▼
2019. június 26., szerda
Itt a hőhullám...
Hűsítő ital, amit nagyon ajánlok... a török ayran vagy iráni vagy perzsa joghurt néven ismeretes
Hozzávalók:
Natúr joghurt, vagy görög joghurt, vagy natúr kefír
só, ízlés szerint
víz
A legfinomabb fele-fele arányban kikeverni a vizet a joghurttal majd megsózni annyira amennyire nekünk jólesik.
De lehet hígabbra, vizesebbre is keverni, majd jól behűteni.
Fogyasztáskor tegyünk a pohárba, poharakba sok jégkockát.
Állítom, hogy mindennél jobban hűsít.
2019. június 25., kedd
Retekleves... piros retekből
Nagy retekimádó vagyok.
Vettem 3 csomag piros retket, de a szemek akkorák voltak majdnem, mint a halványzöld karalábék fele.
Jó párat megettem vajas kenyér mellé szeletelve, de még így is elég sok maradt és nem akartam, hogy kidobásra kerüljön.
Különben is nekem a retekkel az a tárolási módszerem, hogy frissen megpucolom, eltávolítok róla és mellőle mindent ami nem kell, jól megmosom és úgy vizesen, kicsit lerázogatva, tiszta nylon zacskóba teszem és megy be a hűtőbe. Így akár 2 hétig is friss marad a napi evészetekhez.
Ezek a mostaniak akkorák voltak és olyan sok, hogy muszáj volt kezdeni valamit.
Gondoltam főzök belőle egy levest, úgy ahogy a karalábéból szoktam, és milyen jól tettem, hiszen nagyon finom, így tejszínesen, csipetkésen.
Retekleves csipetkével tejszínesen...
6-8 db piros, nagyobb méretű retek, kockázva, csak a hófehér belsejű hibátlan darabok jöhetnek szóba természetesen
1 db sárgarépa, karikázva
1 db fehérrépa, karikázva
1 db vöröshagyma kockázva
2 db leveskocka /tyúk/
1 db hegyes erős paprika
só, bors
1 ek. lestyán /szárított/
1 ek. petrezselyem /fagyasztott/
2 dl tejszín
1 cs. csipetke /készen vett/
A répákat 1 teáskanálnyi olajon megdinszteltem, majd ment hozzá a hagyma és a retek, felöntöttem vízzel, felforraltam, fűszereztem, beledobtam a 2 db leveskockát és kb. 10 percig főztem, ekkor öntöttem hozzá a tejszínt és szórtam bele a csipetkét, még öt percig főztem és készen is volt.
Ebben a melegben elég is volt ennyit állni a tűzhely mellett.
Jelentem, nagyon finom leves lett, könnyű, kicsit csípős, ezentúl sűrűn lesz nálam, a fehér hosszúkás jégcsapretek és a fehér kerek sörretek is tökéletesen jó erre a célra, no meg ezek a nagyra nőtt piros hónaposnak nevezett retkek is.
Természetesen a pici apró piros hónapos retkeket nem szabad megfőzni, nem érdemes, azt csak úgy bedobálni érdemes a szájba, esetleg vajas vagy zsíros kenyér mellé.
2019. június 24., hétfő
Paprikáskrumpli... mennyei étel
Paprikás krumpli újkrumplival, apró nokedlivel, csípős puszta debrecenivel...
Újabban imádom ezt az ételt, ez nem mindig volt így, főleg gyermek és ifjúkoromban nem, akkoriban szegényes kajának tartottam, inkább húst ettem volna hússal, de mára a paprikás krumpli nálam visszatért a legmagasabb piedesztálok egyikére. Mennyei étel.
Hozzávalók:
0,5 kg újkrumpli, lekapargatva, darabolva
1 ek. zsír
1 nagy vöröshagyma, kockázva
4 gerezd fokhagyma, apróra
1 ek. pirospaprika, 1 ek. paprikakrém
só, bors, 1 hegyes erős paprika karikázva
1 pár csípős puszta debreceni, darabolva
2 tojás, só, liszt, az apró nokedlihez
A hagymákat dinszteltem a zsíron, majd meghintettem pirospaprikával és belezúdítottam a krumplit, majd a kolbászkákat is, felöntöttem bőségesen vízzel, majd fűszereztem és felforraltam, 10 perces főzés után beleszaggattam az apró nokedliket is és készre főztem újabb 5 perc alatt.
Isteni finom lett és jó csípős, naná, hogy friss, jéghideg kovászos uborkával ettem.
Most megyek majd a második adagért, az egyik legfinomabb magyar étel esküszöm.
2019. június 18., kedd
2 fogásos könnyű menü
a levesbetét töltelék szeletek
Hozzávalók:
40 dkg zöldborsó
0,5 csirkemell kockázva
egy maréknyi csirkezúza
1 nagy sárgarépa
2 új fehér répa... kis vékonykák... aranyárban kapni
1 db vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
só, bors, paprikakrém
Először a csirke-alkatrészeket tettem oda a hagymákkal, fűszerekkel főni, amikor már félpuha volt ment hozzá a zöldség is, a legvégén a zöldborsó, mert annak csak pár perc kell, levesbetétnek pedig a múltkor készített és lefagyasztott töltelék-szeletek, amiket úgy fagyottan tettem a forró levesbe, mert főzni már nem kellett, csak hogy átmelegedjen.
Mennyei lett.
saját készítésű káposztasalátával /hagymás-köményes/
Hozzávalók:
1 csirkemell kockázva
1 nagy vöröshagyma
4-6 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom kockázva
fél hegyes erős paprika karikázva
só, bors, pirospaprika, őrölt kömény
2dl rizs /4dl víz/
hagyományos pörköltalapon megfőztem a csirkemellet, majd zsírjára sütöttem.
A rizst pici olajon előpirítottam, majd felöntötte, dupla mennyiségű vízzel, fűszereztem és megfőztem.
Végül összevegyítettem a kettőt, hagytam picit pihenni.
Tálaláskor lehet tejfölözni is, de el is maradhat.
1 fej új káposzta vékony szálasra vágva vagy gyalulva
1 db nagy vöröshagyma félkarikára vékonyan felszeletelve
só
kb. 2 liter víz
ecet 10%
só, őrölt bors, őrölt és egész kömény
A káposztát miután felszeleteltem egy nagy tálba tettem, kevés sóval meghintettem, jól összeforgattam és állni hagytam.
Közben felforraltam a vizet a fűszerekkel, persze kóstolgattam menet közben, mert egyszerre kell édesnek, savanyúnak, szóval jó ízesnek lennie, ahogy egy salátalének az kell.
A káposztát enyhén kicsavartam és egy nagy tűzálló tálba tettem, majd leöntöttem a forró fűszeres lével, letakartam és ott hagytam teljesen kihűlni.
Mivel ebből a mennyiségből meglehetősen sok lesz, dobozolni szoktam és megy a hűtőbe, hetekig eláll - ezért kell felforralni a levét előtte.
Mennyei finom.
Ha csak egy evésnyit készítünk akkor a sima ecetes-cukros salátalével elég felönteni és állni hagyni 1-2 órát összeérni, természetesen nem kell felforralni a levet.
Télen ugyanígy készítem felforralva, leforrázva.
Sokáig eláll.
2019. június 8., szombat
Itt a nyár....
... és vele a legfinomabb menüsor ami csak létezik... legalábbis nekem.
Rántott csirkecomb vagy csirkeszárny
Rántott karajszeletek
Zöldborsóleves... minden friss, idei benne /még ha nagyon drága is, egyszer muszáj kibírni/
Újkrumpli petrezselymesen vajban párolva
Saláta: uborkasaláta és friss fejessaláta, ecetes-cukros lében
Fagylaltok: áfonyás, csokis, citromos, epres, kávés...
Gyümölcsös piskóták: málnás, meggyes, sárgabarackos
Friss idény gyümölcsök minden mennyiségben: cseresznye, eper, egres, málna, sárgabarack, sárgadinnye
Megyek nyaralni a Balcsira végre, isten tudja hány év óta először, alig várom...
2019. június 6., csütörtök
Kínai édes savanyú csípős ananászos...
Ezt a kétféle Uncle Bens mártást szeretem, ha nem is havi rendszerességgel, de olykor, olykor, az édes-savanyú ananászost meg a csípős szecsuánit, mert finomak és jó ízűek, az sem utolsó, hogy gyorsan van ebéd, ha nincs kedvem a nagy pancsolgatáshoz.
Ha húsmentesen eszem, akkor csak egy kis rizs kell hozzá és kész is.
Ha hússal akkor kb. 30 dkg csirkemellet felkockázok, kevés olajon átpirítom, adok hozzá pici vöröshagymakockákat és hegyes paprika karikákat, átpirítom, sózom, borsozom és ráöntöm a mártást.
Pár perc alatt összeforralom és kész. Szintén rizs a körete.
Szeretem.
2019. június 4., kedd
Kata főzte a mai ebédemet...
Friss gyalult tök /kép a netről/
friss kapor /kép a netről/
Az igazság az, hogy mindkét gyermekem szuperül főz, egyrészt hozzászoktak a finom házias ízekhez, mert mióta élnek mindig jó ételeket kaptak enni, nem csak itthon, hanem bárhol a családban, ugyanis nálunk mindenki eszméletlenül jól főzött, az én ágamról is meg a férjem ágáról is.
Nem csak tanultak tőlük, hanem örököltek is érzéket hozzá.
Mindkét nagymama, sőt az egyszem nagypapa /Édesapám/ is remekül sütött-főzött mindig és a gyerekeim rengeteg időt töltöttek a nagyszülőkkel, egész nyarakat a Balatonnál, azonkívül voltak vidéki nagynénik is ahol nyaranta szintén megfordultak egy-két hétre és jókat ehettek. Szóval volt minta bőven.
Meg is van az eredménye, büszke vagyok rájuk.
Ezt most tokkal-vonóval Kata főzte nekem, mondanom sem kel úgy bevágtam, mint a huzat.
Úgy jóllaktam, majd szét durranok.
... ebéd utáni desszertem ma... eper pici cukorral meghintve... végre ez már magyar szabadföldi, hát zongorázni lehet a különbséget a spanyolhoz képest.