a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 9 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. június 24., kedd

Az én meggymagozóm.... világbajnok ötlet...Soha, de soha ebben az életben nem jöttem volna rá, hogy a fokhagymaprés alatti lyuk az meggymagozó, ha Fagyal Hajnalka /a facebookon megtalálható/ véletlenül fel nem világosít erről....
... mert panaszkodtam, hogy bolond leszek a meggylevesbe a meggyet kimagozni, ott őszülök meg, mire kész leszek vele.
Na így esett megvilágosodásom története.

Valamikor 100 éve vásároltam ezt a fokhagymaprést, hát nem dizájnos annyi szent, nem egy szépség, sőt kifejezetten szürkeronda, de jól lehet átnyomni rajta a fokhagymát, lehet, hogy akkor újkorában egyszer rácsodálkoztam, hogy az a lyuk mi a fenének van ott, mire lehet jó, de miután semmire nem jutottam, soha többet nem foglalkoztam vele.
Pedig kellett volna.
Gondolhattam volna, hogy nem véletlenül tesznek oda egy lyukat, a szárra meg egy pecket, ami pont a lyukba megy, ha a szárakat összezárom.
Nos abba a lyukba kell helyezni a meggyszemet és a pecket beletolni, hopp... már ki is van magozva a meggy.
Kb. 10-15 szemig az ember bénázgat, amíg rájön a technikára, hogy esik a legjobban félkézre, de onnantól, mint a villám úgy haladtam, ilyen gyorsan még életemben nem magoztam ki 1 kg meggyet és 1/2 kg cseresznyét a pitéhez, a körmöm sem sínylette meg.
Eddig minden ilyen magozás után tanácsos volt sokáig áztatni a kezemet, kenegetni finom kenőcsökkel,
siralmas látványt nyújtott, úgy nézett ki, mintha a földet túrtam volna puszta kézzel.
Az sem véletlen, hogy egyetlenegyszer, asszem 2 évvel ezelőtt álltam neki életem első és ezidáig egyetlen meggydzsem befőzésének, ha jól emlékszem 3 vagy 4 kiló meggyet magoztam ki a puszta kezemmel... nem akarom részletesen ecsetelni mennyit káromkodtam, mert nyomdafestéket nem tűrne, mennyit fohászkodtam, hogy én mekkora hülye, állat, marha és így tovább vagyok, miért nem veszem meg a közértben azt az üveg meggylekvárt, ha már mindenáron azt szeretnék kenni a vajaskenyeremre, miközben meg sárgabarack, málna, eper és narancslekvárok állnak a kamrapolcomon... nem, én egy címeres ez meg az... itt szenvedek a magozással.
Többször az is megfordult a fejemben, hogy úgy ahogy van kivágom az egészet mindenestől.
Őrületesen elcsigázott voltam a végére, a sírás határán.
Arról nembeszélve, hogy meggylés volt az egész asztal és az összes minden ami ott volt a környéken velem együtt. Én nyakig.
Na jó azért itt is volt egy kis fröcsögés, de nem úszott az egész konyha, pár pirosas-lilás foltocska a citromsárga pólómon, de na és, kit érdekel pár póló, amikor innentől abszolút könnyű lesz az életem.

Azonnal megtiltottam a családnak a prés használatát, nehogy má' tönkretegyékittennekem a titkos meggymagozómat, ezentúl atombiztos helyen őrzöm, mint egy aranyrudat. Kár, hogy olyanunk nincs, csakhogy ne magányoskodjon egyedül.
Majd, ha megint sorra kerül a meggydzsem, na akkor főszereplő lesz.
Inkább vettem egy új fokhagymaprést nekik, amin naná, hogy nincs lyuk, na azt használhatják, nyomogathatják kedvükre rajta a fokhagymát :-))))))

Hajnalka nagyon köszönöm ezt a kolosszális felvilágosítást.
Einstein relativitás elméletének feltalálása kutyafüle volt ehhez képest :-)))))


Azóta megtudtam, hogy egy sima gemkapoccsal is lehet meggyet magozni, csak szét kell hajlítani, középről kétfelé.
Hogy mik vannak :-)


14 megjegyzés:

 1. Ó, tegnap magoltunk ki 13 kiló meggyet, kézzel...

  VálaszTörlés
 2. Hát Vicuska én a 3-4 kg-ba majd belehaltam, nem irigyellek, bár télen isteni lesz viszont:-))))

  VálaszTörlés
 3. Ez tényleg zseniális, de annak idején "100 éve" hogy nem kérdezted, meg, hogy mi célt szolgál az a lyuk? A probléma az, hogy ilyet ma nem lehet kapni, és így a felfedezés öröme csak Neked jó, mi meg csak magozunk kézzel. Egyébként lehet kapni meggymagozót, de még nem vettem, mert akkora mennyiséget amihez jó lenne ha van, nem szoktam magozni. 1-2 kg-ot kibírok - bár valóban nagyon macerás, idegesítő.

  VálaszTörlés
 4. ...mert csak mint fokhagymaprés érdekelt és az volt akkor a fontos, eszembe se jutott akkor, hogy az valami célt szolgálhat, szerintem piacokon ahol vannak olyan árusok, hogy mindenféle konyhai ezt meg azt árulnak, ott lehet talán kapni, én így vettem már kifejezetten rántáskészítő lábaskát, semmi másra nem jó, csak arra, hát ilyet is hol kapsz máshol, csak ezeknél, árulnak mindent a nokedli szaggatótól kosarakig mindent, sok olyat amit üzletben nem kapsz sehol:-))))

  VálaszTörlés
 5. Mi több-tíz kiló meggyet magozunk minden évben, rámegy egy nap, de hát na és, nem nagy cucc. Ülünk a meggyfa alatt az árnyékban, és csináljuk. Biztosítótűvel....egyszrű és gyors.

  VálaszTörlés
 6. Na a biztosítótű is jó ötlet, megjegyzem, meg a gemkapocs is, a lényeg, hogy semmiképpen nem lehet megúszni a magozást, csak legfeljebb kényelmesebbé, gyorsabbá lehet tenni ezekkel:-))))

  VálaszTörlés
 7. Nekem nincs ilyen magozóm... Én is egy egyszerű magozót használtam, mégpedig egy gémkapcsot... :o)

  VálaszTörlés
 8. Krisztina tökéletes a gemkapocs, vagy a zárt biztosítótű kisebbik vége, én már mindet kipróbáltam, mind jó, sőt akinek műkörme van, szerintem az is jó, más kérdés, hogy esetleg elszíneződhet a meggy levétől. Mindegy, nekem saját körmöm van és az is marad:-))))

  VálaszTörlés
 9. Anikó, az én fokhagymaprésem is ilyen, megfejelve még egy diótörővel. A tiéden nincsen? A nyelén...?
  egyébként én is nem olyan régen jöttem rá, hogy ez a lyuk a magozó...:))

  VálaszTörlés
 10. Roza nekem csak ez a magozó van rajta pluszban, más semmi, de mostanáig gőzöm nem volt erről sem, csak fokhagymára használtuk, de most mondd, hogy régen milyen praktikusan készítették ezeket az eszközöket, nálam 2 az 1-ben, nálad 3 az 1-ben.
  bezzeg, ha most veszel ilyesmiket, csak külön-külön teheted.
  Felülről a második képen láthatod, hogy a nyele aztán már sima, nekem nincs diótörő rajta.
  De ennek is örülök, hogy megtudtam ezt:-))))

  VálaszTörlés
 11. Sajnos nem lehet ilyet kapni. :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. nemethkitty, jó a sima gemkapocs is, azzal is szuperül ki lehet tolni a magot, csináltam azzal is :-)

   Törlés
 12. Google, fokhagymaprés+meggymagozó
  Ez pont ilyen:
  http://konyhakincs.109.hu/?aid=434787&kid=11665
  Ezen meg van diótörő is:
  http://www.nosaltywebshop.hu/termek/fokhagymapres-meggymagozo/
  Kézzel, 30+ kg-nál tartok. Még fontolgatom a "püfölős" beszerzését.

  VálaszTörlés