2010. március 15., hétfő

Velencei sültcsirkés kakukkfüves szélesmetélt...

by Nigella Lawson


Valamelyik műsorában láttam, még az elsők között, megfogott az egyszerűségével, nagyon finom.
Évek óta készítem.

1 db grillcsirke
szárnyas grillfűszerek, só, bors
szélesmetélt tészta
1 db vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
kakukkfű
olaj

A csirkét nagyon befűszerezem kívül-belül, az összes szárnyas grillfűszerrel, ami kapható.
Nem összetéveszteni a fűszersóval! Mindig fűszerkeveréket használok, sohasem fűszersót.
A hasüregébe 1 fej pucolt vöröshagymát dugok, a csirke alá pedig a fokhagymákat aprítom, ahogy csöpög a szaft rá szépen összesülnek, majd a sütőben tökéletesen piros-ropogósra sütöm.
Ez kb.1,5 óra.
Ha kész kiveszem a csirkét egy tálra hűlni.
A visszamaradt isteni szaftját meghintem kakukkfűvel és átöntöm egy mély tálba.
Közben odateszem a tészta kifőzéséhez a vizet, amíg még sül a csirke, majd amikor az felforr sózom, és kb.7 perc alatt al dente-re, azaz roppanósra főzöm a tésztát, ha kész leszűröm és rögtön a kakukkfüves szaftba forgatom.
A csirkét ollóval, kézzel feldarabolom, kicsontozom, kisebb darabokra tépkedem. Aki a bőrét nem szereti kidobhatja, mi nagyon szeretjük, amikor jó ropogós.Én ezeket is a tésztához adom.
Salátás kanállal-villával jól összeforgatom és már lehet is enni.
Zöldsalátával szoktam tálalni.
Lehet cifrázni, esetleg meghinteni kevés reszelt sajttal, ki mit szeret, mi jut az eszébe.

Nigella a receptben pirított fenyőmaggal szórta meg, én nem szeretem az ízét és így soha nem használom, de pirított mogyoróval például isteni.
Zárójelben jegyzem meg, halkan, hogy készen vett grillcsirkével is csináltam már, úgy sem volt rossz, ha kevés az idő a főzésre a készen vett is megfelel, de az igazi az otthoni sütés.


2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Ez egy nagyon finom étel így összerakva, nálunk nagyon nagy kedvenc, nagyon sokszor készítem :-)

      Törlés