a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2013. október 2., szerda

Zöldparadicsom hagymával télre



Kedves pesti szomszédunktól kaptam ezt a jó kis adag kétféle formájú zöldparadicsomot eltevésre.
Nálunk otthon nem volt divatban annak idején ez a fajta savanyúság, nem tudom Nagyikámék ősszel mit csináltak a be nem érett paradicsommal, valószínűleg  Nagyapám beásta a földbe, amikor télire lepucolta és felásta a veteményest.
Sült zöldparadicsomot sem ettünk - a film után szabadon, sokszor megnéztem/nézem, mert nagyon tetszett/tetszik manapság is - nem is hallottunk ilyesmiről.
Csuda vigye, ki akartam próbálni  a zöldparadicsom karikákat jó sűrű palacsintatésztába mártogatva és forró olajban kisütve, ahogy a filmben is, hát nem elfelejtettem és tegnap hirtelen felindulásból az egészet eltettem savanyúságnak.
Szóval felnőttkoromban szerettem meg és azóta is tart, de soha nem cukros/csemege ízben, hanem ecetesen.
Persze teszek én is a felöntő lébe kevés cukrot, de csak az ízek kiegyenlítése miatt.




Először a felöntőlevet készítettem el, találomra, mert fogalmam sem volt mennyire is lesz szükségem.
2 liter vizet felforraltam, szórtam bele egy kanál szemesborsot, 4-5 db babérlevelet, 1 tk. koriandermagot,  3-4 kanál cukrot, egy csapott kanál sót /nem jódozottat/, és annyi kanálnyi 20%-os ecetet, hogy kellemes ízű, finom, az ízlésünk szerinti salátalé íze legyen a lének.
Természetesen állandóan kóstolgattam, kevergettem amíg felforrt, így alakult ki ez a mennyiség a fűszerekből.
Mustármagot is szerettem volna beletenni, de nem volt itthon.
Hagytam langyosra hűlni, közben belekevertem 1 mk.kanálnyi szalicilt és ugyanannyi borkénport.
A borkén a színe miatt kell, nem fog besötétedni az idő múlásával, hanem marad ilyen szép zöld.
A szalicillal én úgy vagyok - tudom sokan ágálnak ellene, de nem érdekel - hogy régen is ezt tették a lekvárokra, savanyúságokra, senkinek semmi baja nem lett tőle, főleg a lekvároknak és egyebeknek sem, szerintem most sem lesz. Persze lehet nátriumbenzoátot is használni, kinek mi van otthon.
Sajnos a kapor a legvégén jutott az eszembe, így csak a legutolsó nagy üvegbe került, a többibe nem, mérges is vagyok miatta.

Jó alapos tisztítás után az aprókat úgy hagytam, a nagyobbakat negyedeltem, mint ahogy a vöröshagymákat /összesen 4 közepes fej volt/  is.
Az üvegeket a tetőkkel együtt a szokásos módon forró, mosogatószeres vízben áztattam jó egy órán át, utána alaposan súroltam, majd többször váltott folyóvíz alatt öblítettem és tiszta konyharuhára állítottam.
Mindig így csinálom minden eltevésnél, még soha nem volt semmivel probléma, a legnagyobb ámulatomra.
Mindegyik üvegbe rétegezve szórtam a hagymából és a paradicsomokból, amíg teljesen tele nem lett, kicsit le is nyomkodtam.
Majd a langyosra hűlt lével színültig töltöttem az üvegeket, de tényleg színültig.
Celofán lapkát fektettem rá és rácsavartam a fedelet jó szorosan.
Ment a kamrapolcra mind, ahol olyan szép látványt nyújtanak a sárgabarackok, lecsók, rumos meggy és rumos szilva, eper/meggy dzsemek, és a narancslekvár mellett ezek a zöld gömböcskék is.
Őrületes színkavalkád és valahogy boldogságos jó érzés a szívem körül, egyrészt, hogy ügyes vagyok, másrészt hogy lesz mit ennünk télen a nyár ízeiből.
Még tíz éve sem gondoltam volna, hogy egyszer ide jutok, ennyit változom majd.






9 megjegyzés:

  1. Jól hangzik, csak nincs elég zöld paradicsomom hozzá. Sajnos az idei paradicsomtermésem siralmas volt! :-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyi szokott ilyet eltenni, azóta sem ettem:( A párom egyáltalán nem eszik hagymát( csak főve, ételben) és nem csináltam. Pedig magamra is gondolhatnék, nem? :)

    VálaszTörlés
  3. Gionetta és venni nem tudsz hozzá? Németországban ilyesmit nem árulnak a piacokon? Mert a nagy hiper-szuperekben nincs az biztos:-)))

    Adélkám igen gondolhatnál magadra is néha, a párod rendben, hogy nem eszi a hagymát, de a paradicsomot se?, annyira nem veszi át a hagymaízt és olyan finom kis savanyúság:-))) Én egyébként imádom az ecetes hagymát is megenni, pl. az ecetes gyöngyhagymát, lehet itt gyárilag készen is kapni a közértekben, nagyon szeretem:-))))

    VálaszTörlés
  4. Én ismerem gyerekkoromból a zöld paradicsom eltevést, mert a nagymamám és az anyukám is mindig tett el, és kis zöld dinnyékkel vegyesen. Olyan csalamádés volt.

    VálaszTörlés
  5. Lívia képzeld kisdinnyét még soha nem ettem, pláne nem savanyúságnak, meg se kóstoltam, mert nekem a dinnye az édes és gyümölcs. A zöldparadicsom nálunk nem volt divatban, vagy nem emlékszem már rá, de felnőtt koromban az anyósomét kóstolva szerettem bele, eltenni meg csak most 2 éve próbálkozom vele, sikerrel:-))))

    VálaszTörlés
  6. Már készítettem ,nekem nagyon bejön,most megyek csinálom rá a levet és mehet az üvegekbe Dóri mama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dóri mama mi is nagyon szeretjük és olyan egyszerű :-)
      Köszönöm, hogy benéztél, mindig szívesen látlak és szívesen beszélgetek :-)

      Törlés
    2. azt mondják ,hogy Erdélybe nagy divat a zöld paradicsom lekvárt főzni. Én is főztem sok cukorral kell ugy mint a barack lekvárt .

      Törlés
    3. ... és finom ??? Jóízű ??? én is olvastam már róla de nem mertem lekvárt főzni belőle, mert valahogy olyan fura :-) Mihez hasonlít az íze ??? Gondolom nem paradicsomhoz.

      Törlés