a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2014. június 22., vasárnap

Örök klasszikusok a hétvégén.... szombaton marháskodtunk....




Marhahúsleves rostélyosból és velős-csonttal
2 nagy szelet csontos rostélyos
4 db marha velős-csont
leveszöldség nagy adag:
3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 2 db karalábé, 2 db zeller, kelkáposzta,
nagy csokor zellerzöldje
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 hegyes-erős paprika
1 tv paprika
só, bors
házi cérnametélt
ecetes torma

A húslevesek királya..... a leves titka, mindig hideg vízben teszem oda főni, a velős-csontok mindkét oldalát sóba nyomkodom és úgy teszem a fazék aljába, így nem jön ki belőle a velő főzés közben, állítólag, volt már, hogy valamennyi kijött, de most például bent maradt, mellé a rostélyos szeleteket, forráskor leszedem a keletkezett habot és csendes tűzön, épp csak zizeregve fő, jó 3 órát.
Tálaláskor leszűröm, kifőzöm hozzá a levesbetétet, most épp a házi cérnametéltet /de szerepelni szokott a lúdgége, az eperlevél, a kis kocka, a zabszem tészta is/, és külön tálon kínálom a húst tormával, és szintén külön tálon a főtt zöldségeket.
Persze szeretjük mártásokkal is enni a főtt húst, paradicsom, sóska, egres, meggy, mind szokott szerepelni.
Előételnek forró pirítóst készítek és a szintén forró velőt kiütögetem a csontból és a kenyérszeletekre kenem, egyébként könnyen kicsúszik a csontból, bőven sózom és azon melegen megesszük, fenséges étel.
Nem tudom kellően érzékeltetni mennyire szeretjük, így ahogy van, az egészet, mindenestől.

Az összes húslevest ezzel a módszerrel készítem, legyen az húsos karajcsont, tyúk, egész csirke, liba, kacsa, vagy csak ilyen-olyan aprólékok, sőt csak pulykanyakból is, vagy csak kacsanyakból is szoktam főzni, egyik csodálatosabb, mint a másik.
Rengeteg zöldséggel.
Tiszta gyógyszer, nekem.



 


 



.... valamint most még....



Marhapörkölt lábszárból  krumplival és kovászos uborkával

2 kg marhalábszár felkockázva
4 db vöröshagyma
1 fej fokhagyma
köménymag szemes is és őrölt is bőven
2-3 tv paprika kockázva
2-3 db paradicsom kockázva
1 db hegyes erős zöldpaprika
2-3 ek. zsír
só, bors, pirospaprika
piros arany csemege is, csípős is

Forró zsírra rádobom az egész köményt, a húst, jól átpirítom, megy hozzá a felkockázott hagyma, az apróra vágott fokhagyma, a paprikák, összedinsztelem, meghintem pirospaprikával bőven, majd hozzáadom a paradicsomot is és annyi vizet, hogy épp ellepje, sózom, borsozom, még őrölt köményt is szórok hozzá, meg piros aranyat nyomok rá, mindkettőből, jól elkeverem és felforrástól számítva nagyon kis tűzön, szintén fő vagy 3-4 órát, ugyanis sűrű szaftúnak és szétomlóan vajpuhának kell lennie a végére.
Hát ez pont olyan lett.
Főtt krumplival és kovászos uborkával tálalom.
A végén a sűrű szaftot, ha még marad a tányéron, isteni kitörölgetni friss puha kenyérdarabbal.
Fölséges egy étel.

 


2 megjegyzés:

  1. Imádjuk a marhapörköltet lábszárból, ideje, hogy én is készítsek. Kovászos uborkát pedig ilyenkor elkezdem "gyártani" és szeptemberig, amíg csak kapható a piacon én folyamatosan készítem, mert annyira szeretjük.

    VálaszTörlés
  2. Mi is Lívia, ahhoz képest elég ritkán van, örültem a kicsit hűvösebb időnek és ezért lett elkészítve, nagy melegben már megint nem lehet:-))))

    VálaszTörlés