a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2012. március 8., csütörtök

Lestyános grízgaluskás leves



Végtelenül egyszerű, ízes, aromás leves és mindez a lestyántól és a füstölt sonkalétől.
Hajnalkánál láttam, ők ott Erdélyben rendszeresen főzik ezt így, ilyen egyszerűen.

Lestyános grízgaluskaleves
1-2 l füstölt sonkalé, el is maradhat, helyette víz
1 db sárgarépa, karikázva
1 db fehérrépa, karikázva
1 kis darab zeller, kockázva
1 db kis fej vöröshagyma, kockára
2 gerezd fokhagyma
2 ek szárított lestyán
1 ek szárított petrezselyem
1 tk. paprikakrém

Grízgaluska
2 tojás, enyhén felverve
búzadara
petrezselyem
só, bors

tejföl, elmaradhat

A tisztított karikázott zöldségeket pici olajon dinszteltem, amikor gyönyörűen kiadta a színét a sárgarépa hozzáadtam a hagymákat is, rövid együtt pirítás után felengedtem úgy 1,5 liternyi füstölt lével és annyi vízzel, amennyi levest szeretnék, felforraltam, sóztam, borsoztam és beletettem a szárított zöldeket is, majd rövid ideig tartó főzés után belefőztem a grízgaluskákat:
-amit úgy készítek, hogy a tojásokat egy tálba felütöm, sózom és villával kissé felverem, amikor már jó habos akkor lassan hozzácsorgatom a grízt és borsozom, sőt apróra vágott petrezselymet is szórok bele. Az állagának se hígnak, se sűrűnek lennie nem szabad, de inkább a híg felé hasonlítson, állásában úgy is keményedik, ahogy a dara felszívja a tojást, majd egy teás vagy mokkáskanál segítségével, de lehet villával is, beleszaggatom a levesbe, ahol a főzés végére, ami kb. 10-15 perc még, a duplájára dagadnak.
Ha azt szeretnénk, hogy a levesbetét kellően ízes legyen akkor a grízgaluskát a tojás felverésénél bőven kell sózni-borsozni és bőven petrezselymezni /a szárított is tökéletes bele/, mert csak akkor finom, ha eléggé fűszeres, ugyanis tudni kell, hogy a búzadara sok sót igényel.
Annál borzasztóbb nincs amikor ízetlen.
A leves sózásával vigyázni kell, mivel a füstölt lé sós!!!!
Tálaláskor lehet tejfölözni ízlés szerint, de anélkül is nagyon finom a maga egyszerűségében.

Nagyon finom lett, megettem vagy három tányérral belőle.


8 megjegyzés:

  1. Ma, te vagy a harmadik, akinél ilyen finom levest találok! Nagyon guszta!! Szárított lestyánom van, úgy hogy nincs akadálya a főzésnek...:o)

    VálaszTörlés
  2. Krisztina, én a nyár óta szerelmes vagyok a lestyánba, az összes levesembe, amit csak főzök teszek belőle, most meg "ő" a főszereplője ennek a levesnek, valami csoda finom:-))))
    Nyugodtan merem ajánlani nektek is, egyszerű, gyors, finom:-)))))

    VálaszTörlés
  3. Anikó én is imádom a lestyánt, amibe csak lehet teszek, na és a grízgaluska is kedvenc, különösen a férejemé. Jól néz ki a levesed, biztos, hogy finom is volt.

    VálaszTörlés
  4. Lívia köszi és nagyon finom volt, jó zöldséges és a lestyántól telt ízű, a grízgaluskát mi is nagyon szeretjük, sósan-borsosan és egy kis petrezselyemzöldet általában mindig keverek
    hozzá:-))))

    VálaszTörlés
  5. én a leves mellett párolt rizsbe teszek apróra vágott fagyasztott lestyánt, nagyon finom lesz tőle, sajnos tavaly nem sok termett, remélem idén lesz, mert már elfogyott a saját és nagyon hiányzik.

    VálaszTörlés
  6. N.D. ez jó ötlet, a rizsbe, kipróbálom:-)))
    Nekem is csak egy tő volt a kertben, el is fogyott, de vettem szárítottat, mondhatom tökéletes, nyugodtan vegyél te is:-)))
    Remélem idén az egy tőből duplája lesz, mert azt mondták elszaporodik, de veszek hozzá még töveket, ha kapok, biztos ami biztos, mert nagyon finommá teszi az ételeket:-))))

    VálaszTörlés
  7. Az enyhe kifejezés,hogy elszaporodik,hatalmas bokorrá nő,persze nem egy év alatt.

    VálaszTörlés