a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2012. március 19., hétfő

Karalábéfőzelék apró húsgombócokkal





Visszavonhatatlanul itt a tavasz, hála az égnek.
Ilyenkor jön számomra a karalábé szezon, nagyon szeretem és végre lehet kapni a jó kis zsenge, halványzöld fajtát, ebből érdemes főzni levest, főzeléket, töltve, rakottasnak, annyiféle módon ahány csak az eszembe jut.
Én a belső, zsenge leveleit is felhasználom, alaposan megmosva, csíkokra metélve belefőzöm a levesbe, főzelékbe, sőt a töltöttbe is.
Most jöjjön a legegyszerűbb, a főzelék.

4 db zöld karalábé, jó zsenge, kis hasábokra szeletelve
1/2 kg darálthús
egy maréknyi rizs
1 db vöröshagyma, egészen finomra aprítva
1 tojás
só, bors
2 dl tejszín
1-2 ek. liszt a habaráshoz  vagy
2 ek olaj és 2 ek liszt a rántáshoz

Összeállítom a húsgombócokat, a húst összekeverem a hagymával, tojással rizzsel, sózom, borsozom, majd egészen kicsi, apró gombócokat formázok.
A tisztított szeletelt karalábét egy lábasba teszem, mellé a zsenge, csíkozott leveleit is, rá a húsgombócokat, felöntöm annyi vízzel ami bőven ellepi, sózom, borsozom és puhára főzöm úgy kb. fél óra alatt.
Két eset lehetséges a sűrítésre, a habarás vagy a berántás, mindkettővel nagyon finom.
Ha a habarás, akkor 2 evőkanálnyi lisztet egy nagyon kevés vízzel simára keverem és felöntöm a tejszínnel, majd besűrítem a főzeléket.
Ha a rántás, akkor 2 kanálnyi zsiradékon 2 kanálnyi lisztet zsemleszínűre pirítom, felengedem kevés hideg vízzel és azonnal a főzelékhez adom, összeforralom.
Ha kell még,  utánsózom vagy borsozom.
Végül tejszínnel krémesítem.
Finom, könnyű, tavaszias főzelék, ilyenkor tél végén különösen jól esik a szervezetnek.





5 megjegyzés:

  1. Ó, de megenném! Imádom a karalábé főzeléket. Mikor bölcsiben dolgoztam, ott sokszor kapták a kicsik ebédre. Én imádtam!

    VálaszTörlés
  2. Minden formájában szeretem én is, olyan finom:-)))

    VálaszTörlés
  3. Most én is nagyon szívesen megenném ! Nagyon guszta! Így főzeléknek még nem csináltam pedig nagyon finom lehet, csak töltött karalábét szoktam, de szerintem majdnem ugyanaz!:) Kifogom próbálni mert nagyon kívánatos!

    VálaszTörlés
  4. Megelőztél! :))) Ez a kedvenc főzelékem és így is készítem, sőt még a leveleit is beleteszem, ha szépek! A karalábét levesnek és húslevesbe is imádom! De örülök! :) Lassan én is elkészítem. :)

    VálaszTörlés
  5. Éva pont olyan, mint a töltött, csak nincs megtöltve a karalábé, hanem apróra fel van vágva, de ízre, állagra ugyanolyan:-))))

    Barbi mi is nagyon szeretjük minden formájában enni, még nyersen is úgy eszem, mint az almát, amikor ilyen zsenge:-))))
    Igen a kis levélkéi is jók bele, sőt hallottam olyat, akinek a kertjében terem, tehát nem vegyszeres, csak a leveleiből is főznek főzeléket. El tudom képzelni, hogy finom:-)))

    VálaszTörlés