2010. augusztus 31., kedd

Kakaós kalács






Ma reggel látva ezt a szomorú időt, azon morfondíroztam, hogy sütni kéne valamit, valami vigasztaló finomat, a sütéstől legalább meleg lesz és jó süteményillatú  a konyha.
De mit?
Akkor megtaláltam Faluvégi kurta konyha blogján a "próba verzióját", ami nálam rögtön "végleges verzió" lett. Azonmód nekiálltam, ill. a kenyérsütő gépbe beraktam a hozzávalókat és a gép nekiállt. Annyit változtattam csak, hogy több kakaóport használtam, és mazsolát meg aszalt meggyet is belegyúrattam a tésztába.
Szemem előtt lebegett a kép, délután majd a forró tea mellé, egy kis vajjal-lekvárral, vagy csak úgy magában, csodás lesz az uzsonna.
Egyébként nem szoktam uzsonnázni, de egy ilyen finom kalács látványától rögtön  arra asszociáltam és Agatha Christie-s hangulatba keveredtem.
Épp most olvasom újra a Tragédia három felvonásban c.könyvét, és az angolok ugye rendszerint uzsonnáznak és megadják a módját.
Ezeknek az uzsonnáknak páratlan hangulatuk van - nem a gyilkosságokra gondolok- ahogy leírja például a Bertram Szállóban  Miss Marple délutáni uzsiját a  szendvicses tálakat, a háromszögletű, különböző töltetű szendvicsekkel, a süteményes tálakat, a még friss meleg vajas sütikkel, amibe ha beleharapott, a vaj az ujjaira folyt, a gőzölgő rózsamintás porcelán teáskannákat, a hozzáillő rózsamintás csészéket és tányérkákat, az embernek szinte csurog a nyála.





Na, akkor a recept:

1 ek.olaj
1,5 dl tej
1 tojássárgája    + a fehérje majd a lekenéshez
1 dl tejszín
csipet só
20 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
10 dkg cukor
1/2 tasak szárított élesztő

2-3 ek. kakaópor, jó minőségű
1 citrom héja, reszelve
1 maréknyi  mazsola és aszalt meggy vegyesen

A fenti sorrend szerint ment minden a gépbe, ami bedagasztotta és megkelesztette a tésztát. A dagasztás végén szórtam hozzá a mazsolát, a meggyet és a citromhéjat is. Amikor megkelt, egyébként lágy és puha lett, kettőbe vettem a tésztát, az egyik felébe belegyúrtam a kakaóport és mindegyik részt külön rúddá sodortam, majd összefontam, tekertem. Szilikonos sütőformába tettem, hagytam még 20 percig pihenni, majd lekentem a megmaradt tojásfehérjével és előmelegített sütőben, 25 percig sütöttem.
Hagytam teljesen kihűlni mielőtt szeleteket vágtam volna.
Érdekes módon a kakaó egyáltalán nem dominál, legközelebb többet gyúrok a tésztába /a receptnél már javítottam is a mennyiséget/, viszont  nagyon jó hogy tettem  bele mazsolát, meggyet és citromhéjat is, a végeredmény  nagyon puha, foszlós, és nagyon - nagyon finom gyümölcsös lett.





Vegyes majonézes saláta




20 dkg zöldborsó, megpárolva
20 dkg kukorica, megpárolva
2 szál újhagyma, karikára darabolva
1 db paradicsompaprika, kis kockákra vágva
só, bors
2-3 ek.majonéz
3-4 ek.tejföl

Felkarikáztam a hagymát egy tálba, picit megsóztam és hagytam kicsit állni.
Hozzákevertem a majonézt és a tejfölt, végül a zöldségeket, sóztam, borsoztam. Az egészet jól összekevertem és beraktam a hűtőbe egy-két órára, mivel hagyni kell érni az ízeket.
Bármilyen sült vagy rántott húsételhez tökéletes köret, és csak magában is.
Lehet még dúsítani almával, uborkával, főtt tojással, főtt sárgarépakockákkal, bármilyen zöldséggel, ki mit szeret.


Új konyhai segédeszközök: 60-80-125-250 ml mérőpoharak
A tescoban lehet kapni, feltűnően olcsón.


Majonézes krumpli






5 db közepes nagyságú burgonya, héjában puhára főzve, kihűtve
1 csomag újhagyma, karikára vágva, vagy 1 db közepes vöröshagyma nagyon apró kockákra vágva
só, bors
2-3 ek.majonéz
2-4 ek.tejföl

A kihűlt főtt burgonyát negyedelve, apró kockákra aprítom.
Egy tálba felkarikázom az újhagymát /vagy a vöröshagymát/, picit megsózom, majd 5 perc elteltével rákanalazom a majonézt és a tejfölt. Jól elkeverem, ha kell még sózom, borsozom és hozzáadom a burgonyát.
Avval is egyneművé keverem és beteszem a hűtőbe, hogy jól összeérjen fogyasztásig.
Kiváló sültekhez, rántott húsokhoz, fasírthoz köretnek, de csak úgy magában friss kenyérrel és főtt tojással  is.




2010. augusztus 30., hétfő

Sajtos-baconos szélesmetélt






Jamie Oliver valamelyik kezdeti filmjében láttam ezt a receptet, mostanában ismételték a Paprikán, így láttam meg újból.
Annyira egyszerű, ezáltal annyira ínycsiklandozó, és mint tudjuk ezek a legjobb ételek, hogy rögtön vevő lettem rá. Ma a leves után ez lett a második. Csodás volt.

25 dkg szélesmetélt
6-8 szelet bacon
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 csipet kakukkfű

olívaolaj, 1 ek.puha vaj
reszelt sajt






Nagy fazék vizet odatettem a tésztának, és mikor felforrt kifőztem 7 perc alatt. Ezalatt egy serpenyőben, kevés olívaolajon elterítettem a szalonna szeleteket, és kezdtem kisütni ropogósra, mindkét oldalát. Amikor ez megvolt rádobtam a fokhagymát és a kakukkfüvet, átforgattam majd öblítés nélkül a tésztát, egy szűrővel, átemeltem a pirított baconra, nem baj, ha megy egy kis főzőlé is.
Az egésznek a tetejére ejtettem evőkanálnyi puha vajat, ami szépen ráolvadt és fényessé tette.
Tálaláskor megszórtam reszelt sajttal.
Fenségesen finom volt, többször szerepelni fog a repertoáron, az biztos.
Imádom az ilyen egyszerű ételeket.





Amikor nem süt a nap, borús az ég  és esik az eső

Salátaleves kaprosan, rántotta kockákkal




Valahogy nagyon gyorsan elrobogott a nyár, szinte észbe sem kaptam.
Szomorú idő lett, vége a nyárnak, esik az eső, fúj a szél, hűvös van.
Mackónadrágot, pulóvert kell itthon húzni, vége a lenge öltözékeknek, mezítlábasságnak, milyen jó volt nyári hajnalon a kert harmatos füvén járkálni, figyelni az ébredő madarakat, a kelő napot.
Persze lesz még szép hosszú ősz, vénasszonyok nyara, de az már más meleg lesz.
Az esték, hajnalok, reggelek hűvösek lesznek, már csak napközben lesz meleg egy pár órára.
Főztem egy finom kis levest, ezt minden évszakban lehet enni.
Salátaleves
3 kis fej saláta, külső levelek kidobva
1 kis fej fokhagyma
1/2 cs.kapor, apróra vágva
olaj, 1 ek. liszt rántásnak
2 dl tejföl
2 dl tejszín


Salátákat leveleire szedem, nagyon alaposan megmosom, külső leveleket kidobom. Ami marad azt kettőbe-háromba tépkedem és egy fazékba teszem, sózom, jó pár gerezd fokhagymát aprítok rá, majd annyi vizet öntök hozzá, amennyi épp ellepi és puhára főzöm. /ez kb. 15 perc/
Leszűröm úgy, hogy a főzőlevét felfogom.
Egy másik fazékban világos rántást készítek, szintén jó pár gerezd, aprított fokhagymával és a kaporral, majd belekeverem a főtt salátaleveleket és felöntöm a főzőlével. Jól elkeverem, öntök hozzá kevés tejszínt, majd tejfölt bőven és készre forralom.
Ugyanígy készítem főzeléknek is, csak akkor sűrűbbre, krémesebbre.
Csudafinom leves és a főzelék is.
Már elmúltam negyven amikor először megkóstoltam és szerelem volt elsőre, azóta rendszeresen főzöm. Levesbetétnek a rántottakockák mellett szoktam még sült szalonnát is - főleg angolszalonna szeletekkel is tálalni, nagyon finom.

Levesbetét: rántotta kocka
2-4 tojás
2 tk. vaj  vagy  1 szelet füstölt  kenyérszalonna, apró kockákra vágva
2-3 szál újhagyma, szárával együtt karikázva


A vajat felolvasztom vagy a szalonna-kockákat/szeleteket egy serpenyőben jól kisütöm, majd a kissé felvert tojásba forgatom az újhagymakarikákat és a serpenyőbe öntöm, hagyom megszilárdulni. Vagy azonnal ott a serpenyőben két villával tetszőleges darabokra szaggatom és megy azonnal a levesbe, vagy óvatosan megfordítom a lepényt, hogy a másik oldala is megsüljön, majd egy lapos tányérra csúsztatom. Egy éles késsel 1 cm-es csíkokra metélem, majd keresztben kockákra.
Ezzel szórom meg a leves tetejét.













2010. augusztus 28., szombat

Körömpörkölt... esetleg egy csülökkel is együtt



Előre bocsátom, hogy mi a férjemmel imádjuk.
Tudom, hogy nagyon megosztó étel, sokan borzadnak tőle.
Akik viszont szeretik, mint például mi is, azok egyszerűen imádják.
/A gyerekeim, persze meg nem ennék, semmi pénzért, a nagyobbik lányom esetleg akkor, ha csontos vagy filézett csülökkel együtt főzöm, na a sovány csülökhúst azt szereti benne./
Lehet csak külön körömből és csak külön csülökből is készíteni, de együtt az igazi.
Lehet egy kisebb darab füstölt hússal is együtt főzni, csak jobb lesz tőle.
Akik a kocsonyát megeszik, ezt is egészen biztosan szeretik.

Hozzávalók 2-3 főre:
4 db egész köröm, a hentessel konyhakészre szétvágatva / 1 db nyers csülök kicsontozva, a hús bőrrel együtt kockázva
2-3 db nagy vöröshagyma, kockára vágva
4-6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 db zöldpaprika, karikázva
1 db hegyes erős paprika
2 db paradicsom, negyedelve
olaj, pirospaprika, só, bors, 
1 ek. piros arany
1 tk. erős pista /elmaradhat/

A körmöket/csülköt át kell nézni, alaposan tisztítani,az esetleges szőröket perzseléssel  kell eltávolítani, a gázrózsán szoktam megcsinálni. Ez a mostani vétel, eddigi vásárlásaim  legszebb, legtisztább sertéskörmei voltak. Szinte csak megmosni kellett. A csülköt is megtisztítom, ha csontos, nagyon éles késsel leválasztom a csontról, ha eleve filézett akkor a húst bőrrel együtt felkockázom. Természetesen a csülökcsont is belefő az ételbe, csak még jobbá teszi.
Mindig kuktában főzöm, mert gyorsabb, lehet ugyan nagy lábasban is, de az jóval több ideig tart.
A szokásos módon sűrű pörköltalapot készítek.
A hagymát odateszem dinsztelődni, a zöldpaprikával együtt, amikor kellően üveges már, megy rá a pirospaprika, a paradicsomok,elkeverem, pici vízzel felengedem. Belehelyezem a körmöket egymás mellé, ha csülökkel együtt főzöm, akkor a csülök felkockázott húsát is, csontját is, a körmöket a bőrös felükkel felfelé, rászórom a fokhagymát, sózom, borsozom, piros arany, esetleg erős pista és még annyi víz, hogy ellepje, de csak épp hogy. Lezárom a kuktát, megvárom míg sípolni kezd, akkor takarékra teszem alatta a lángot, és két óra hosszat hagyom csendesen főni. Elzárom, meglazítom a tetőt, és megvárom, amíg magától elengedi, akkor tudom megnézni a végeredményt.
Kész és vaj puha, leomlik a csontról az összes hús és bőr.
Közben pár szem krumplit meghámozok és sós vízben puhára főzöm, leszűröm.
Lehet tálalni. Kovászos uborkával, vagy uborkasalátával fenomenális.
Az ebéd után mosakodni kell, mert az összes ujjunk és a fél arcunk, szánk ragad. Ezt az ételt egyszerűen nem lehet elegánsan enni, ezt cupákolni kell, leszopogatni a csontokat, ehhez viszont a végére persze hogy ragadunk.
Hihetetlenül finom étel. Nekünk. Hetente meg tudnám enni.


2010. augusztus 27., péntek

Elmélkedés a görögdinnyéről....






Ócskák, punnyadtak, ízetlenek, rosszak.
Már nem szeretem,
Érdekelne, hogy csak mi voltunk idén olyan szerencsétlenek, hogy csupa rossz görögdinnyét fogtunk ki???
Ilyen még soha nem volt, ötször vettünk dinnyét és mind az ötször ki is dobtuk. Kivétel nélkül punnyadt, poshadt, savanyú és grízes volt valamennyi. Ki tudja hol állhatott hetekig raktáron? Az árusok mindre azt hazudták, hogy magyar dinnye, még akkor is, amikor itthon még nem érhetett be fizikailag sem.
Valakiknek biztosan nagyon megérte anyagilag, ez a nagy átverés.
Hogy miért nincs minőségellenőrzés, azt nem tudom, miért árulhatják ezt a sok szemetet?? Költői a kérdés.
És nem csak a hiper-szuperekben, az utcai és piaci árusoknál is, ugyanaz a szemét volt kapható, ugyanis az öt rossz dinnyét, ötféle helyen vettük.
A képen látható a hatodik vétel, ez sem  egy csoda, nem nagyon édes, csak kicsit, még picit tovább kellett volna érnie, de legalább leveses-vizes, nincs beszakadva a belseje, nem grízes, ki nem állhatom  a grízes dinnyét. Állítólag ez hevesi dinnye /az árus szerint/, kivételesen elhiszem, mert friss ízű volt.
Ezt nem hozhatták messziről, és így augusztus végén tutibb a magyar származás is.






Édesapám mesélte, az ő gyerekkorában filléres áru volt a dinnye, tizen...kilósakat vettek, mézédes volt.Vacsorára, egy szelet kenyérrel ették. A mai napig így szereti enni, kenyérrel.
Emlékszem az én gyerekkoromban, kívül egyszínű sötétzöld  volt a legtöbb, belül tűzpiros, fekete magokkal, és olyan fajta is, hogy kívül cirmos, belül sárga, gyönyörű citromsárga, barna magjai voltak, maga a dinnye hosszúkás alakú volt.
Mézédesek, harsogósan levesesek, frissek, folyt rajtunk végig a dinnyelé, ahogy haraptuk, szürcsöltük be a levét, húsát. Nagyon finom volt.
Nem emlékszem olyanra, hogy rossz dinnyét vettünk volna. Mind jó volt, mindnek a súlya 10 kg-nál kezdődött, már amit mi vettünk. Csodálva néztem az én erős apámat, ahogy könnyedén, félkézzel a válla felett hozta haza.
Lehet, hogy csak az idő szépíti az emlékeket??? Ki tudja.




Nyári lecsó... most tarhonyával



Ezen a nyáron nem ettünk lecsót mostanáig.
Valamikor tavasszal egyszer volt, amikor még primőrnek számított, igazi íze sem volt még akkor.
Később aranyárban mérték a paprikát is, a paradicsomot is, de nem is nagyon kívántuk.
Most tűrhető az ára is, jó az íze is, ám lassan vége a nyárnak és a szezonjának is.
Voltak  nyarak, hogy minden héten egyszer biztosan főztem. Imádtuk, hidegen, melegen, tojással, tarhonyával, nokedlivel, rizzsel, virslivel, debrecenivel, hús nélkül, csak magában kenyérrel.
Lám ez az egyszerű étel és hány variációja lehetséges.

2 főre:
1/2 kg paprika, karikázva
1/2 kg paradicsom, negyedelve
1 db közepes nagyságú cukkini, hámozva, negyedelve, kockázva
10 szelet bacon, kockázva, vagy 15 dkg kenyérszalonna, vagy húsos kolozsvári,
2 db nagy vöröshagyma, kockázva
2 gerezd fokhagyma
1 tk.pirospaprika
1 ek.csípős piros arany
1 cs. /4 db/ pick debreceni, vastagabb karikákra vágva
15 dkg tarhonya + 1 pici fej vöröshagyma

A bacont olajon, teljesen ropogósra sütöttem, majd kivettem egy kistányérra és félretettem.
A hagymát megdinszteltem a szalonna zsírján, amikor üveges lett, ment rá a pici pirospaprika, a paradicsom, a fokhagyma, a cukkini, sóztam és hagytam kicsit összefőni, levet ereszteni.
Végül a paprika és a piros arany, jól elkevertem és bő 25 perc elég volt, hogy készre főzzem.
Nem szabad szétfőzni, a paprikának egyben kell maradni.
Közben kevés olajon megpirítottam a tarhonyát, amikor elég sötét színű volt már, hozzákevertem a hagymát, összepirítottam és felengedtem annyi vízzel, ami bőven ellepte, sóztam, borsoztam és puhára főztem. Az összes levét közben felszívja, jó pergős lesz.
Tálaláskor a tetejére szórtam a szalonnapörcöket.


Maradt egy kis adagnyi a lecsóból, holnap reggelire ütök hozzá 2 tojást, és összesütöm vele, mert reggelire is tökéletes egy étel.

2010. augusztus 25., szerda

Almás pite... a jó pite tészta




Nagy kedvenc, sokszor sütöm, sőt már a gyerekem is tudja hogy kell.
Néha már hátradőlhetek és kiszolgálnak. Karina almáspitéje látható a képeken.

Töltelék:
1,5-2 kg alma, kellemesen savanykás, lereszelve
10 dkg cukor
fahéj
Tészta:
40 dkg liszt
25 dkg vaj hidegen kockázva vagy 15 dkg sertészsír szintén hidegen
15 dkg porcukor
1-2 tojássárgája, ha nagy a tojás elég egy, ha kicsi akkor kell 2
1- 2 ek. zsíros tejföl 20%   vagy  görög joghurt
Szóráshoz: gríz vagy zsemlemorzsa vagy őrölt dió
Kenéshez: a maradék tojásfehérje

Az almát, miután lereszeltem, hagyom állni, levet engedni.
/A kicsavart levet egy nagy pohárba töltöm és mindig megiszom, miközben dolgozom, csodafinom./

A tészta hozzávalóit, először a lisztet a zsiradékkal gyorsan összemorzsolom, majd hozzáadom az összes többit és egyneművé gyúrom. Azért kell nagyon gyorsan dolgozni, mert ha a tenyér melegét átveszi, akkor szalonnás lesz, amitől se szép, se finom nem lesz már.
Amikor összeáll, alufóliába  tekerem és megy be a hűtőbe min. fél - egy órára, de minél tovább pihen, annál jobb lesz az állaga.
Amikor letelik a pihenőidő, kétfelé veszem a tésztát, és bőven lisztezett deszkán, nagyon vékonyra nyújtom, olyan vékonyra, amennyire csak tudom. Beleigazítom a tepsibe úgy, hogy minden oldalon egy kis pereme is legyen. Meghintem kb. 1-2 ek. búzadarával  fátyolszerűen /de lehet őrölt diót is használni erre a célra, ha van/, ha képződne leve sülés közben a tölteléknek, akkor a dara felszívja és nem ázik el a tészta, viszont ez evés közben  nem látszik, ugyanis a dara beleolvad az almatöltelék krémességébe. 
Végül a  kicsavart, reszelt almát egyenletesen elterítem a tésztán, megszórom cukorral, majd fahéjjal. 
A másik tésztadarabot ugyanúgy kinyújtom, mint az előzőt és a töltelék tetejére terítem, kicsit rányomom, eligazítom, mindenütt fedje. Ha netán szakadna a tészta nem kell megijedni, be kell foltozni az esetleges lyukakat, a sülés után semmi nem fog látszódni, minden összesimul.
Enyhén felvert tojásfehérjével megkenem, majd egy villával megszurkálom pár helyen, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 45 perc sütés következik, illetve addig, amíg aranybarna nem lesz a teteje. Ha kihűlt, porcukrozom és kockákra vágva tálalom.

Nagyon finom sütemény, omlós, néhol ropogós, ahol jobban megpirult a tészta, a tölteléke krémes.
Ezt a tésztát szoktam mazsolás-citromhéjas túróval, kapros túróval /édesen/, szilvával és meggyel is tölteni. 
A legjobb pitetészta.
Mondanom sem kell,  mindegyikkel  csúcs szupersütemény, verekszik minden darabjáért a család, de a vendégek is.


Karina lányom almáspitéje a képen

2010. augusztus 24., kedd

Vargabéles...






Gulyáslevest főztem ebédre, amihez mindenképpen kell valami édes /vagy sós, de tésztaétel !/, második fogásnak. Ezen szenvedtem, mi legyen  az.
És akkor eszembe jutott a vargabéles, amit ezer éve nem készítettem, na gondoltam húzzunk bele, mert szeretjük...





15-20 dkg cérnametélt
1/2 kg túró
10 dkg vaj
1 cs. most fagyasztott, 4 lapos réteslap
1 citrom reszelt héja
3 tojás
1 vaníliarúd
20 dkg cukor
mazsola, egy maréknyi

Tálaláshoz: édes tejföl, különféle szörpök vagy lekvárok






A cérnametéltet bő, enyhén sós vízben kifőztem, leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem, és hagytam kihűlni. A réteslapokat hagytam kiolvadni, a vajat kislábasban felolvasztottam. 
Piros tepsimbe csorgattam a vajból, majd két réteslapot egyenként belefektettem, minden lapot bőven megkentem olvasztott vajjal.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéket nagyon kemény habbá vertem egy kevés cukorral. A tojások sárgáját a maradék összes cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a vanília kikapart belsejét és a citrom reszelt héját, a túrót, a mazsolát és a cérnametéltet, jól összekevertem. Lazításképpen a tojáshabot is óvatosan belekevertem, össze ne törjön, majd az egészet a tepsiben egyenletesen elterítettem. 
Befedtem a maradék két réteslappal, amit természetesen egyenként jól megvajazva, terítettem rá. 
A maradék vajat a tetejére csorgattam. 
180 fokra előmelegített sütőben, kb.25-30 perc alatt pirosra sült. 
Mikor kicsit meghűlt, porcukrozva tálaltam. 
Lehet édes tejföllel meglocsolva is enni vagy málnaszörppel jól megcsorgatva.
De finom lekvárokkal is, pl. baracklekvár vagy narancslekvár, de én szeretem meggylekvárral is.
Valószínűleg a sok vajtól, de jó ropogós lett az alja, oldala, teteje. 
Nagyon finom süti.
Legközelebb nem várok ennyit a következő adag megsütésével, most igazán kiadós ebédünk lett.





2010. augusztus 23., hétfő

Bakonyi csirkemell szarvacska tésztával





Gombával, tejfölösen, szarvacska tésztával, ahogy azt kell.

1,5 db csirkemell, kockára vágva
2 db vöröshagyma
1 db hegyes erős zöldpaprika
pirospaprika, olaj, 1 ek.liszt
só, bors, piros arany
2 dl tejföl
25 dkg csiperke, vegyesen, fehér és barna is
10 dkg vargánya
25 dkg szarvacska tészta /gyermelyi/

Odatettem egy fazékba vizet, majd kifőztem a tésztát. Leszűrtem.
A vöröshagymákat kockára vágtam és odatettem dinsztelni, majd hozzá karikáztam a zöldpaprikát is. Amikor a hagyma már kellően üveges, megszórtam pirospaprikával, a csirkemell kockákat belekevertem, öt percig jól átpirítottam és egy pici vízzel felengedtem. Sóztam, borsoztam, nyomtam hozzá egy diónyi piros aranyat is, elkevertem és negyedóráig hagytam puhulni. Közben megmostam a gombákat és vékonyan felszeleteltem. A 15 perc leteltével hozzáadtam a húshoz, együtt párolódjanak tovább. Elkészítettem a lisztes habarást, kevés vízzel és újabb 15 perc elteltével besűrítettem a pörköltet, majd hozzáöntöttem a 2 dl tejfölt is. Krémesen sűrűnek kell lennie.
Még egyet rottyantottam rajta és kész is.

Enyhén csípős, kellően sűrű szaftos, bőven gombás, nagyon finom ebédünk lett.




2010. augusztus 21., szombat

Tiramisu....tojás nélkül, mézzel !!!



A szülinapi édesség:
Szeretjük ezt a desszertet, de a nyers tojások miatt, különösen nyáron, pláne hőségben, nem csináltam soha.
Elkönyveltem, hogy ez egy téli édesség.
Nos ennek vége, megváltozott a helyzet, az Evés közben jön megy az étvágy blogon találtam rá erre a variációra és mondhatom csodás.
Nincs benne tojás, és ezt észre sem lehet venni, csoda finom lett.
Köszönöm Hajnalkának ezt a receptet, de egyébként is, a blogján szuper jó édesség-sütemény receptek találhatóak, olyan igazi házias sütik, amiket nem nehéz otthon elkészíteni - persze némi gyakorlattal.
Babapiskótából inkább a minőségit vegyétek, itt-ott bűnrossz babapiskótát lehet kapni, szóval érdemes erre is odafigyelni.


Tiramisu... mézzel a tojások helyett

2 fő részre: na jó, esetleg 3 fő, de ha ennél többen vagyunk duplázni kell mindent !
1 nagy csomag babapiskóta   /Savoiardi/
25 dkg mascarpone
1 ek. vaníliáscukor   /vaníliarúd+kristálycukor összedarálva, ilyen cukrom van/, vagy aroma is jó
5 dkg porcukor
2 ek. méz  /a 2 tojás helyett/
0,5 l zsíros habtejszín felverve /30%-os nem növényi !/

2 dl erős feketekávé
2 dl tej
3 ek. rum  /esetleg aroma/
kakópor a szóráshoz, szintén minőségi

A mascarponét, a cukrokat, a mézet jól ki kell keverni, majd a tejszínhabbal óvatosan összedolgozni.
A folyadékokat is összevegyíteni, majd a babapiskótákat belemártogatva egy nagy tál alját kirakni vele. Erre teríteni a krém felét, majd megint egy réteg mártogatott babapiskóta, erre a krém másik fele, szépen elsimítva és megszórva bőven kakaóporral.
Egy éjszakára behűteni, de minimum 2-3 órára, ezalatt jól összeérnek az ízek.
Az ünnepeltnek is, de a család összes tagjának is nagyon ízlett.
Ezentúl csak így fogom elkészíteni.
Nem azért, de tök felesleges bele a tojás !!!! Halálkomoly !!!


Sajtos pogácsa






A szülinapi sós következzék:

Ezt a pogácsát megint a jól bevált Moha Konyha receptjéből csináltam.
Nálam ez az alaprecept.
Tésztája megegyezik a tökmagos pogácsa receptjével, /ami szintén Moha recept eredetileg és egyben a 2010.július 26-i bejegyzésem/ annyi csak a különbség, hogy nem lett hozzágyúrva a mag, amikor megkelt ki kell nyújtani, majd megszórni a 15 dkg reszelt vegyes sajttal és egyszer hajtogatni, majd fél órát pihentetni.
Ezek után megint kinyújtani és szaggatni.
Tepsin még 20 percet pihen, ekkor megkenni tojással és megszórni a tetejét a félretett reszelt sajttal.
20 perc alatt, előmelegített sütőben pirosra sütni.
Ez a variáció is nagyon finom, foszlós, másnapra nem is maradt.
Sajnos.

1 dl tej
1 dl olaj
2 dl tejföl
30 dkg főtt áttört krumpli
1 ek. só
1 tk. cukor
60 dkg liszt
2 tasak porélesztő vagy 3,5 dkg friss

A kenyérgéppel bedagasztva és kelesztve.

25 dkg reszelt sajt összesen - ebben 10 dkg füstölt legyen, a jobb ízhatás miatt,
 valamint 10 dekányit hagyjunk meg a tetejére, a szóráshoz.






Újabban megőrülök a pogácsákért, érdekes, hogy fiatalabb koromban nem érdekeltek különösebben, akkor jobban szerettem a habos, krémes, édes sütiket. Most is szeretem ezeket, de becsatlakoztak melléjük  a pogácsák. Mindegy milyen ízesítésű, csak jó sós, foszlós legyen. Melegen ill. langyosan a legjobb.



 





2010. augusztus 20., péntek

Vöröskáposzta saláta...és hajnali séta a kertben






A káposztasalátát egyszerűen imádom. Szerintem az egyik , ha nem a legfinomabb saláta, nem beszélve arról, milyen egészséges. Étteremben ha eszünk, szinte mindig ezt rendelem, és már azelőtt megeszem, mielőtt kiér a főétel. Mindegy, hogy fehér vagy vöröskáposztából készül.

1 kis fej lilakáposzta, szálasra vágva, besózva
1 db vöröshagyma, szálasra vágva
2 db sárgarépa, reszelve /elmaradhat/
4 dl víz
3 ek.cukor
1 tk.só
1 tk.őrölt kömény
3-4 ek.ecet

A káposztát szálasra gyalultam, és besózva fél órát hagytam állni. Ezután kinyomkodva egy nagy tálba tettem, mellé a reszelt sárgarépát és a hagymát is.
Készítem úgy is, hogy nem sózom be, nem csavarom ki, nincs mellé sárgarépa, csak a hagymával összeforgatom és leforrázom. Mindenhogyan tökéletesen finom lesz.
A vizet lábasba öntöttem és felforraltam, belekevertem a cukrot, sót, köményt, ecetet, az én ízlésem szerint és összefőztem, majd a saláta egyvelegre öntöttem.
A vöröskáposzta az ecettől gyönyörűszép rózsaszínes lesz.
Hagytam kihűlni, majd fogyasztásig hűtőbe tettem.
Igy készítem télen is, fehérkáposztából is.








Hajnali kerti séta így augusztus végén:



Szeretek nyáron korán kelni, amikor még csak én vagyok fent.
Hajnalban, korán reggel kimenni kicsit a kertbe, a közeli templom harangja halkan bong,
olyan nyugalmas akkor minden, olyan csönd van, csak a madarak csivitelnek, jön fel a nap.
Fele kert árnyékban még, másik felét már éri a napfény.




Szép a reggel, bár már nincs annyira meleg, mint júliusban, már később világosodik, korábban sötétedik, nemsokára vége a nyárnak, jön az ősz.
Mindenütt ökörnyálak úsznak a levegőben, fától fáig, bokortól bokorig, amik persze a pókok által szőtt szálak, ez is a nyár végét sejteti.



Jó volt kint bóklászni kicsit, sétálgatni, nézelődni, elmélkedni, azután kezdődhet az új nap.




Birkapörkölt bográcsban







Megint szülinapozunk, most a férjemnek van.
Ennek örömére bográcsban főzünk, pontosabban a férjem és édesapám főzi a birkapörköltet, én csak előkészítem a nyersanyagokat, a köretet, és a salátát viszont én készítem és természetesen sütök valami finomat.

2 kg birkahús, szép sovány, felkockázva
1 kg körüli birkacsont, húsos /oldalas,gerinc/, kisebb darabokra hasítva
4-5 fej vöröshagyma, kockázva
1 fej fokhagyma, szeletekre aprítva
1 hegyes erős zöldpaprika
1 TV paprika, kockázva
1 ek. erős pista
2-3 ek. zsír
pirospaprika
1 ü száraz vörösbor




Jó kis tűz készült a bogrács alá, zsír felolvasztva, rá a rengeteg vöröshagyma, zöldpaprikák, dinsztelés. Mikor a hagyma üveges, meghintve pirospaprikával bőven, rá a hús és a csontok. Jól összekeverve, pirítva, míg egy kis levet enged a hús. Hozzáadva a fokhagyma, erős pista majd a vörösborral felöntve. Igy hagyva, rotyogni 3-4 órát, addigra csodálatosan omlós, puha lesz a hús, és rövid, sűrű szaftja lesz.
Hiába ilyesmihez a férfiak /is/ értenek, a tűz készítéséhez, akik egyébként azt sem tudják hol a konyha, de ha bográcsozásra kerül a sor, vagy parázson hússütésre, előtör belőlük valami ősi, atavisztikus tudás.
A végeredmény csodálatosan finom lett




Köretnek, "sóba-vízbe" főtt krumpli és vöröskáposzta saláta lett hozzá.

Káposztasaláta
1 kisebb fej lilakáposzta vékonyan szeletelve vagy gyalulva
só, bors, őrölt kömény
1 vöröshagyma félkarikára vékonyan felszeletelve
öntet: a szokásos ecetes-cukros salátalé









2010. augusztus 15., vasárnap

Lecsós csirkecomb kapros-túrós nokedlivel






Ezt a jó kis receptet Tejbegríz blogján láttam, csak a köreten változtattam, ő kapros-túrós tésztával csinálta, nekem inkább nokedlire volt gusztusom. Nem volt kedvem gyúrni.


1 kg alsó csirkecomb
1 db csirkemell, kockára vágva
3 db vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 db erős zöldpaprika
5 db TV paprika
3 db paradicsom
só, bors, pirospaprika, olaj

1/2 kg liszt
3 tojás

25 dkg túró
1/2 csokor kapor

A szokásos módon csirkepörköltet készítettem, hagymát dinsztelve, hozzá az erős paprika karikázva, a fokhagymák apróra vágva, rászórtam a pirospaprikát, végül a paradicsomokat szintén kis kockára vágva. Legvégül a csirkedarabokat és 20-25 perc alatt majdnem puhára pároltam.
Közben a TV paprikákat is felkarikáztam és az utolsó 10 percre hozzáadtam.
A túrót egy nagy tálban összekevertem az apróra vágott kaporral és félretettem.
Odatettem vizet a nokedli kifőzéséhez. A lisztet elkevertem a tojásokkal, sóval és annyi vízzel, hogy sűrű nokedlitésztát kapjak. Amikor a víz felforrt, sóztam és beleszaggattam a nokedlit. Amikor feljött a víz tetejére leszűrtem, leöblítettem meleg vízzel és rögtön beleforgattam a kapros túróba.

Nagyon finom volt.





2010. augusztus 13., péntek

Sült hal... és családi történetek







Bár nem vagyok halimádó, sőt kifejezetten utáltam a halat mindig, de mostanában, hébe-hóba  sült keszeget, rántott pontyot, sült hekket szoktam enni, néha.
/Tengeri herkentyűket soha, még rágondolni, sőt látni sem bírom./

Ritkán, évente mondjuk úgy háromszor eszem halat, ebből egy a karácsony, kettő  a nyaralás.
Idén már ötödször eszem halat, abszolút túlteljesítés, talán öregszem vagy mi.

Most egy ismerőstől kaptunk márnát, még soha nem is láttam, nem hogy ettem volna.
Nos, pont olyan mint a keszeg, méretre is, ízre is.
Kicsit talán ennek több húsa van, mint egy keszegnek.
Természetesen, és az én nagy szerencsémre konyhakészen kaptuk, mert én nem tudok vele mit kezdeni másképp.






Gyerekkoromban, karácsonykor, apukám már két nappal előbb meghozta a halat, mert  szenteste hal nélkül nálunk nem lehetett, és persze élőt. Akkor még csak így lehetett kapni, nem volt szeletben stb.
Két napig úszkált a kádunkban a szerencsétlen. Ott ültem egy kissámlin és néha megsimogattam a hátát, bár viszolyogtam a nyálkás, csúszós bőrétől, néztem ahogy tátog. Tudtam, hogy a boldogtalan pára halálra van ítélve, családomban a felnőttek, mind szerették a halakat.
Aztán 24-én délben megtörtént a főbe kólintás, én persze elbújtam, annyira sajnáltam.
Az egész konyha úszott, míg bontották, szeletelték, halszag és pikkelyek voltak mindenütt, még egy hét múlva is találtunk pikkelyt, a gondos takarítás ellenére is, talán ezért is nem bírtam évtizedekig a halra ránézni sem, no meg a nagymamámtól sem hallottam mást, mint "fúj büdös hal"... stb.
Úgy gondoltam a halaktól jobb, ha tartózkodom.
Felnőtt koromban tudtam meg például, hogy a nagymamám is szerette valamikor a halat egészen addig, amíg a torkán nem akadt egy szálka, na onnantól kezdve soha többet nem ette meg.
Nahát a szálkák, attól én is nagyon féltem, mert kicsi gyerekként láttam a nagynénémet egy családi karácsonykor majdnem megfulladni, kórházi ügyeletre kellett vinni, talán nem is csak a szálkától, bár az is megakadt neki, hanem a rengeteg kenyérbéltől, amit tömtek belé, mondván az majd leviszi.
Volt nagy ribillió.
Na szóval mi egy ilyen család vagyunk, fuldoklósak, mert mindenki egyszerre eszik és közben beszél, és félrenyel, már volt ebből cirkusz húslevesevés közben is, meg görögdinnye evése közben is.
Menthetetlenek vagyunk.

Egyszóval a hal, nekem horror volt mindig.




Ehhez képest, mostanában egész jól esik egy kis sült hal. A sült keszeg is, meg a rántott ponty is, és a halászlé jó csípősen, gyufa tésztával. Na ennyi az én halevésem összesen.
Ez a márna is nagyon finom lett.
15 perccel a sütés előtt jól besóztam, addig odatettem a 2 ujjnyi olajat forrósítani.
Egy nagy tálban 1,5 bögrényi lisztet és 2 ek. pirospaprikát jól összekevertem, jól megforgattam a paprikás lisztben a halszeleteket, jó vastagon tapadjon, és kettesével piros ropogósra sütöttem, szinte végig nagy lángon.
Csak frissen forrón az igazi. Vannak akik puha kenyérrel eszik, tartárral is nagyon jó, én soha semmivel, csak magában.



2010. augusztus 12., csütörtök

Resztelt csirkemáj széles metélttel






1/2 kg csirkemáj
4 közepes fej vöröshagyma
1 ek.majoranna
bors menetközben, só csak a tálaláskor
25 dkg széles metélttészta

A hagymákat szálasra vágtam, a csirkemájat több darabra/csíkokra szeleteltem.
Vizet odatettem forrni a tésztának. Forrás után 7 perc alatt, puhára főztem, leszűrtem.
Míg a tészta főtt, 1-2 ek. olajat forrósítottam, amire rádobtam a hagymát és nem pirítottam, hanem takarékon dinszteltem puhára, majd rádobtam a májat, és akkor már nagy lángon forgattam, pirítottam 2-3 percig.
Közben megszórtam a majorannával és borsoztam.
Szinte egyszerre lett kész a máj és a tészta is, és tálalhattam.
Könnyű, finom, ízletes ebéd volt.




Mályvabokor a kert sarkában