a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. június 22., vasárnap

Örök klasszikusok a hétvégén.... szombaton marháskodtunk....




Marhahúsleves rostélyosból és velős-csonttal
/de főzhető marhanyakból, lábszárból, oldalasból is/
2 nagy szelet csontos rostélyos
4 db marha velős-csont
leveszöldség nagy adag:
3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 2 db karalábé, 2 db zeller, kelkáposzta,
nagy csokor zellerzöldje
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 hegyes-erős paprika
1 tv paprika
só, bors
házi cérnametélt
ecetes torma

A húslevesek királya..... a leves titka, mindig hideg vízben teszem oda főni, a velős-csontok mindkét oldalát sóba nyomkodom és úgy teszem a fazék aljába, így nem jön ki belőle a velő főzés közben, állítólag, volt már, hogy valamennyi kijött, de most például bent maradt, mellé a rostélyos szeleteket,  forráskor leszedem a keletkezett habot és csendes tűzön, épp csak zizeregve fő, jó 3 órát.
Közben úgy félidő tájt megy hozzá a sok leveszöldség tisztítva, darabolva, ami nálam 2-3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 nagy zeller, 1 karalábé, 2 vöröshagyma, egy maréknyi gerezd fokhagyma, 1 cikkely kelkáposzta, és ha van otthon, akkor 2-3 fej gomba is. No persze meg sok zellerzöld és petrezselyemzöld is.
Tálaláskor leszűröm, külön tálba teszem a főtt zöldségeket, külön a húst és a velőst is, kifőzöm hozzá a levesbetétet, most épp a házi cérnametéltet /de szerepelni szokott a lúdgége, az eperlevél, a kis kocka, a zabszem tészta is/. A főtt húst tormával kínálom, mellé a főtt zöldségeket is.
Persze szeretjük édes mártásokkal is enni a főtt húst, paradicsom, sóska, egres, meggy, mind szokott szerepelni. Vagy sósan fokhagymamártással.
Előételnek forró pirítóst készítek és a szintén forró velőt kiütögetem a csontból és a pirított toast vagy sima kenyérszeletekre kenem, egyébként könnyen kicsúszik a csontból, bőven sózom és azon melegen megesszük, fenséges étel.
Nem tudom kellően érzékeltetni mennyire szeretjük, így ahogy van, az egészet, mindenestől.

Az összes húslevest ezzel a módszerrel készítem, legyen az húsos karajcsont, tyúk, egész csirke, liba, kacsa, vagy csak ilyen-olyan aprólékok, sőt csak pulykanyakból is, vagy csak kacsanyakból is szoktam főzni, egyik csodálatosabb, mint a másik.
Rengeteg zöldséggel.
Tiszta gyógyszer, nekem.




 


 




.... valamint most még....



Marhapörkölt lábszárból  krumplival és kovászos uborkával
/de főzhető még marhanyakból is/

2 kg marhalábszár felkockázva
4 db vöröshagyma
1 fej fokhagyma
köménymag szemes is és őrölt is bőven
2-3 tv paprika kockázva
2-3 db paradicsom kockázva
1 db hegyes erős zöldpaprika
2-3 ek. zsír
só, bors, pirospaprika
piros arany csemege is, csípős is

Forró zsírra rádobom az egész köményt, a húst, jól átpirítom, megy hozzá a felkockázott hagyma, az apróra vágott fokhagyma, a paprikák, összedinsztelem, meghintem pirospaprikával bőven, majd hozzáadom a paradicsomot is és annyi vizet, hogy épp ellepje, sózom, borsozom, még őrölt köményt is szórok hozzá, meg piros aranyat nyomok rá, mindkettőből, jól elkeverem és felforrástól számítva nagyon kis tűzön, szintén fő vagy 3-4 órát, ugyanis sűrű szaftúnak és szétomlóan vajpuhának kell lennie a végére.
Hát ez pont olyan lett.
Főtt krumplival és kovászos uborkával tálalom.
A végén a sűrű szaftot, ha még marad a tányéron, isteni kitörölgetni friss puha kenyérdarabbal.
Fölséges egy étel.

 


2 megjegyzés:

  1. Imádjuk a marhapörköltet lábszárból, ideje, hogy én is készítsek. Kovászos uborkát pedig ilyenkor elkezdem "gyártani" és szeptemberig, amíg csak kapható a piacon én folyamatosan készítem, mert annyira szeretjük.

    VálaszTörlés
  2. Mi is Lívia, ahhoz képest elég ritkán van, örültem a kicsit hűvösebb időnek és ezért lett elkészítve, nagy melegben már megint nem lehet:-))))

    VálaszTörlés