a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2018. október 6., szombat

Hétvégére az ebédem fél tanyasi csirkéből...


Egy grillezni való tanyasi csirkét elfeleztem kettőbe, az egyik felét befűszerezve grillre sütöttem, és majd negyedelve kétféleképpen fogom megenni, nehogy unalmas legyen.
A  másik fél nemesebb részeit lefagyasztottam későbbre.

Az aprólékjából és a far-hátból lett a húsleves megfőzve a szokott módon.
Levesbetétnek most először petrezselymes tojásos tölteléket készítettem, volt már nálunk töltelék készítve nem is egyszer, de akkor vagy a csirke hasába meg a bőre alá vagy csak külön a csirkecomb bőre alá töltve ropogósra sütve ettük, sőt külön töltelékgombócot is sütöttem csirke vagy oldalas mellett a tepsiben, mert nagyon szeretjük, de levesbetétnek most először készült:
Hozzávalók:
3 zsemle, 3 tojás nyersen, 4 tojás főtt, 1 nagy vöröshagyma apróra kockázva, só, bors, 1 nagy csokor petrezselyem apróra vágva, kacsazsír sült kacsamáj-darabokkal.
Elkészítés:
A 4 db tojást megfőztem, hideg víz alatt megpucoltam, majd villával egy tálban széttördeltem.
A hagymát összedinszteltem kacsazsíron a kacsamáj-darabokkal.
A zsemléket beáztattam, jól kinyomkodtam, hozzákevertem a tálban lévő főtt tojásmasszához az összes többi hozzávalóval együtt és jó erősen fűszereztem.
Folpackot kiterítettem, a közepére halmoztam a masszát, majd föltekertem hengerformára, két oldalt összekötöttem, zubogó sós vízben megfőztem, fél-fél óráig oldalanként, akkor kivettem tálra, hagytam teljesen kihűlni, majd óvatosan lefejtettem a folpackot és csak azután szeleteltem. 
Forrón nem tanácsos, mert még lágy, rezgős, kihűlve keményebbre dermed.
/megjegyzem: kis nylon uzsonnás zacsiban is tökéletesen lehet formázni majd kifőzni sós vízben, sőt könnyebb, mint a folpackkal való harc, a többi ugyanaz, mint fent/
A töltelékszeletek nagyobbik részét lábasba tettem és rámertem a forró húsleveslét.
Azt kell mondjam nagyon finom a húslevesben. Örülök, hogy ezt is kipróbáltam.

/több helyen is láttam a neten ezt a levesbetétformát, főleg a Kelet-Mo-i területeken szokásos, de ott a húsleves tetején főzték meg így becsomagolva, ettől én valamiért ódzkodtam, hogy ebben a műanyag fóliában beletegyem a levesbe, azért választottam inkább, hogy külön főzöm meg enyhén sós vízben. Tökéletes lett./


 Mindenáron grillcsirkét szerettem volna enni. Nagyon régen nem ettem, nem is tudom miért nem.
Az 1. variáció a negyed sült csirkéhez mára:
Hozzávalók:
tanyasi csirke fele
szárnyas fűszerkeverék
5 db inkább kisebb újkrumpli, pucolva, negyedelve
1 nagy vöröshagyma, pucolva, negyedelve
só, bors a krumplira és a hagymára
2 szelet töltelék
Elkészítés:
A fél csirkét jó alaposan fűszereztem szárnyas fűszerkeverékkel, tepsibe tettem, meglocsoltam olajjal, mellétettem a ledörzsölt, negyedelt újkrumplit és a vöröshagyma negyedeket majd 180 fokon addig sütöttem míg jó piros ropogós lett az egész cucc.
A két szelet tölteléket az utolsó 35 percre tettem mellé, hogy kissé lepiruljon.

A 2. variáció a másik negyed sült csirkére holnapra:  meggyszósszal és pirított grízzel kiegészítve
Hozzávalók:
1 ü. meggybefőtt
1 kk. mézes fűszerkeverék
1 cs. vaníliás pudingpor
cukor
2 dl tejszín
2 dl búzadara /gríz/
olaj, só
Elkészítés:
A befőttet levével együtt lábasba öntöttem, fűszereztem és felforraltam, közben egy tálkában a pudingport kikevertem kevés vízzel, amikor forrni kezdett a meggy beleöntöttem, ahogy sűrűsödött úgy öntöttem hozzá a tejszínt, kevergetve kóstolgattam és nekem kellett hozzá még cukor, bár így sem túl édesre készítettem. Annyira finom lett, hogy majdnem elkóstolgattam, de ugyebár kell a holnapra is gondolni.
A grízt kevés olajon megpirítottam, amikor nekem kellően pirultnak tűnt felöntöttem pici vízzel és morzsásra kevertem, picit sóztam, mert sósan szeretem.
Na ez lesz a holnap és nagyon szeretem, alig várom. Holnap majd a csirkét újra lepirítom, olyan lesz, mint a friss, a többit meg hozzámelegítem.
 
Nasinak sült tök lesz.

6 megjegyzés:

  1. Nálunk mindig fóliában fő a töltelék, anyukám is. Így csinálja mióta élek. De nálunk ez plusz, nem maga a levesbetét, mindig van attól tészta is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig tanulok, szóval nem ez a levesbetét, azt hittem, ha főzve van így a töltelék akkor ez egyben a levesbetét, ugyanis nagyon finom a levesben :-) Köszi a felvilágosítást :-)

      Törlés
    2. Gondolom, ez is tájegységenként változik.

      Törlés
  2. Én is sokszor olvastam már, de még sosem próbáltam ki. Pedig nagyon finom levesbetétnek tűnik. A töltött csirkét imádom, almakompóttal, hú, most összefutott a nyál a számban :)))) Jövő héten ez lesz a hétvégi ebéd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andi érdemes kipróbálni, mert tényleg finom :-) És még tudod milyen kompóttal nagyon jó a grillcsirke, a sült kacsacomb, birsalma kompóttal, eszméletlenül finom :-)

      Törlés