkeszárnytövek kirántva, krémsajtos brokkolival
Újabban szétdarabolom a csirkeszárnyakat, főleg, ha nagyok, ugyanis sokkal könnyebb bánni vele, és sokkal kiadósabb is. 3 féle étel is készülhet belőle.
Most 3 darab csirkeszárnyam volt, 3 felé daraboltam, a szárnytövet kirántani a mai ebédhez, a középső részből tejfölös csirkepaprikás készült holnapra, nokedli lesz mellé frissen, a legvégét meg eltettem a fagyasztóba és majd belefőzöm húslevesbe, a legvégén Falatkám fogja megkapni, az övé lesz majd a levesből.
3 db csirkeszárnytő
a panírhoz a szokásos liszt, tojás, prézli
1/2 kg fagyasztott brokkoli
5 dkg vaj, pici olaj
5 gerezd fokhagyma
2 ek. natúr tejszínkrémsajt
só, bors
A húst paníroztam és kisütöttem jó ropogósra.
Egy serpenyőben olvasztott vajon, ami mellé egy kevés olajat is öntöttem, megfuttattam a fokhagymalapkákat, ráborítottam a fagyott brokkolit, lefedtem, hogy a saját gőzében párolódjon puhára, amikor majdnem jó volt akkor tettem hozzá a krémsajtot, elkevertem egyneművé, sóztam, tekertem rá borsot és kész is volt.
A forró olajban a végén,  a panírozáshoz használt megmaradt tojást is megsütöttem és azt is tálaltam.
Finom volt.




2018. december 18., kedd

Még egy bögrés banánkenyér



Már megint. Mindig úgy járok, hogy egyszercsak bebarnul a banán, pedig minden reggel eszem egyet éhgyomorra, amikor még szép aranysárga, aztán jön egy olyan reggel amikor komolyabb reggelire vágyom, mondjuk egy tojásrántottásra vagy bundáskenyeresre és elmarad a banánevés, kiesem a ritmusból, na ilyenkor megsértődik és barnulni kezd.
Vagy tejturmixként végzi vagy banánkenyérként.
Nos pont így született ez ma a gerslis bablevesem mellé második fogásnak. Tűnődtem, hogy leöntöm csokimázzal, de aztán felülkerekedett bennem a józan ész, csak nem pocsékolom el a drága étcsoki készletemet erre a hétköznapi sütire, amikor azok kellenek a zserbóra majd.
Finomnak finom ez a banánkenyér, de őszintén, nem egy izgalmas krémes-habos valami csoda, kissé unalmas egy sütemény, pedig aztán próbálom feldobni mindennel amivel csak lehet. Végül is az ilyen ködös, piszok hideg délutánokat csak feldobja egy kicsit.
Akkor jöjjön a recept.
Még egy bögrés banánkenyér
1./ tál
1,5 bögre banánpép, 4 db banán, csak úgy hevenyészve összenyomkodva, törve
1 narancs reszelt héja és a kipréselt leve
0,5 bögre olaj
3 egész tojás

2./ tál
1 bögre süteményliszt
0,5 bögre zabpehely
csipet só
1 cs. sütőpor
0,5 bögre cukor
1 tk. fahéj

1 maréknyi mazsola
1 maréknyi mogyoró
Mindegyik tálat szépen kikevertem a bennelévőkkel, majd összevegyítettem egyneművé, nem kell túlzásbavinni a keverést, ha szemre összeállt akkor már jó. belekevertem a mazsolát is és a mogyorót is.
A massza felét áttöltöttem egy másik tálba, és ahhoz még kevertem egy nagy evőkanálnyi kakaót szépen egyenletesre.
Dobozformájú kenyérsütőmet jó alaposan kivajaztam majd liszteztem és kanalanként felváltva csorgattam bele a masszát először a világosabból, majd rá a kakaósból... és így tovább míg tartott, ettől lesz majd klassz márványos, ha lesz, az enyém inkább foltos lett, de kicsire nem adunk, jó ez így is.
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem és a sütit több mint egy órán át sütöttem alsó-felsőn, kellett is, mert a villa csak jó sokára jött ki a közepéből szárazon, mivel többször is tűpróbát végeztem, hogy tutira átsüljön.
Kiborítottam rácsra, ott hűlt ki teljesen, majd akkor porcukroztam.
Azért unalmas ide vagy oda, két jókora szeletet bevágtam a délután folyamán.


2018. december 16., vasárnap

Birsalmaleves és egybensült fasírt ebédre



Birsalmaleves... most tejszínesen
1 ü. általam eltett birsalmabefőtt
+ kétszeres víz
1 tk. mézes fűszerkeverék
1 cs. vaníliás pudingpor
1 dl habtejszín
Lábasba öntöttem a kompótot a vízzel és felforraltam, közben megszórtam a fűszerrel.
Közben kevés hideg vízzel kikevertem a pudingport, majd hozzáöntöttem, kevergetve megvártam, hogy sűrűbb legyen és felöntöttem habtejszínnel. Összeforraltam.
Mennyei finom. Különben is nagyon szeretem a birsalmát minden formájában, még van sajtom is az őszi készítésből, úgy vigyázok rá, mint a szemem fényére.

Fasírt egyben sütve főtt tojással... rizibizivel
Recept  itt


Rizibizi készítési módja:
1 bögre rizs
pici olaj
só, bors
petrezselyemzöld
1 bögre zöldborsó, idény szerint fagyott vagy friss
minimális zsiradékon átpirítva a rizst, felöntve dupla mennyiségű folyadékkal, sózva, borsozva, petrezselymezve,  hozzászórva a zöldborsó, NEM KEVERNI ! ilyenkor 5-8 percig forralom, majd elzárom, tiszta konyharuhával letakarom, félreteszem és hagyom, hogy saját gőzében puhulva minden folyadékot magába szívjon ... a végére kész a Rizibizi.
Tálalás előtt egy villával fellazítom, hogy pergős szemeket kapjak.

2018. december 14., péntek

Csirkemell fokhagymás, mustáros, sajtos... hosszan sült krumplival



 Csirkemell fokhagymás mustáros sajtos
Hozzávalók:
1 filézett csirkemell 4 vékony szeletre vágva /a többi része felkockázva és lefagyasztva/
Pác:
4 gerezd fokhagyma áttörve
1 ek olaj
1 ek mustár
só és őrölt bors
rengeteg reszelt sajt
Ezt jól összekevertem és egyenként átforgatva benne, majd belehelyezve a szeleteket betettem a hűtőbe 1-2 órára.
Amikor ebédelni akartam már, akkor egy olajozott tepsibe egymás mellé áttettem, mintegy kitörölve a tálat a hússzeletekkel és mindegyik tetejére jó sok reszelt sajtot púpoztam. Pici vizet is aláöntöttem.
180 fokos sütőben bő egy órát sütöttem, amíg a sajt szép piros nem lett rajta.
 Hosszan sült krumpli receptje
Hozzávalók: 1 főre
3 db nagyobb krumpli hámozva, kétszer negyedelve
5 gerezd fokhagyma
0,5 dl víz
olaj, amennyi ellepi a serpenyőben
Egy nagy serpenyőbe tettem az összes krumplit, aláöntöttem a vizet és annyi olajat rá, hogy épp ellepje, fedő alatt takarék lángon először párolódik, majd amikor kezd sercegni, tehát sülni, akkor leveszem a fedőt róla, mellé dobálom a fokhagymagerezdeket és hagyom lekapódni.
Figyelem !!! Egészen idáig tilos keverni !!! Nem szabad hozzányúlni, nem ég le, nem kell izgulni, nyugodtan ott lehet hagyni !!!
Amikor látom, hogy odakapott az alja, akkor kezdem óvatosan alányúlva szűrőlapáttal átforgatni, hogy a teteje is megpiruljon. Ekkor van készen, tálra szedhető. A fokhagymagerezdek is.
Ennek a módszernek az a lényege, hogy a krumpli /de a fokhagyma is/ kívül jó ropogós, belül meg krémes, tálaláskor meghintem sóval.
Mennyei finom, csak magában is, de például 1-2 tükörtojással is vagy sült virslivel is, vagy bármilyen más sülthússal, pl. oldalassal is.




Készítése nagyobb adagban és fázisfotókkal itt látható.


2018. december 13., csütörtök

Mákos guba


kép a netről
Nálunk otthon, a gyermekkoromban csak karácsony este volt mákos guba, a halászlé és rántott ponty vacsora után ez volt a desszert, máskor soha nem ettünk gubát és a következőképpen készült:
Egy nagy tálba felkarikázott Édesapám - mert nálunk ő készítette - kifliket, nem vajasat, hanem azt a sima, egyszerű fajtát, elég sokat, meglocsolta forró vaníliás tejjel, kicsit hagyta állni, hogy a kiflik beszívják, majd meghintette bőven jó sok őrölt mákkal, szórt bele mazsolát is, és végül jó pár kanál mézet is csorgatott rá, óvatosan átkeverte és már lehetett is tálalni.
Annyira soha nem voltam oda érte, egész felnőttkoromban ha talán egyszer készítettem, érdekes módon a családom minden tagja szereti a mákos ételeket, ezt a mákos gubát mégsem kérték soha.
Az én habos mákos gubám: 

 
... kifli helyett szikkadt kalács szeletekkel. Érdemes a kiflikarikákat vagy a kalács-szeleteket előtte vajon lepirítani, majd ezután meglocsolni a vaníliás tejjel... ésatöbbi, sokkal finomabb lesz a végeredmény.

Lehet persze házilag készíteni a gubarudat is, állítólag sokkal finomabb, mint bármelyik készen vett kiflivel, egyszer majd kipróbálom, de valószínű nem gubának, hanem csak úgy enni, kenyér-kifli gyanánt, mert egyszerű és sokan állítják, hogy nagyon finom is. Elhiszem.

Itt van két gubarúd recept is:

Bármelyiket is sütjük, tuti mindkettő nagyon finom.




2018. december 11., kedd

Majonézes tojássaláta



Majonézes tojássaláta lilahagymával
6 db főtt tojás kockázva
1 kisebb lilahagyma szintén kockázva
só, bors
2-3 ek. majonéz
2-3 ek. tejföl
tetejére petretzselyemzöld apróra
Mindent összekevertem, majd ment a hűtőbe összeérni.
Pirítóssal mennyei.

 

Egy kis főtt füstölt sonkát belekevertem a végén.


2018. december 5., szerda

Almás diós kevert sütemény


 Almás-diós kevert
4 db alma reszelve
20 dkg cukor
1 tojás
1 tk. őrölt fahéj
egy marék mazsola
15 dkg süteményliszt
1 sütőpor
10 dkg őrölt dió
1 tk. nescafé
/itt az oldalára állítva látható, hogy mennyire ciki a máz rajta/
Két tálban külön-külön kimértem és vagyítettem a nedveseket és a szárazakat, majd összedolgoztam az egészet egyneművé, 20x30-as vajazott-lisztezett tepsibe simítottam és 200 fokon megsütöttem kb.30-35 perc alatt, a végén túpróbával ellenőriztem.
Csokimázat szerettem volna a tetejére, csak nem mértem ki itt a hozzávalókat, hanem csak úgy szemre... és kevés lett, sokkal több kellett volna, hogy befedje a süti tetejét, pedig ott volt a szemem előtt az adag.
Máz a tetejére: szóval így kellett volna, ahogy leírtam itt alább:
10 dkg porcukrot 2 ek vízzel felfőzni olvadásig, hozzákeverni 2 dkg kakaóport, összefőzni ezzel is, majd 1 ek vajjal fényesíteni.
Ráönteni a tészta tetejére és kidermeszteni... na így kellett volna, helyette ilyen lett, mint fent... az enyém itt és most, nos kevés lett.
Viszont eszméletlenül finom, máz ide vagy oda, magában is, baracklekvárral is.
Fogom ezt még sütni rendes mázzal a tetején.


 Csini a napsütésben mosakszik és szundít
/A függöny alja jól látszik mennyire viseltes, a büdös kis disznó ott szokott csimpaszkodva hintázni rajta, amikor olyan kedve van./
















2018. december 3., hétfő

Kenyérsütés gépben



 Nem volt kedvem kézzel pancsolgatni, dagasztgatni, viszont muszáj volt sütnöm, mert nem volt kenyerem. Körülbelül 5 éve, hogy nem sütöttem a kenyérgépben kenyeret, amikor megvettük anno, akkor bezzeg egyfolytában hetekig csak abban sütöttem, de azóta eltűnt a géppel kapott recepteskönyv is, ráadásul teljesen elfelejtettem még a gép kezelését is, annyira csak kelt tészta bedagasztására használtam.
Nekiestem az internetnek, millióféle kenyérrecept van fent, na ezekből állítottam össze ezt ami itt kisült, nagyon féltem a végeredménytől, de kár volt, mert finom lett nagyon, talán csak egy kicsit sötétebbre fogom a következőt sütni, az én ízlésemnek az felelne meg jobban.
4 féle lisztkeveréket használtam, érdemes volt.
 Hozzávalók:
3 dl langyos víz
1 ek. só
1 tk. cukor
1 ek. ecet 10%-os
3 ek. olaj
10 dkg rétesliszt
10 dkg fehér rozsliszt
10 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
20 dkg kenyérliszt
1 tasak élesztőpor
Ebben a sorrendben betettem mindent a tartályba, majd elindítottam a sima fehér kenyér programon, közepes színben /na legközelebb a sötét lesz/, és az 1000 gr formára. Gondoltam rá, hogy menet közben szórok hozzá tökmagot vagy napraforgómagot, de annyira azt hittem, hogy úgysem fog sikerülni, hogy inkább maradtam a sima variációnál. Kishitű voltam.
Itt teszteltem jóféle füstölt kenyérszalonnával és csípős ecetes cseresznyepaprikával.
De ettem vajazva téliszalámival retekkel, majonézesen prágai sonkával csemege uborkával, ettem rántottához, tükörtojáshoz. Egyébként nem eszem sok kenyeret, főtt ételekhez szinte soha, de ha van ilyen friss, jóízű kenyerem akkor azonnal muszáj szendvicseznem.
Szeretném kipróbálni még a gépben sütött kalácsot is. Most majd ez jön.



2018. december 2., vasárnap