a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2010. május 25., kedd

Sóskafőzelék




Nem hagyományos módon is szoktam spenótot és sóskát is főzni, vagy levesnek, vagy salátának készíteni, de most kifejezetten erre a hagyományos főzelékre voltam ráéhezve, plusz szeretném megörökíteni a gyerekeimnek.
Igy is tudniuk kell elkészíteni, bár jelenleg nem szeretik, de mint ezt magunkról tudjuk, ez még változhat az idők során. 
/Én a tökfőzeléket gyűlöltem egész gyerekkoromban, a kapor illata miatt, most meg a kőfalon is átmegyek érte, csak ehessem, imádom a kapor illatát is, az ember ízlése akár többször is változik az élete során./

30-40 dkg friss sóska
2 dl tej/2 dl tejszín
2 dl tejföl
pici só, 
2-3 ek. cukor
olaj, liszt

Pont mint a spenótnál, itt is jól megmosom a leveleket, leszárazom, majd csíkokra metélem.
/Kezdő háziasszonyként jártam úgy, hogy nem mostam át jól a leveleket, elkészítettem a főzeléket és az egészet ki kellett dobni, mert ropogott a homok a fogunk alatt.
Na, azóta 50-szer átöblítem, nehogy mégegyszer úgy járjak.
Volt egy-pár ilyen fiaskóm, míg végre belejöttem a főzésbe./
Tehát, olajat forrósítok, rádobom a sóskaleveleket, amikor jól összefonnyadt megszórom liszttel, és ráöntöm a tejszínt, /lehet tejet is/szórok rá pici sót, valamint a 2-3 ek. cukrot. Én ugyanis édesen szeretem. 
Összeforralom, majd ha kész leturmixolom krémes állagúra.
Télen ugyanígy főzöm a kiolvasztott sóskapürével, csak azt nem kell turmixolni.
Sóba-vízbe főtt krumplival tálalom.
Lehet tükörtojással is.
Nagyon szeretem, különösen a vitaminhiányos tavaszban.

Levesnek is lehet készíteni, természetesen hígabbra, csak sósan is akár /csak egy csipet cukorral/, és betétként főtt tojáskockákkal, vagy rántottakockákkal, mint a salátaleves esetében, vagy pirított zsemle vagy kenyérkockákkal tálalni. Finom.
Mártásnak is szoktam, ennek az állaga a leves és a főzelék között van valahol, főtt hús mellé egészen kiváló.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése