2019. május 30., csütörtök

Tanyasi sültcsirke....


Tanyasi sültcsirke velesült újkrumplival és szilvaszósszal
Nem variáltam túl az ebédet, ebben az esős, borult időben mindenképpen egy szeretett fogást akartam készíteni és minél egyszerűbben.
Hozzávalók:
fél tanyasi csirke
só, őrölt bors, olaj
4 db közepes újkrumpli kockázva
1 ü. szilvakompót
1 cs. vaníliás pudingpor
1 tk. mézesfűszerkeverék
A fél csirkét tisztítás után befűszereztem, tepsibe raktam a húsos résszel lefelé, öntöttem alá pici vizet és pár kanál olajat, betettem a sütőbe párolódni, kb. 1 óra elteltével megfordítottam, mellérakosgattam a tisztított kockázott újkrumplit is és visszatettem sülni.
Közben elkészítettem a szilvaszószt, lábasba öntöttem a befőtt levét, majd adtam hozzá ugyanannyi vizet, a fűszerkeveréket és felforraltam, közben kikevertem kevés vízzel a pudingport és forrás után besűrítettem a levet, hozzáöntöttem a szilvadarabokat is, megvártam míg még egyet forr és kész is volt.
Ezek után felnyomtam a sütő hőjét 220 fokra és pirosra, ropogósra sütöttem percek alatt a csirkét.
Hát ezért akartam ma mindenáron ezt ebédelni, mert ebben nem lehet csalódni, mindig, minden körülmény között nagyon finom.





2019. május 29., szerda

Rizseshús másképp...


 Rizseshús másképp... káposztasalátával
Azért másképp, mert nem magyarosan és pirospaprikásan készült most.
Hozzávalók:
2 szelet sertéstarja
2 szál újhagyma, 2 cm-esre darabolva zöldjével együtt
2 gerezd fokhagyma, lapkákra szeletelve
só, bors, pici házi ételízesítő
1 tk. paprikakrém
2 kanál liszt
Rizs: 2-3 laza maréknyi rizs
víz a rizs mennyiségének duplája
1 tk. házi ételízesítő
só, bors
petrezselyem

 A hússzeleteket sóztam, borsoztam, majd lisztben megforgattam.
Olajat forrósítottam egy lábasban és a szeleteket pirosra sütöttem mindkét oldalukon, majd hozzáadtam a hagymákat, fokhagymagerezdeket és a fűszereket, majd pici vízzel felöntöttem és puhára főztem. A végére isteni ízes, sűrű szaftja lesz, köszönhetően a lisztnek.
Közben egy másik lábasban a rizst opálosra pirítottam egy kanál olajon, majd dupla mennyiségű vízzel felengedtem, hozzáadtam a fűszereket és fedő alatt puhára főztem. Ez onnan derül ki amikor már nincs rajta folyadék, csak gőzölög, akkor elzárható, majd a fedővel lefedve állni hagyom legalább 20 percig.
/A rizst kétféle módon szoktam elkészíteni.
1./ Amikor pirítom. 
2./ Amikor nagy mennyiségű sós vízben főzöm puhára - forrástól számítva 15 perc - pont ahogy a tésztákat. Végül leszűröm.
Mindkettő tökéletes, a végeredmény puha, pergős rizs lesz.
A rizst mindig egy mércés bögrébe mérem, látom, hogy meddig tölti ki a bögrét, majd amíg pirul a zsiradékon, a bögrét ahhoz a mennyiséghez képest töltöm fel vízzel duplájára. Amikor a rizs már párolódik soha nem keverem meg és nem emelgetem a fedőt, csak kb. 10-15 perc elteltével, addigra jó is./
Tálalni lehet úgy is, hogy külön a rizst és rá a hús-szeleteket.
De lehet úgyis - és most pont ezt csináltam - hogy a sült húst felkockáztam és a rizst hozzákevertem a finom fűszeres szafthoz a hússal együtt.
Tetejére friss petrezselymet szórtam.
 Káposztasaláta... saját készítésű
1 db újkáposzta, vékonyra szeletelve
2 db vöröshagyma, félkarikára, vékonyra szeletelve
2 tk. egész köménymag
2 tk. őrölt köménymag
só, bors, cukor
ecet
víz felforralva
Leszeltem a káposztafejet, a hagymákat, egy nagy tálba és meghintettem sóval, összekevertem.
Közben odatettem 2-3 liter vizet forrni, beleszórtam a fűszereket, és amikor felforrt akkor az ecetet és cukrot is váltakozva, miközben állandóan kóstolgattam, hogy kellően salátalé íze legyen, azaz édes is és savanyú is.
Ráöntöttem a forró salátalevet a káposztára, átkevertem, lefedtem és otthagytam kihűlni.
Másnap raktam tiszta, zárható üvegekbe a lével együtt és mentek a hűtőbe.
Mennyei finom, a kedvenc salátám egyike ez.



2019. május 24., péntek

Mennyei új, idei kelkáposzta...




Csodaszép, harsogóan friss, sötétzöld külső levelekkel bíró új kelkáposztát kaptam.
Volt egy nagynéni a családban aki nem szerette az új kelkáposztát, mindig azt mondta, neki az túlságosan "zöldízű". Én meg pont ezt a zöldízt szeretem a legjobban benne.
/Nem mintha a téli kelkáposztával nem lehetne ugyanezt megcsinálni, persze, hogy igen./
De nem akartam az unalomig gyártott rakott kelt sem készíteni, holott imádom, de egyet gondoltam és ez lett belőle:

Töltött kellevelek sok tejföllel, sok reszelt sajttal
Hozzávalók:
1 közepes fej kelkáposzta
Fűszeres abálóvíz:
só, bors, fokhagyma sok, bors és kömény összeforralva
Töltelék:
30 dkg darálthús
1 marék kerekszemű rizs
1 tojás
1 közepes vöröshagyma apróra
4 gerezd fokhagyma apróra vágva
só, őrölt bors, szemes és őrölt kömény, 
Tetejére:
tejföl, reszelt sajt 

 Elkészítés:
Odatettem egy lábasban vizet forrni, tettem bele fokhagymát, a köményeket, sót és borsot bőven.
A káposztának az összes sötétzöld külső levelét lefejtettem, de még vettem hozzá a világosabb színűekből is. Alaposan folyó víz alatt, többször öblítve átmostam, majd amikor felforrt a fűszeres víz kettesével beleeresztettem 2 percre csak, majd azonnal kivettem, lecsöpögtettem és tálra raktam egymásra. Amikor mind párolva lett kicsit, és már hűlt is kicsit, akkor a középső nagy vastag ér mentén kettévágtam valamennyit, az ereket kidobtam.
A darálthúst a szokott módon fűszereztem és a hozzávalókkal bekevertem, bőven túl kell fűszerezni, hogy majd a kész állapotában is jó ízes legyen.
- lehet úgyis készíteni, hogy pörköltnek megfőzni, majd zsírjára pirítani, végül a főtt rizzsel összekeverni.
Megtöltöttem a fél-leveleket, feltekertem és a két végét bedugdostam, majd egy másik lábas aljába szépen egymás mellé leraktam. Felöntöttem a fűszeres abálólével, még szórtam a tetejére fokhagymadarabkákat, és megszórtam újra a fűszerekkel és 25 perc alatt puhára főztem.
A legkisebb tepsimet kiolajoztam, meghintettem zsemlemorzsával, és egyenként húscsipesszel átemeltem a tepsire egymás mellé a kis batyukat, muszáj megjegyeznem annyira kis édes bucisak voltak. Nagyon tetszettek. Bőven kanalaztam rá tejfölt, elsimítottam és megszórtam rengeteg reszelt sajttal.
230 fokos forró sütőben kb. félóra alatt pirosra sütöttem.
Jó ízes, fűszeres lett, el tudok még képzelni hozzá vagy fokhagymaszószt vagy kaporszószt, valamelyiket el is készítem majd hozzá holnapra.
Valamint ropogósra sütött szalonna-taréjokat is, mindegyiknek felet-felet a tetejére és meglocsolgatva a finom sült szalonnazsírral. Hmmm.
Érdemes volt variálgatni mert finom lett.
A lehántás után ennyi maradt meg, ebből készült kelkáposztafőzelék újkrumplival, sonkakockákkal, jó fokhagymásan, köményesen ez is, és természetesen pirospaprikásan berántva, mert így szeretem.

édes kis bucikák lettek, mindegyik két falatnyi...



Jó sok 20%-os tejföl és rengeteg reszelt trappista ment rá...







2019. május 23., csütörtök

Villásreggeli


 Májusi lecsó... még nem az igazi, még nem a napon érlelt, telt ízű, gazdag lecsó... de már mégiscsak egy kis lecsó. mert megkívántam.
Hozzávalók: 2 db paprika, 1 hegyes erős, 2 db paradicsom és 1 nagy vöröshagyma, pici pirospaprika, valamint egy pár virsli. Ja és friss kenyér.
Ennyi.

Édesapám volt annyira, de annyira lecsóimádó, hogy tavasztól őszig hetente legalább 3x lecsót reggelizett, és oly erősre készítette, hogy már csuklott tőle. Így szerette.

 

2019. május 22., szerda

Feltét: fűszeres töltelékrúd szeletelve


 Főzelékhez feltét: fűszeres töltelékrúd szeletelve
Régóta készülök elkészíteni így ebben a formában, ugyanis az ország keleti felében húsleves betéteként készítik, húslevesben is főzik ki. Na ez izgatta a fantáziámat, ugyanis tölteléket én eddig csirkébe vagy a combjába, esetleg dagadóba töltöttem és sütöttem és ott nagyon szeretjük. Levesbetétként netán főzelékfeltétként még soha, szóval muszáj voltam megpróbálni.


 Hozzávalók:
3 szikkadt zsömle beáztatva
1 nagy vöröshagyma apróra kockázva
1 kanál libazsír
pici pirospaprika, só, őrölt bors
3 db főtt tojás kockázva
3 tojás nyers
petrezselyemzöld /na ez most kimaradt, a nagy izgalomban elfelejtettem beletenni, holott ott volt az orrom előtt/
A hagymát megdinszteltem a zsíron, meghintettem pici pirospaprikával, hogy színe legyen, majd hozzáöntöttem a kifacsart áztatott zsömlékhez, ment hozzá az összes többi cucc is, kivéve a petrezselyem, amit egész egyszerűen elfelejtettem, jól összedolgoztam, kóstolgattam, hogy kellően sós legyen és fűszeres - túlzónak kell lenni a fűszerezéssel, mert mire kifő kevésbé fogjuk annak érezni.
Közben egy lábasba odatettem vizet forrni, jól meg is sóztam.
Ebből a massza-mennyiségből 3 rúd lett, na kettőt folpackba tekercseltem, hengereztem, úgy ahogy sikerült, két végére csomót kötöttem és a forrásban lévő vízbe eresztettem óvatosan, a harmadik is ment melléjük, de azt már nylonzacskóba hengergettem, mert a folpack már nem jött le teljes szélességgel a gurigájáról, a kezem csúszott a masszakulimásztól, szóval agyvérzésközeli állapotban dühöngtem miatta, így aztán inkább választottam egy kis uzsonnás zacsit, mondanom sem kell az is tökéletes a célra. Ebben egy kicsit nagyobb, bucisabb lett a töltelék, de na és, tökéletes lett így is.
30 percet főztem mindegyiket, majd kivettem egy nagy tálra és hagytam hűlni, amikor már nem volt piszok forró akkor lehántottam a nylon burkolatokat, könnyen lejött, mert már szépen összeállt a főzésben a töltelék. hagytam teljesen kihűlni.
Egy rudat szeletelve azonnal megettem a főzelékemhez és azon kívül is csak úgy, mert nagyon finom.
A másik kettőt is felszeleteltem és így szeletelve tettem tasakokba és ment a fagyasztóba, részben majd húsleveshez fogom levesbetétként enni, de mondjuk egy sült csirkecomb vagy oldalas darab  mellé is kipróbálom kissé lepirítva, az az mellépirítva. Szerintem tök jó lesz.

 Salátafőzelék a töltelékkel
Hétvégén majdnem ingyen dobták utánunk a szép salátafejeket valamelyik multiszuperban, nem volt 100 forint sem darabja. Nem lehetett ott hagyni. Őszintén, mi kerül manapság már 100 ft alatti összegbe ? Nagyon semmi. Egyszerűen botrány milyen zöldségárak vannak.
Hozzávalók:
1 fej saláta leveleire szedve, alaposan tisztítva
1 kanál libazsír, 1 kanál liszt a rántásnak
6-8 gerezd fokhagyma apróra
só, bors
2 dl tejszín
A salátaleveleket 1 kanál zsíron picit összeabáltam, nem nagyon, mert szeretem, ha ropogós marad,
rászórtam a rengeteg fokhagymát és meghintettem egy kanál liszttel is, majd felengedtem kb. 1 dl vízzel, összefőztem, közben többször adtam hozzá - de mindig csak kevés - vizet, hogy az általam szeretett kellemes főzelékállaga legyen, ne túl sűrű, de ne is híg nagyon. Pár percig főztem csak, fűszereztem és hozzáöntöttem a tejszínt is, azzal már csak egyet forraltam.
Egyik nagy kedvenc főzelékem, levesnek is így főzöm, csak hígabbra.
Szoktam jó sok kaporral is készíteni, na azzal is mennyei.
Feltétként még a legjobb hozzá a rántottakocka meg ez a töltelékcucc, de persze mindenki azt eszik mellé amit szeret.


2019. május 20., hétfő

Csirkepaprikás tojásos nokedlivel...


Csirkepaprikás  tojásos nokedlivel  kovászos uborkával... 
A tegnapi rántani valókból vettem el 2 db felsőcombot, meg 2 db szárnynak a vékonyabb felét /a bucisabb másik fél tegnap ki lett rántva/, így ezekből készült ma a paprikás, felturbóztam még kb 20 dkg csiperkegombával... nagyon finom lett.
Cicukáim nem véletlenül vártak pár leeső darabkára... na meg Falat is a lábam mellett, naná.
Hozzávalók: 
2 db csirke felsőcomb
Saját fortély: /a combokat mindig bevágom a csont melletti mindkét oldalon, az alsónál is, meg a felsőnél is, akár kirántom, akár sütöm, akár pörköltnek/paprikásnak sütöm-főzöm, hamarabb megpuhul és tuti nem marad véres/
2 db csirkeszárny vékonyabb fele /az ehetetlen legvégét is mindig belefőzöm levesbe vagy pörköltbe, majd utána megkapja Falatka, persze lemosva a fűszerek miatt/
1 nagy vöröshagyma, apróra kockázva
4 gerezd fokhagyma szintén
1 db hegyes erős paprika szintén
1 ek. darált paprikakrém
só, bors, 2 kanál olaj, pirospaprika
20 dkg szeletelt csiperkegomba
1 kanál liszt a hintéshez
2 kanál zsíros tejföl
Megdinszteltem a hagymákat, paprikát az olajon, meghintettem pirospaprikával és ment hozzá az összes többi, felengedtem annyi vízzel ami épp ellepte és félóra alatt puhára főztem. Ekkor meghintettem 1 kanál liszttel, szép lassan simára kevertem, majd hozzáadtam a 2 kanálnyi tejfölt is, azzal is simára kevertem és összerottyantottam.
Közben bekevertem a nokedlitésztát, és egy másik tálba felütöttem és kikevertem 4 tojást is.
Nokedli:
20-25 dkg zömmel rétesliszt + egy kevés finomliszt
2 db tojás

víz
Nem kell nagyon kikeverni, csak épp álljon össze.
Forrásban lévő sós vízbe szaggatom a tupperware szaggatómmal, amit nagyon megszerettem.
Stabilan áll a fazékon, villámgyorsan átnyomódik a tészta, ha egyet forrt, már szűröm is le.
Tudtátok, hogy a gyártó direkt a magyarok miatt és a magyaroknak készítette és forgalmazza ?
Szóval leszűrtem, egy lábasban egy kanál olajat forrósítottam, arra karikáztam 1 szál újhagymát, kicsit összesütöttem, majd ment rá a nokedli, átkevertem és rázúdítottam a kikevert tojásokat, pár kavarással megvártam míg összeáll a nokedlin, de én szottyosan szeretem, tehát nem sütöm sokáig.
Lehet is tálalni.
Persze szoktam sima nokedlivel is, de egy régi kedves, jóismerősöm Sz-né F.É. aki nem mellesleg szuper szakácsnő, ajánlotta, hogy próbáljam ki így is, mert csudajó. Igaza volt, azóta nagyon sokszor így készítem a pörköltek, paprikások mellé a nokedli köretet. Mennyei.
A férjem is imádta.

Cicukáim, kis tündérkéim... Csini és Szafti


2019. május 18., szombat

Hétvégi menü...




Csirkeaprólékos húsleves
Recept   itt








Rántott csirke vegyes nyári salátával és természetesen petrezselymes újkrumplival
Ehhez nem kell recept, panírozni és forró olajban kisütni mindenki tud, salátát tetszés szerint összedobni mindenki tud, a petrezselymes újkrumpli készítését meg az előző napokban már leírtam, de azt is tud készíteni mindenki.




2019. május 17., péntek

Mára csak szolidan az étkezést...


Sóskafőzelék... sóskapüré... természetesen újkrumplival


Tegnapi ebédem... ragyogó ötletnek bizonyult


 Egy kis rántott cuccra vágytam.
Volt egy köteg fehér spárgám, megtisztítottam, csak a zsenge részt használtam, de nem főztem elő, hanem ahogy volt pucolva és nyersen, azonnal bepaníroztam és kisütöttem - mellé 2 szelet karajt ugyanígy. Jelentem a spárgát nem kell előfőzni, tökéletesen megsül a panírban és szétolvad a szájban.
Közben készítettem hozzá egy adag párolt petrezselymes újburgonyát köretnek, majd a spárgasípokra nyomtam egy kis majonézt. Ennyi.
Finom volt.