2011. április 30., szombat

Apró, köményes- sajtos pogácsa




Most kipróbáltam egy másik sajtos pogácsa receptet, nem melegen kelesztett, hanem hűtőben tartott 3 óra hosszan, de lehet tovább is akár egy éjszakán át is, mielőtt kiszaggatnánk. Több receptet vetettem össze és úgy alakítottam ki ezt a variációt. Olyan borzasztóan sok munka nincs vele, a legtöbb a kiszaggatás, persze nem kötelező ilyen apróra, lehet nagyobbra is.
Nagyon finom, foszlós, több rétegű lett.
Érdemes volt bíbelődni vele.




2 dl tejföl, 20%
1 dl tej
2 egész tojás
25 dkg puha disznózsír
30 dkg reszelt sajt
1,5 ek só
1 tk.cukor
70 dkg liszt
1 tasak 11 gr élesztőpor, vagy 3-3,5 dkg friss élesztő

Az egészet a fenti sorrendben betettem a kenyérgépbe, de nem kelt programra, hanem gyúrt tészta programra, ami 15 perc alatt meggyúrta, összeállította a tésztát. Kivettem és nylonzacskóba téve ment a hűtőbe több órára.
Lehet reggel összeállítani és délután kiszaggatni, sütni, lehet este összeállítani és másnap megsütni, a tésztának nem árt, sőt.
Az enyém most 3-4 órát pihent a hűtőben.
Lisztezett deszkán , mivel elég nagy mennyiség lett, kettőbe vettem és az elsőt szépen vékonyra nyújtottam.
Ezekután feltekertem, mint a beiglit, majd így feltekerve megint kinyújtottam úgy fél-egy centisre, ahogy sikerült. Kiszaggattam a legkisebb szaggatóval, de persze lehet nagyobbra is, tepsire sorakoztattam és hagytam pihenni. Közben begyújtottam a sütőt, hogy jó forró legyen.
A másik tésztadarabot ugyanúgy, mint az előzőt szintén feldolgoztam és tepsire raktam.
Mire ezzel megvoltam az első adagot egy felvert tojással lekentem, megszórtam köménymaggal - igazság szerint sajttal kellett volna, de ezt a rengeteg apró pogácsát mire végig sajtoztam volna, megőszülök, több lett volna a tepsin, mint a tésztán, mert a sajt tapad, jól odasült volna, na ehhez már nem volt kedvem, a magszórás gyorsabb volt. Az összes tepsin szépen végig mentem.
Megkezdtem a sütögetést, tepsinként kb.15-20 perc és szép pirosra sült.





2011. április 29., péntek

Rizskoch / Rizsfelfújt



Tehát a lencsegulyás után ez volt a második fogás, nem akarom tömjénezni magam, de jó választásnak bizonyult. Illett hozzá.
Azt is jól tettem, hogy F.Nagy Angéla receptjét használtam, eddig ugyanis mindig szárazra sikeredett egy kicsit, ugyanis eleve tejberizst főztem és nem tettem hozzá vajat sem.
Most viszont kellemesen krémes maradt a belseje /nem nyers!/, viszont a teteje-alja szépen megsült, azt hiszem a vaj jót tesz neki.



Forrás: F.Nagy Angéla 1973-as recepteskönyve

25 dkg rizs
annyi víz amennyi a rizst ellepi
5 dkg vaj
1 vaníliarúd, felvágva, magjai kikaparva /vagy 2 cs. vaníliás cukor/
csipet só
tej,  kb 3/4 liter, felforralva, melegen
10 dkg cukor
6 tojás szétválasztva
1 citrom reszelt héja
mazsola, egy jó marékkal
vaj, zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez
lekvárok


A rizst odatettem a tűzre főni, annyi vízzel amennyi épp ellepte, hozzátettem a darab vajat és sót, és a vaníliarudat. Amikor már beszívta a vizet akkor kezdtem több részletben a meleg tejet adagolni hozzá, mindig csak annyit amennyi ellepte, és csak addig, míg puhára főtt a rizs. Ekkor elzártam, kidobtam a vaníliarudat és belekevertem a mazsolát, lefedtem és hagytam dagadni, hűlni.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem, a sárgáját a cukorral és a citromhéjjal habosra kevertem és fokozatosan hozzáadtam a már langyosra hűlt rizst, legvégül pedig a fehérjehabot forgattam hozzá. A tepsit vastagon kivajaztam és megszórtam zsemlemorzsával, majd beleöntöttem a masszát.
190 fokra előmelegített forró sütőben kezdtem a sütést, majd mérsékeltem 10 perc után 170 fokra és kb.30 perc alatt pirosra sütöttem. Akkor kész - onnan is lehet tudni - hogy már nem lötyögős az állaga a tepsiben. Langyosan megszórtam bőven porcukorral és kétféle, saját főzésű lekvárral tálaltam, mivel én eperrel szeretem, a férjem pedig sárgabaracklekvárral, mert az a kedvenc lekvárja.
Mindkettővel csodafinom volt.


Lencsegulyás...



Sonkalével, zöldségekkel, főtt sonkakockákkal, kolbászkarikákkal, sok-sok csipetkével, ill. inkább apró galuskával készült finom, savanykás, tartalmas leves lett ebédre.
A sok húsvéti finomság után kellemes enyhülés a gyomornak, még akkor is, ha nagyon vigyáztam, nehogy túl egyem magam.
Nem volt egyszerű, mert imádom a főtt sonkát az összes velejáróval enni, nem beszélve a finom sütikről, egyebekről.



1/2 kg lencse, tisztítva, átmosva
2 db sárgarépa, karikázva
2 db fehérrépa, karikázva
1 zeller, kockázva
sok zellerzöld, aprítva-fagyasztva
1 db vöröshagyma, kockázva
4 gerezd fokhagyma, apróra
1 l sonkalé
főtt sonkaszeletek kockára vágva
parasztkolbász karikára vágva
só, bors, kevés ecet
olaj, liszt, pirospaprika a rántáshoz
2 tojás, liszt, só a galuskához




Egy fazékban odatettem a sonkalében, amihez vizet is töltöttem, a lencsét az összes zöldséggel a tűzre és puhára főztem. Amikor puha lett, vékony paprikás rántással besűrítettem, majd két tojásból és lisztből, apró galuskákat szaggattam a levesbe. A végén adtam hozzá a sonka és kolbászdarabokat is, valamint kevés ecettel picit savanyítottam rajta.
Nagyon kellemes, finom, jóleső, sűrű leves lett belőle. Fejenként két tányérral ettünk, ami mindent elárul.



Egyetlen almafánk /zöldalma/ csodaszép virága, közvetlenül a szirmok kibomlása előtt, még húvét előtt készült  kép.
Azóta elvirágzott és remélem ősszel sok finom alma lesz rajta.

2011. április 24., vasárnap

Húsvét... 2011.


Minden kedves blogtársamnak, látogatómnak, olvasómnak kívánom, hogy
nagyon kellemes Húsvéti Ünnepei legyenek!














Aszalt gyümölcsös-mogyorós koszorú









2011. április 19., kedd

Medvehagymás-sajtos pogácsa




A múlt hétvégén a szokásos pogácsa alapreceptet készítettem el, amit még Mohánál illetve Limaránál láttam.
Egy éve az ő receptjük szerint készítem az összes pogácsámat, és kelt tésztámat, ugyanis ettől finomabbat még életemben nem ettem, illetve de igen a Dédiét, csakhogy az ő receptjét nem tudja már senki, nem volt leírva soha. Ő érzésből dagasztotta be a tésztákat, de olyanokat, hogy az maga volt a csoda.
Bolond fejjel soha nem gondoltam rá, talán fel kéne írni miből mennyit használ.



Mindent bekészítettem a kenyérgépbe és az bedagasztotta és kelesztette a tésztát.

1 dl tej
1 dl olaj
2 dl tejföl
1 ek. só
1 tk.cukor
30 dkg főtt, áttört krumpli
60 dkg liszt
2 tasak élesztőpor

4-5 medvehagyma levél, apróra vágva
25-30 dkg reszelt sajt, amiből 5 dkg a tetejére kellett, szórásra
1 tojás, kenni a tetejét




Amikor letelt a program ideje, lisztezett deszkára borítottam a tésztát, kinyújtottam óvatosan, hogy ne nyomjam ki belőle teljesen a levegőt, rászórtam az apróra vágott medvehagyma leveleket, nem sokat mert nem akartam, hogy teljesen zöld legyen valamint bőven megszórtam reszelt sajttal. Tenyeremmel kissé belenyomkodtam a tésztába a tölteléket. A szokásos módon egyszer hajtogattam, felülről lefelé a közepéig, alulról felfelé rá a már lehajtottra, jobbról balra középig, majd balról jobbra az egészre rá. Letakarva 30 percig pihentettem. A sütőt előmelegítettem.
Végül kinyújtottam és kiszaggattam, majd tepsire sorakoztattam és újból pihentek 20 percet.
Enyhén felvert tojással lekentem a tetejüket és megszórtam sajttal.
Forró sütőben, tepsinként / 4 db nagy tepsivel lett/ 15-20 perc alatt pirosra sütöttem.
Isteni puha, foszlós, jó sajtos pogácsa lett, a medvehagyma nem nagyon dominált benne, lehet többet kellett volna beletenni mégis csak.
No nem baj, így is szélvészgyorsasággal fogyott el a csülkös bableves után.





2011. április 18., hétfő

Húsvéti menüajánlat.... nagy összefoglaló


Ajánlataim, amelyek egyszerűek és finomak, részletesen megtalálhatóak a Receptek címszó alatt is, abc rendben:

Levesek:
Almaleves  itt

Meggyleves  itt

Sonkaleves  itt

Húsgombócleves itt

Gerslileves füstölt sonkával  itt

Bableves aszalt szilvával  itt

Kukoricaleves sült kolbászkarikákkal  itt

Tejszínes szilvaleves  itt
fagyasztott szilvából


      Tejfölös, tárkonyos nyúlaprólékleves mini zsemlegombóccal  itt

Kencék és
zöldségköretek:


Zsidótojás itt

Hagymás túrókrém itt

Kolbászkrémes sajttekercs  itt

Buggyantott tojásos, pirított kenyérkockás saláta itt

Tejszínes zöldségek húsokhoz itt és itt

Tejszínes spenótos kukoricaköret  itt

Szalonnapörc zsírján pirított kelkáposztacsíkok  itt

Ceruzabab köret sülthúsokhoz  itt
+ ugyanitt a rizsköret kétféle párolási módja is megtalálható

Saláták:
Az alábbiak nálam kivétel nélkül mind a hagyományos ecetes cukros lével készülnek, vagy 
vinaigrette öntettel, mert mi ezeket szeretjük.
Hiába tudok mindenféle, ilyen-olyan csodás önteteket, az én családomnak csak ez a kettő kell, nekünk ez ízlik a legjobban.

Cukros-ecetes felöntőlé: hozzávalók jól elkeverve a teljes oldódásig, majd ráöntve a salátára étkezés előtt max 1-2 órával.

6-8 dl jéghideg víz
1 tk. só
4 ek. cukor
4-6 ek. ecet /10%-os/

Vinaigrette öntet

1 ek. dijoni mustár /vagy más jó minőségű mustár/
1 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors ízlés szerint
1 tk. cukor
3 ek. ecet /10%-os/
6 ek. extraszűz olívaolaj

Fontos ! még az olaj hozzáadása előtt kell mindent egyneművé kikeverni, mert a só vagy a cukor az olajban már nem oldódik !!!
Az adagot lehet emelni az arányok változatlan hagyása mellett, majd ráönteni a salátára max. félórával étkezés előtt, jól átkeverni.

hagymás paradicsomsaláta

fejes saláta

régi vagy új káposztasaláta

vegyes saláta  /fejes zöldsaláta, sárgarépa, uborka, káposztacsíkok/

sárgarépa saláta  /tökmagolajjal pöttyözve/

jégsaláta, hagyma és uborka keveréke

uborkasaláta +fokhagyma +petrezselyemzöld

tejfölös uborkasaláta

lila káposztasaláta, hagyma és sárgarépa

petrezselymet apróra vágva szinte mindegyikhez szórok

 Ez a saláta öntet nélküli:
mindössze csak 4 hozzávalóból

sopszka saláta  itt

Főételek:

Bakonyi csirkemell itt

                                Birkapörkölt bográcsban   itt   /szép idő lesz idén a szabadban főzéshez/

Főtt marha tormaszószban itt

Nyári töltöttkáposzta itt

Sült pecsenyekacsa itt

Stefánia vagdalt itt

Rozmaringos sült báránycomb  itt

Sonkával töltött krumpligombóc tormaszósszal  itt

Töltött hús  itt

Ropogósra sült pulykacombok  itt

Desszertek, sütemények:

Tejszínes gyümölcsrizs itt

Dióspiskóta csokiöntettel itt

Madártej itt

Kakaós kevert itt

Meggyes mákos itt

Mandulás répatorta  itt


Tejszínkrémtorta... kétféle ízesítésben... grillázsos és kókuszkrémes...  itt


Citromos joghurt-torta  itt

Citromos álom... sütés nélküli  itt

Pogácsák, sajtos rudak: 

Sajtos pogácsa  itt

Tökmagos pogácsa  itt

Sonkás sajtos lepény  itt

Sajtkrémes pogácsa  itt

Sajtos rudak ropogósak  itt és itt

Remélem tudtam ötleteket adni, ezek egyszerű elkészítésű ételek, nem kell minden időnket a konyhában tölteni, állítólag szép, koranyárias húsvétunk lesz, érdemes sok időt a szabadban tölteni, akár ott is sütni- főzni,  szabad tűzön az egész családdal.

Mindenkinek nagyon kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok sok szeretettel!!!!