▼
2016. december 31., szombat
Szilveszter és Új év... a 2017-es
Minden kedves állandó olvasómnak, bloggertársamnak, és bárkinek aki erre jár, kívánok nagyon boldog új esztendőt, jó egészséget, sikereket, sok szerencsét.
/Nekem végre véget ér életem legborzasztóbb éve, semmi mást nem kívánok magamnak az új évre, no meg az eztán következőkre, hogy hozzon/hozzanak nyugalmat, megbékélést, belenyugvást, elfogadást szívemnek-lelkemnek/
2016. december 24., szombat
Karácsony 2016.
sok-sok finomsággal, szeretetteljes családi együttlétekkel.
2016. december 22., csütörtök
Nagyikám diós vaníliás kiflije... mennyei
Épp csak 100 éve készülök megsütni, hogy eddig miért nem, ne is kérdezzétek, nincs válasz.
Gyermekkorom minden karácsonyán, húsvétján ott volt a süteményes asztalon a többi között, mindig degeszre ettem magam belőle, megunhatatlan.
Jó ideje kerestem ezt a diós ízt ami ebben a kifliben benne van, még álmodtam is vele, na ezek után még szép, hogy ma nekiálltam.
Tudni kell, hogy az Islernek vagy Ischlernek is ez a tésztája !!!!
"Különben is sokszor álmodom anyai Nagyanyám főztjével, csodás süteményeivel, fantasztikus szakácsnő volt, minden vasárnap délben náluk ebédeltünk, ha esett-ha fújt, pedig nem laktunk közel hozzájuk, de ez törvény volt a családunkban. Már nagyon öregek voltak Papával együtt, amikor még mindig mentünk, én már a férjemmel, gyerekeimmel, vagy csak a szüleim mentek, de akkor már ők főztek nekik egész hétre, hogy mamának ne kelljen."
Tudom, azért ódzkodtam a kifli sütésétől, mert én nem szeretem ezeket az aprólékos, pepecselős, formázgatós munkálatokat, nem, ettől én kicsit ideges leszek.
Pedig nem tartott sokáig.
Hozzávalók: ebből az adagból 4 gáztepsis adag lesz
Diós omlós tészta
35 dkg liszt
15 dkg őrölt dió
1 tk. sütőpor /dr.oetker/
1 nagyobb narancs vagy citrom teljes héja reszelve
10 dkg cukor
vaníliás cukor /dr.oetker/
20 dkg vaj
1 egész tojás
1-2 ek. tejföl - tejföl helyett használhatunk 1-2 ek. jéghideg vizet is, épp csak annyit amitől összeáll a tészta
Forgatáshoz: porcukor, vaníliáscukor /dr.oetker/
Először az összes szárazat a tálba mértem, kézzel jól összekevertem, majd a vajjal összemorzsoltam gyorsan, beleütöttem a tojást és kezdtem összegyúrni, menet közben szükség volt a 2 evőkanálnyi tejfölre is /vagy 1-2 ek. jéghideg víz/, szép sima tésztává gyúrtam és a tállal együtt 15-20 percre betettem a hűtőbe pihenni.
Közben előkészítettem a gáztepsiket, sütőpapíroztam és a kezem ügyéhez raktam.
Egy mélyebb tálba kiszórtam félkilónyi porcukrot és hozzászórtam 3 csomag vaníliáscukrot, jól összekevertem.
Amikor letelt a pihenőidő, kényelmesen odaültem az asztalhoz, nem bírok én már ennyi kifli mellett állni, szóval így üldögélve nem is volt olyan borzasztó ezt a rengeteg kiflit kisodorgatni.
A deszkát jól megliszteztem, a tésztából diónyi darabokat csíptem, nudlivá sodortam, majd kifliformára igazítva a tepsire raktam sorban egymás mellé, kis közöket hagyva, egészen picit nőni fognak, de nem nagyon.
A sütőt 200 fokra előmelegítettem és a kiflik tepsinként 12-14 percet sültek, lényeges, hogy világosra süssük. Sülés után 5 percig hagytam hűlni, ennyi idő kellett, hogy leválasszam a sütőpapírról simán, majd azon melegen vaníliás porcukorba forgattam és a nagy üvegtálamat kezdtem megtölteni, azt hittem törékeny lesz, és nem volt az. Egyetlen darab sem tört el, csak a számban, mert perszehogy jópárat bekaptam menet közben.
Nagyon finom, jó szívvel ajánlom teljesen kezdő háziasszonyoknak is, sikerük lesz vele, mert gyors és pofonegyszerű.
A teljes kihűlés után különböző karácsonyi fémdobozokba pakoltam szépen elrendezve, ugyanis így sokáig eláll, már ha lesz minek elállni....
Még egy kis szilvalekváros hókifli adagon merengek, de nem is akarom hangosan mondani, épp csak súgva, mert nem biztos hogy nekiállok, de ha megtudják a gyerekeim akkor követelni fogják és muszáj lesz.
Egyelőre pihenek, majd meglátom.
Gyermekkorom minden karácsonyán, húsvétján ott volt a süteményes asztalon a többi között, mindig degeszre ettem magam belőle, megunhatatlan.
Jó ideje kerestem ezt a diós ízt ami ebben a kifliben benne van, még álmodtam is vele, na ezek után még szép, hogy ma nekiálltam.
Tudni kell, hogy az Islernek vagy Ischlernek is ez a tésztája !!!!
"Különben is sokszor álmodom anyai Nagyanyám főztjével, csodás süteményeivel, fantasztikus szakácsnő volt, minden vasárnap délben náluk ebédeltünk, ha esett-ha fújt, pedig nem laktunk közel hozzájuk, de ez törvény volt a családunkban. Már nagyon öregek voltak Papával együtt, amikor még mindig mentünk, én már a férjemmel, gyerekeimmel, vagy csak a szüleim mentek, de akkor már ők főztek nekik egész hétre, hogy mamának ne kelljen."
Tudom, azért ódzkodtam a kifli sütésétől, mert én nem szeretem ezeket az aprólékos, pepecselős, formázgatós munkálatokat, nem, ettől én kicsit ideges leszek.
Pedig nem tartott sokáig.
Hozzávalók: ebből az adagból 4 gáztepsis adag lesz
Diós omlós tészta
35 dkg liszt
15 dkg őrölt dió
1 tk. sütőpor /dr.oetker/
1 nagyobb narancs vagy citrom teljes héja reszelve
10 dkg cukor
vaníliás cukor /dr.oetker/
20 dkg vaj
1 egész tojás
1-2 ek. tejföl - tejföl helyett használhatunk 1-2 ek. jéghideg vizet is, épp csak annyit amitől összeáll a tészta
Forgatáshoz: porcukor, vaníliáscukor /dr.oetker/
Először az összes szárazat a tálba mértem, kézzel jól összekevertem, majd a vajjal összemorzsoltam gyorsan, beleütöttem a tojást és kezdtem összegyúrni, menet közben szükség volt a 2 evőkanálnyi tejfölre is /vagy 1-2 ek. jéghideg víz/, szép sima tésztává gyúrtam és a tállal együtt 15-20 percre betettem a hűtőbe pihenni.
Közben előkészítettem a gáztepsiket, sütőpapíroztam és a kezem ügyéhez raktam.
Egy mélyebb tálba kiszórtam félkilónyi porcukrot és hozzászórtam 3 csomag vaníliáscukrot, jól összekevertem.
Amikor letelt a pihenőidő, kényelmesen odaültem az asztalhoz, nem bírok én már ennyi kifli mellett állni, szóval így üldögélve nem is volt olyan borzasztó ezt a rengeteg kiflit kisodorgatni.
A deszkát jól megliszteztem, a tésztából diónyi darabokat csíptem, nudlivá sodortam, majd kifliformára igazítva a tepsire raktam sorban egymás mellé, kis közöket hagyva, egészen picit nőni fognak, de nem nagyon.
A sütőt 200 fokra előmelegítettem és a kiflik tepsinként 12-14 percet sültek, lényeges, hogy világosra süssük. Sülés után 5 percig hagytam hűlni, ennyi idő kellett, hogy leválasszam a sütőpapírról simán, majd azon melegen vaníliás porcukorba forgattam és a nagy üvegtálamat kezdtem megtölteni, azt hittem törékeny lesz, és nem volt az. Egyetlen darab sem tört el, csak a számban, mert perszehogy jópárat bekaptam menet közben.
Nagyon finom, jó szívvel ajánlom teljesen kezdő háziasszonyoknak is, sikerük lesz vele, mert gyors és pofonegyszerű.
A teljes kihűlés után különböző karácsonyi fémdobozokba pakoltam szépen elrendezve, ugyanis így sokáig eláll, már ha lesz minek elállni....
Még egy kis szilvalekváros hókifli adagon merengek, de nem is akarom hangosan mondani, épp csak súgva, mert nem biztos hogy nekiállok, de ha megtudják a gyerekeim akkor követelni fogják és muszáj lesz.
Egyelőre pihenek, majd meglátom.
2016. december 20., kedd
Gersli-rizotto
Gersli-rizotto gombával, sok reszelt sajttal... uborkasalátával
finom, kiadós, egyszerű
Receptleírás itt
finom, kiadós, egyszerű
Receptleírás itt
2016. december 18., vasárnap
2016. december 17., szombat
Kész a zserbó is...
Sajnos a képek nem a legszebbek, mert telefonról készültek, de a zserbó annál szebb és finomabb lett, megkóstoltam... a továbbiakban aprósütiket fogok sütögetni a jövő héten.
2016. december 15., csütörtök
Az idei bejglim... és lőn márványosság...
Részletes receptleírás itt
természetesen már a javított változat, hogy mindenkinek márványos legyen a bejglije !!!!
természetesen már a javított változat, hogy mindenkinek márványos legyen a bejglije !!!!
Szomorú vagyok, mert aki igazán értékelné, enné és dícsérné, mert nagyon szerette minden főztömet és sütésemet, még akkor is, ha néha morgott ezért azért, ő már nem eheti.
Nagyon hiányzik. Nincs óra, hogy ne gondolnék rá, hogy ne fájna a szívem.
2016. december 11., vasárnap
Az én flódnim még finomításra szorul...
... hát enyhénszólva sem sikerült valami nagyon és főleg nem szépre, a belső három tésztalap fogalmam nincs hová tűnt, higgyétek el bemondásra, hogy ott vannak/voltak az összeállításnál.
Rengeteg a töltelék, már megint túltöltöttem szokásom szerint, valószínű ehhez több tésztamennyiség kellett volna, és azt sem szabad nagyon vékonyra nyújtani, nagy adagra szóló receptem van volt kolléganőmtől-barátosnőmtől Madló Erzsikétől, de én megpróbáltam visszakicsinyíteni kis adagra.
Hát ilyen lett. Nem szép, viszont bugyog a tölteléktől. Az íze frenetikus ízbomba, egy szeletet ha megeszik az ember nos egy hétig ételt nem kíván annyira laktató, százezer kalória, bár ez ünepekkor kit érdekel?
Itt most leírom Madló Erzsike eredeti receptjét, lejjebb meg az én változatomat, /hátha valaki pont ilyen kevés tésztával szeretné készíteni :-)/
Közben megtudtam, hogy fordítva kell elhelyezni a töltelékeket, tehát a szilvalakkvárt legalulra, az almát pedig legfelülre, nem úgy ahogy én raktam és ahogy a képeken is látszik, de kijavítottam, az összeállításnál !!! Ott már a helyes sorrend szerepel !!!!
Tészta:
70 dkg liszt: 35 dkg finom és 35 dkg rétesliszt
50 dkg vaj/Ráma
4 ek. cukor
2 egész tojás
csip. só
1 tasak élesztőpor
kevés jéghideg víz, ha szükséges
/ez a tészta tökéletesen alkalmas a flódnin kívül, bejglire és almás/túrós vagy bármilyen más pitére is/
A liszteket a sóval, cukorral és vajjal/margarinnal összemorzsolni, majd hozzá a tojás és az élesztőpor, majd összegyúrni gyorsan, kevés nagyon hideg vizet lehet hozzáadni, hogy könnyebben összeálljon, majd azonnal hűtőbe tenni több órára, legjobb egy egész éjszakára.
Másnap 5 egyenlő súlyú gombócba venni és egyenként kinyújtani tepsi méretűre, majd tölteni.
Töltelékek: célszerű előző nap elkészíteni, mert teljesen hidegnek kell lenniük
40 dkg őrölt dió / és 40 dkg őrölt mák
cukor ízlés szerint
rum ízlés szerint
1-1 citrom/ vagy narancs héja reszelve
1-1 marék mazsola
2-2 dl vízben összefőzni
2 kg alma reszelve, majd leve kinyomva, ízlés szerinti cukorral és fahéjjal elkeverve
szilvalekvár, 4-6 ek. a kemény, sűrű fajta
esetleg pici vízzel/rummal kenhetőre keverve, de híg ne legyen !!!
Összeállítás:
1. alap tésztalap: lekenni bőven szilvalekvárral.
2. tésztalap: kicsit rányomkodni, majd az összes diótölteléket rákenni egyenletesen.
3. tésztalap: kicsit rányomkodni, majd az összes máktölteléket rákenni.
4. tésztalap: kicsit lenyomkodni, majd az összes almatölteléket elteríteni.
5. fedő tésztalap: kicsit lenyomkodni, megszurkálni villával egészen az aljáig, hogy a gőz ki tudjon jönni, majd a maradék tojásfehérjével lekenni.
150-160 fokos sütőben minimum 3 óra sütés, mert át kell süljön !!!
Ha nagyon pirulna a teteje alufóliával takarjuk le közben.
Az én FLÓDNI receptem, kis adag
Tészta:
50 dkg liszt: 25 finom és 25 rétesliszt
20 dkg vaj/Ráma
1-2 ek. cukor
csip.só
3 tojássárgája
1 tasak élesztőpor
pici jéghideg víz az összeállításhoz
A lisztet összemorzsoltam a margarinnal, majd ment hozzá az összes többi és nagyon kevés hideg vízzel összegyúrtam és folpackba csomagolva ment a hűtőbe. A gyúrás korán reggel megtörtént és délután került sor a nyújtásra, addig hidegen volt a tészta. Délután 5 egyenlő súlyú gombócba vettem, meg is mértem egyenként, 20 dkg körüliek voltak, nos ez kevés, mint látjuk a képeken, mert nincs tésztája, hogy hová lett, gőzöm nincs. Ja és nagyon vékonyra nyújtottam, ez se volt jó ötlet.
Töltelékek:
20 dkg őrölt dió / és 20 dkg őrölt mák
1-2 ek. cukor
1 ek. méz
1-1 citrom / és narancs héja reszelve
1-1 marék mazsola
alma 3-4 darab reszelve, majd kinyomkodva
/na itt én legalább 6-8 db almát reszeltem le, és ebből bizony jó sok lett/
+ 3-4 ek. fahéjas, cukros őrölt dió az alá-fölé szóráshoz
szilvalekvár 3-4 evőkanálnyit egy pici vízzel és egy loccs rumaromával krémesre kevertem
/isteni szatmári sűrű szilvalekvárom van Rosalie barátosnőm jóvoltából, amit ez úton is köszönök neki/
Az összeállítás szó szerint ugyanúgy történt, mint fent a nagy adagosnál leírva.
A sütés 150-160 fokon 1,5-2 óra volt.
Eszméletlenül finom az íze, valóságos ízkavalkád tombol az ember szájában, az összes töltelékízt érezni lehet, csak alig van tésztája, az a kevés viszont nagyon finom, omlós, ropogós.
Na szóval, még gyakorolnom kell a flódnizást, ez egyértelmű.
Jövök én még majd szebb képekkel is, ha nem is idén, majd jövőre.
2016. december 8., csütörtök
Tanyasi csirkéből húsleves és paprikás...
Vettem egy tanyasi csirkejavát, így van felcímkézve a doboza, benne konyhakészre darabolva és tisztítva tényleg a csirke java, a csontos aprólékjából isteni húsleves lett, a húsos részekből pedig csirkepaprikás.
Csirkehúsleves lúdgégével sok zöldséggel... ebben a hidegben mennyei ez a forró húsleves
1 db farhát kettőbe vágva
2 db szárny
2 db csirkeláb
a csirkemell csontja némi húsmaradvánnyal
3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 kis karalábé, 1 kis zeller, 1 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma,
só, bors, 1 ek. vegeta, paprikakrém - csípős is, lestyán,
10-15 dkg lúdgége levestészta
Hideg vízben felforralva, majd lassú tűzön, épp csak gyöngyöztetve puhára főzöm, ami egy ilyen gyöngehúsú csirkénél 45 perc főzést jelent. Kis pihentetés után átszűröm egy kisebb fazékba, a főtt húst és zöldségeket tálba teszem.
Közben kifőzöm sós vízben a levestésztát, leszűrés után külön lábaskában forró levest merek rá.
Csirkepaprikás
2 db comb
1 egész csirkemell lecsontozva, kockázva
1 ek. zsír
1 nagy vöröshagyma kockázva
3-4 gerezd fokhagyma apróra
pirospaprika
paprikakrém - csípős is
só, bors
2 dl tejföl, kevés víz és 1 ek. liszt a habaráshoz
A szokásos módon pörköltalapot készítek, megdinsztelem a hagymákat, megszórom pirospaprikával, fűszerezem és ráteszem a húst, kb. 1 dl vizet öntök hozzá és amikor puhára főtt - kb. 30-40 perc - akkor behabarom tejfölös lisztes habarással.
/Habarás: a lisztet/vagy étk. keményítőt egy kevés vízzel simára, csomómentesre kavarom majd a tejföllel is, végül belecsorgatom a pörköltlébe, óvatosan átkevergetve besűrítem/
Most köretnek kivételesen nem nokedlit kívántam, hanem 2-3 centisre darabolt makarónit főztem ki hozzá. Még szarvacska tésztával is kitűnő.
Nagyon finom lett, nagyon jól esett, isten tudja mikor ettem utoljára csirkepaprikást, jó régen, mert nem is emlékszem rá.
2016. december 5., hétfő
Derelye nem főzve és morzsába forgatva... hanem olajban sütve...
Szívből ajánlom kipróbálásra, a készen kapható fagyasztott derelyéket ne főzzétek ki és ne forgassátok pirított morzsába, vagy legalábbis ne mindig csak úgy, hanem süssétek ki forró olajban, majd jól porcukrozzátok meg.
/persze nem olyan, mintha az ember saját kezűleg készítené a derelyét, de olykor miért ne engedhetnénk meg magunknak egy kis kényelmet ?/
Természetesen fagyottan kell az olajba engedni, ahogy a sütnivaló krumplit is szoktuk, majd aranybarnára megsütni.
Finom délutáni nassolni való.
Háromféle ízesítésben lehet kapni, nos mindhárommal kipróbáltam és nagyon finom.
... baracklekváros
... túrós
... szilvalekváros
Télapó... jön...
Szeretem a Télapót, maga a csodavárás, leginkább a kicsik izgalmát, várakozását, kipirult arcocskáját, hogy olyan édesen hisznek benne, hagyni is kell sokáig, hogy higgyenek, aztán ahogy okosodnak, eszesednek úgyis megtudják a valóságot, épp a 8 éves kis unokaöcsémről derült ki most, hogy ő már megtudta valamelyik osztálytársától, hogy nincs is Télapó, de még billeg azon a bizonytalan mezsgyén... lehet hogy mégis ????
Alig lehetett lebeszélni, hogy ne világosítsa föl a húgát, aki még töretlenül hisz.
Annyira cukik a gyerekek.
Köszönöm a gyerekeim szerető gondoskodását :-)
2016. december 3., szombat
Hordós savanyúság
Szeretitek ???
... mert én nagyon, ilyenkor télen leginkább, mindenhez, amihez csak lehet és csak úgy magában enni is. Számomra az idei év nagy felfedezése az ecetes karfiol, valami mennyei, ropogós, ízes, valahogy eddig nem kóstoltam soha, most ámultam el rajta.
... ecetes almapaprika
... káposztával töltött paprika, csípős is, ecetes fokhagymával töltött paprika, ecetes kis dinnye, ecetes karfiol, és az elmaradhatatlan vecsési savanyúkáposzta kilószám
... hagymás-ecetes zöldparadicsom
... téli saláta: hagymás-olajos-pirospaprikás-savanyúkáposzta
... simán csak savanyúkáposzta
... mert én nagyon, ilyenkor télen leginkább, mindenhez, amihez csak lehet és csak úgy magában enni is. Számomra az idei év nagy felfedezése az ecetes karfiol, valami mennyei, ropogós, ízes, valahogy eddig nem kóstoltam soha, most ámultam el rajta.
... ecetes almapaprika
... káposztával töltött paprika, csípős is, ecetes fokhagymával töltött paprika, ecetes kis dinnye, ecetes karfiol, és az elmaradhatatlan vecsési savanyúkáposzta kilószám
... hagymás-ecetes zöldparadicsom
... téli saláta: hagymás-olajos-pirospaprikás-savanyúkáposzta
... simán csak savanyúkáposzta
... tökmagolajos-hagymás savanyúkáposzta