Ma Medárd van, hajnalban is volt vihar, égzengés és eső és most déltájban is.
Remélem ez nem azt jelenti, hogy innentől 40 napig esni fog.
Lassan elég csapadék esett már, pótolva lett bőven a kevés téli hómennyiség által kialakult szárazság.
Sajnos a természet is túlzásokba esik időnként, bár ha minden nap esik egy kevés eső, az jó mindennek.
Csak ne legyenek felhőszakadások, orkánszerű szelek, mert ezek kárt okoznak.
Többször írtam már, hogy tündéri helyes szembeszomszédaim vannak, múltkor rengeteg zsenge kaprot kaptam tőlük, úgyhogy egész évre elegendő lesz a tökfőzelékekhez, kaporszószokhoz.
Most pedig egy hatalmas szatyor frissen szedett zöldborsót, több kilót.
Rögtön nekiálltam kedvenc koranyári menümnek, ilyenkor a zöldborsóleves valami olyan finom tud lenni, olyan íze, zamata van a friss borsótól, az újkrumpli meg egyenesen mennyei a petrezselyemtől és a vajtól amit forrón adagolok hozzá.
Ha költő lennék akkor ódát írnék a kovászos uborkához, mert az is egy csoda ilyenkor.
Szoktam én is kovászolni, de csak ritkán, úri huncutságból, mert felfedeztem Pesten az egyik piacon egy vecsési savanyúságos standot, ahol olyan kovászos uborkát árulnak tavasztól késő őszig, de olyat, fokhagymásan, hét nyelven beszélőt, hogy nem érdemes itthon pancsolni vele, csak viszem a nagy curver műanyag dobozom, amit kizárólag erre a célra használok, tele rakják, fér bele vagy 2,5 kg uborka, megtöltik lével is, itthon aztán megy a hűtőbe, az egyik polcra pont befér és állandóan van hűtött kovászos uborkám, ha elfogy újra töltetem.
Ezt a menüt minden nap megenném ilyenkor, annyira szeretem.
Idei, zsenge, friss zöldborsóleves és újkrumpli petrezselymesen, forrón, sok vajjal, kovászos uborkával.
Hús nem szükséges hozzá.
Idei zsenge cukorborsóleves
1,5 kg zöldborsó
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 cs.petrezselyem
1 fej főzőhagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 db kockacukor
olaj, liszt, pirospaprika, só, bors
Levesbetét : kemény galuska
2 tojás, közepes vagy nagy méretű
3 ek.liszt és 3 ek. búzadara
só
A felkarikázott zöldséget kevés olajon megdinsztelem, meghintem kevés liszttel, pirospaprikával és felöntöm annyi vízzel, amennyi levest szeretnék. Fűszerezem.
Ilyenkor a nyáreleji első, zsenge cukorborsóknál dobok a levesbe 2 db kockacukrot is, finomabbá teszi.
Később a velőborsóknál már nem.
Felforralom. Ezalatt a két tojást enyhén felverem, sózom, borsozom és belekeverem a 3 ek. lisztet és a 3 ek. búzadarát, majd hagyom kicsit állni.
Amikor a leves felforrt kiskanállal beleszaggatom a galuskákat, 5-10 percig főzöm még, és csak ekkor szórom hozzá a zsenge zöldborsót, annak ugyanis tényleg csak 2 perc szükségeltetik és kész.
A borsó puha lesz, a galuskák picit kemények maradnak, de nálunk így kell, mert a gyerekeim így szeretik, így kérik.
Anyósom főzte így mindig ezt a levest, a gyerekek imádják, és rendszeresen így kérik.
Az enyém persze soha nem pont olyan, mint a Mamáé volt, de hasonlít... ezt állítják.
Petrezselymes újkrumpli
1 kg újkrumpli
vaj, petrezselyem, só
Most héjában főztem puhára a krumplit, kb 10 perc, azon forrón megpucoltam és belekarikáztam egy tálba, dobtam rá fél kocka vajat, sóztam, megszórtam petrezselyemzölddel, jól összeráztam, és ettem.
A másik készítési módja, hogy megtisztítom, dörzsi szivaccsal remekül megy, a nagyobbakat félbe, harmadába vágom, egy lábasban kevés olajat forrósítok, vagy vajat, majd rádobom a krumplit és fedő alatt a saját gőzében párolódik, esetleg lehet egy kortynyi vizet aláönteni. Ez is 10-15 perc. A vége felé rászórom a petrezselymet, sózom, összerázom, ha puha lehet enni.
Kovászos uborkával.
Lehet még tükörtojást sütni mellé / rá, na azzal is frenetikus.
Hát nem isteni????
Olykor ennyi kell a tökéletes elégedettséghez.