a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2010. május 10., hétfő

Töltött paprika paradicsomszószban





Színében, illatában, ez már olyan nyári hangulatú étel.
Nálunk a lecsóval, gyümölcslevesekkel, tökfőzelékkel egyenértékű.
Ezalatt azt értem, hogy egész nyáron, hetente, kéthetente, biztosan szerepel a repertoáron, a többivel együtt, felváltva. Hidegen-melegen, tökmindegy, csak legyen.

1/2 kg darált sertéslapocka vagy comb
1 fej kicsi vöröshagyma, apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, szintén apróra vágva
1 db tojás
2 maréknyi kerekszemű rizs
só, bors, 1 ek. pirospaprika
1 l paradicsomlé
5-6 db töltenivaló paprika
1 db kicsi zellergumó, negyedelve
1 jókora szál zellerzöld, szárával együtt felaprítva
cukor
olaj, liszt a rántáshoz




A darálthúst összekeverem a vöröshagymával, fokhagymával, a rizzsel, sózom, borsozom, rászórom az 1 ek. pirospaprikát, ráütöm a tojást, és tiszta, vizes kézzel összegyúrom.
A paprikákat kicsumázom, majd megtöltöm a hússal, és egy nagy lábasban egymás mellé leteszem. A kimaradt húsból kis gombócokat formázok és a paprikákra, vagy melléjük rakom.
Felöntöm a paradicsomlével és annyi vízzel, hogy jó bőven ellepje. Sózom, rádobom a tisztított, negyedelt zellergumót és a zöldjét, a szárával együtt.
A zeller csodás ízharmóniában van a paradicsomos ételekkel, én mindegyikbe teszek is .
Az egészet puhára főzöm, ami kb. 1 óra.
Ha megfőttek a gombócok - egyet kettőbe kell vágni, kóstolni és rögtön kiderül - szűrőkanállal kiveszem egy nagy tálba az összes tölteléket.
Rántást készítek, olajon a lisztet megpirítom, majd a paradicsomos lével kiegyenlítve, simára kavarva, besűrítem a főzőlevet.
Ennél az ételnél, kivételesen azt szeretem, ha tejföl-sűrűségű a szósz.
Jól kiforralom, ha kell még, sózom és cukrozom, mert mi édesen szeretjük.
A főtt zellerdarabokat kidobom, mert csak az íze miatt kellett, a zöldje maradhat.
Az összes tölteléket visszahelyezem a szószba és még egyet rottyantok rajta.
Lehet enni, főtt krumplival vagy friss puha kenyérrel, melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése