2012. március 30., péntek

Hagymás karaj...



Ez az étel régen élt emberek, régi receptje nyomán készült étel.
Maimoni blogján akadtam rá véletlenül, ő is egy könyvben találta:
Cserna Szabó András: Ede a levesben c. könyvében, konkrétan a szerző nagymamájának a receptje, "kivert hús" néven.
Önhatalmúlag változtattam meg a nevét hagymás karajra, mivel szerintem ez jobban visszaadja az ízvilágát, mint a klopfolásra való utalás.
Egyszerű, de nagyon ízes-zamatos, sűrű szaftos húsétel.
Mindig mondom, hogy a régesrégi takarékos háziasszonyok tudtak valamit.

1 kg karaj szeletelve, lehetőleg csont nélkül  /az enyém most csontos volt, így is jó, de anélkül talán még jobb/, de sovány marhahússal is jó, szép vékonyra szeletelve, vagy pulyka és csirkemellszeletekkel is !!!
2-3-4 fej vöröshagyma, karikára szelve
só, bors, mustár
zsemlemorzsa
3-4 db tojás
olaj

A hússzeleteket jól kiklopfoltam vékonyra, már amennyire tudtam a csonttól, ezért írtam a hozzávalóknál, hogy talán kényelmesebb csont nélküli szeletekkel dolgozni. Nos legközelebb úgy fogom elkészíteni, igazából most sem értem, miért nem vágtam le a csontokat, jó kis leves lett volna valamikor belőlük.
Szóval a klopfolás után jól besóztam és vastagon bemustároztam minden szeletet és félretettem egy órára az egészet.
Mikor letelt az idő a szeleteket először zsemlemorzsába -!!! fontos a sorrend !!!-  majd felvert tojásba forgattam és kevés forró olajon mindkét oldalukat hirtelen átsütöttem. Éppen csak színt kapjanak.
A nagy ovális kacsasütő lábasomban, aminek magas pereme van, szépen egymás mellé fektettem a szeleteket, majd bőven megszórtam hagymakarikákkal és szintén bőven megborsoztam, majd megint szeletek jöttek átsütve és megint hagyma, amíg mind nem volt az edényben.
Ekkor öntöttem rá 1 dl olajat és 1 dl vizet, lefedtem és kislángon /160 fokon/ egy óra hosszat rotyogtattam a sütőben, ezalatt a hagymától és a tojásos zsemlemorzsától sűrű, ízletes-zamatos szaft képződött, a hús meg szinte szétomlott, olyan puha lett.
Párolt rizst készítettem mellé és ecetes almapaprikával ettük.
/De jó lehet hozzá a krumplipüré és bármilyen más friss saláta is, szerintem még káposztasalátával is csodafinom lehet/
Bevágtuk mint a szél. Nagyon finom volt.

FONTOS ! És működik vékonyra szeletelt marhalapocka/hátszín szeletekkel is, csirkemellfilé-pulykamell szeletekkel is, mert elkészítettem ezekkel is, mindent ugyanígy csináltam, ahogy a fentiek szerint, csak a baromfihúst nem klopfoltam, valamint csak fél-fél deci olajjal és vízzel öntöttem fel, nagyon finom így, ezekkel is :-)



2012. március 29., csütörtök

Fent vagyok a Gasztroblogok listáján is


Mától az új Gasztroblogok listáján is megtalálható a Zsanuária blog, hála Szepyke aktív közreműködésének,  ezentúl ott is kereshettek, amit előre is nagyon köszönök nektek:-)))))






És a Hobbychef által létrehozott Gasztroblogok linkjei című új gyűjtőn is.




Mindkettőjüknek nagyon köszönöm a lehetőséget.

Húsvétra ötletek 3.... mit főzzünk süssünk...


3./  Sósak, sajtosak








 a sonka mellé, és vendégségre is kitűnő





Remélem sikerült étvágygerjesztő ötleteket adnom a sütéshez-főzéshez.


Húsvétra ötletek 1. - Mit főzzünk-süssünk


Vicuska meghívott egy játékra, adjunk ötleteket, tippeket egymásnak, háziasszonyoknak, kezdőknek és haladóknak, mit is főzzünk-süssünk, mivel nyakunkon a Húsvét.
Ilyenkor mindenki sokat tépelődik ezen, így szeretnénk segíteni, megkönnyíteni a választást.
Az én elvem az egyszerűség.
Szerintem a legjobb étel az egyszerű étel, a család megszokott és kedvenc ünnepi ételeit kell elkészíteni, annak mindig sikere van, az mindig jól sikerül, avval szégyent nem vallunk, a vendégek előtt sem. Még egy nagy előnye van, a háziasszony sem fog kimerülten lerogyni az ünnepi asztalhoz. Ilyenkor nem szabad kísérletezgetni!

1./ Főételek


Ropogós pecsenyekacsa

Főtt marha tormaszószban

Nyári töltöttkáposzta

Birka vagy báránypörkölt bográcsban, ha jó idő lesz

Stefánia vagdalt


Következik: Édességek/torták


2012. március 26., hétfő

Ropogósra sült pörc





Hát ez...valami isteni.
Böjt ide vagy oda, én nem böjtölök különben sem, bizony nem tudtam ellenállni, nem is akartam.
Mindig hallottam róla, de nem tudtam, hogy ez ennyire finom, ropogós a bőre, sovány a húsa és egy egészen keskeny csík, ízes zamatos kövér része van.
Friss kenyérrel, erős paprikával, póré és/vagy újhagymával valami frenetikus.
Valósággal pörcfüggővé teszi az embert.
Ez a pár darab pörc a Nagycsarnokból van, csak frissen, még melegen az igazi.
Ha már kihűlt, mert valamiért nem tudtuk azonnal fogyasztani, azaz órák teltek el a vásárlása óta, akkor sem kell kétségbeesni, csak 1-2 ujjnyi zsiradékot/olajat kell forrósítani és pár perc alatt átsütni minden oldalát és pont olyan, mint amikor megvettük.
Ha költő lennék most verset írnék, mondjuk:" Óda a csodálatos sült pörchöz." címmel

Mindenkinek ajánlom, csak egyszer kóstolja meg, örökre a rabja lesz.







2012. március 24., szombat

Salátaleves és palacsinta többféle ízesítéssel




Salátaleves rántotta kockákkal

Ez is tavaszi ízvilág és nagyon finom.
Felnőtt koromban ismertem meg - mert nálunk a családban soha nem főzték, asszem édesapámnak gyerekkorában a torkán akadt egy salátalevél, majdnem megfulladt tőle, azóta hallani sem akart róla és ez így van a mai napig, most 84 éves - mondhatom nekem szerelem volt az első kóstolásra.
Mindegy leves vagy főzelék, hígabb vagy sűrűbb, krémesebb, csak jó fokhagymás, és jó kapros legyen.
Napokig el vagyok vele.
Hozzávalók:

2-3 fej szép saláta
1 csokornyi petrezselyem  vagy  kapor apróra vágva  /elmaradhat, nélküle is finom, de vele jobb/
6-8 gerezd fokhagyma apróra vágva

1 dl tejszín
1-2 ek. tejföl
1 ek. liszt a habaráshoz
2-4 tojás a rántottakocka feltéthez
pici olaj

A salátákat alaposan megtisztítom, leveleire szedem, a rondákat kidobom, a szépeket összefogom és késsel vastag, kétujjnyi csíkokra metélem. Egy fazékba teszem és annyi vízzel öntöm fel, hogy szűken ellepje, rászórom a fokhagymát is és a kaprot, sózom és forrástól számítva max 10 percig főzöm.
Közben elkészítem a habarást a liszttel és tejszínnel, majd besűrítem, legvégül tejfölt is adok hozzá.
Lehet kapros, fokhagymás rántással is sűríteni, szoktam is, úgyis nagyon finom.
A főzelék ugyanígy készül, akkor kizárólag fokhagymás, kapros rántást készítek egy lábasban, felengedem a saláta főzővizével, de csak annyival, hogy sűrűbb és krémesebb legyen, majd a tejszínnel és tejföllel szelidítem kissé és belekeverem a leszűrt, főtt salátalevélcsíkokat is.

Feltétnek külön serpenyőben, a felvert tojásokból lepényt sütök, tálra kiborítva kockázom és tálaláskor a leves vagy a főzelék tetejére szórom. Nagyon illik hozzá.




Palacsinták... lekváros, kakaós, túrós palacsinták

Nem tudok konkrét mennyiséget írni, mert szemre készítem, van egy tálam azt félig szórom liszttel, kb. 20-25 dkg a liszt, beleütök 1 db tojást, egy csipet sót, egy ek. cukrot /ez el is maradhat/ és annyi csapvízzel kavarom ki fokozatosan higítva, hogy csomómentes legyen, míg sűrűn folyós nem lesz.
MINDIG csapvízzel készítem, és tökéletes vékony palacsinta lesz, annak ellenére, hogy semmi tej és semmi buborékos víz nincs benne. A végeredmény könnyű és vékony. Én így szeretem a gyerekkorom óta.
A végén kb. fél-1 dl olajat is hozzáöntök a tésztamennyiség függvényében és egyneművé kavarom.
Hagyom állni kicsit, hogy a lisztszemek tudjanak duzzadni, sütés előtt állítom be a végleges sűrűségét újabb adag vízzel, ha szükséges.
Nagyon felforrósítom a serpenyőt és az első darab sütésénél pár csepp olajat is öntök bele, de a többi sütésénél már nincs szükség több zsiradékra, elég amennyi a tésztában van.
Nekem mindig jó vékony, lágy tésztájú a palacsintám, így szeretjük.

Van, hogy élesztőport is szórok a tésztába, a többi hozzávaló ugyanaz, legalább 30 percet hagyom kelni, finom, laktatóbb, dúsabb, picit vastagabb ilyenkor a tészta a végeredmény.

Töltelékben sláger a lekvár, azon belül is a sárgabarack, majd a szilvalekvár, ezeket a málna, a meggy, és a narancslekvár követik.
Ez bármikor és bármilyen mennyiségben jöhet. Nem tudok annyit sütni, hogy elég legyen.
Szeretjük a túrósat is, jó krémesen, vaníliásan, mazsolásan, sok citromhéjjal.
És a kakaóst is, a kakaóport cukorral elkeverve és nagyon pici tejjel/tejszínnel kicsit krémesítve és így belekenve, feltekerve.
De a diókrémes is jöhet, rumosan, mazsolásan, csokiszósszal bőségesen nyakon öntve.
A mákos-szilvalekváros is erősen elfogadott nálunk.
A nutellás is....főleg nekem.

Sőt szoktam üresen, csak frissen facsart citromlével meglocsolva is enni, csuda finom így is.

Nagyon sűrűn készítek palacsintát, mert ez a legegyszerűbb, leggyorsabban előállítható édesség, amikor csak úgy ennénk valamit, amikor mindenki szenved egy kis valami után.



2012. március 22., csütörtök

Tavaszi reggeli







Ezek már tavaszi ízek.
Imádom az ilyen reggeliket, tojás, friss zöldségek, ropogós kenyérrel.
Kell ennél jobb ???










Tökmagos kenyerem, a dagasztás nélküli, amit még Duendétől tanultam tavaly, azóta is rendszeresen sütöm amikor gusztusom támad rá, nos ez elég gyakran előfordul.
Nem csak magokkal, hanem úgy simán sütve is isteni finom, kívül ropogós, belül puha több napig.


2012. március 21., szerda

Császár morzsa... édes morzsa...




Szóval ez nem császármorzsa, de ugyanolyan finom.
Semmi baj a császármorzsával, nálunk ugyan mindenki szereti, de a fél családnak ég tőle a gyomra.
Ez egy régi-régi recept, fogalmam nincs kitől kaptuk annak idején, hogy került a családhoz, de áldom érte, mert nagyon finom és könnyebb, mint a másik.
Talán kicsit puhább, mint a másik, ennyi a különbség a végére.
Tehát akinek hasonló problémája van, ettől a recepttől semmi baja nem lesz, az én családomban mindenki így készíti, mi ezt hívjuk császármorzsának.


6 tojás szétválasztva
15 dkg cukor
1 tk. vanília aroma
1 citrom reszelt héja
25 dkg mascarpone
30 dkg liszt
csip.só
egy ujjnyi olaj a sütőserpenyőben vagy olvasztott 10 dkg vaj
porcukor + lekvár a tálaláskor

A 6 tojásfehérjét nagyon kemény habbá verem.
A tojássárgákat a cukorral fehéredésig kavarom, majd megy hozzá a citromhéj, a vanília és a mascarpone, amikor egynemű akkor a liszt és a tojáshab felváltva szintén.
Jól elkeverem, olajat/vajat forrósítok egy nagy serpenyőben, beleöntöm a masszát, majd amikor pirosra sült az alja, darabolom és forgatom, morzsálom, hogy mindenhol átsüljön.
Sok porcukorral és lekvárral tálalom.


... a tárkonyos zöldségleves után volt a második fogás.


2012. március 19., hétfő

Karalábéfőzelék apró húsgombócokkal





Visszavonhatatlanul itt a tavasz, hála az égnek.
Ilyenkor jön számomra a karalábé szezon, nagyon szeretem és végre lehet kapni a jó kis zsenge, halványzöld fajtát, ebből érdemes főzni levest, főzeléket, töltve, rakottasnak, annyiféle módon ahány csak az eszembe jut.
Én a belső, zsenge leveleit is felhasználom, alaposan megmosva, csíkokra metélve belefőzöm a levesbe, főzelékbe, sőt a töltöttbe is.
Most jöjjön a legegyszerűbb, a főzelék.

4 db zöld karalábé, jó zsenge, kis hasábokra szeletelve
1/2 kg darálthús
egy maréknyi rizs
1 db vöröshagyma, egészen finomra aprítva
1 tojás
só, bors
2 dl tejszín
1-2 ek. liszt a habaráshoz  vagy
2 ek olaj és 2 ek liszt a rántáshoz

Összeállítom a húsgombócokat, a húst összekeverem a hagymával, tojással rizzsel, sózom, borsozom, majd egészen kicsi, apró gombócokat formázok.
A tisztított szeletelt karalábét egy lábasba teszem, mellé a zsenge, csíkozott leveleit is, rá a húsgombócokat, felöntöm annyi vízzel ami bőven ellepi, sózom, borsozom és puhára főzöm úgy kb. fél óra alatt.
Két eset lehetséges a sűrítésre, a habarás vagy a berántás, mindkettővel nagyon finom.
Ha a habarás, akkor 2 evőkanálnyi lisztet egy nagyon kevés vízzel simára keverem és felöntöm a tejszínnel, majd besűrítem a főzeléket.
Ha a rántás, akkor 2 kanálnyi zsiradékon 2 kanálnyi lisztet zsemleszínűre pirítom, felengedem kevés hideg vízzel és azonnal a főzelékhez adom, összeforralom.
Ha kell még,  utánsózom vagy borsozom.
Végül tejszínnel krémesítem.
Finom, könnyű, tavaszias főzelék, ilyenkor tél végén különösen jól esik a szervezetnek.





2012. március 14., szerda

Lángos egyszerűen és gyorsan




Évánál láttam a receptet, tényleg nagyon gyors, egyszerű, és könnyű, foszlós, nagyon finom.
A kenyérsütőben állítottam össze a tésztát, amíg bedagasztotta és kelt, addig megfőztem a zöldbabpörköltet és ebéd után kényelmesen kisütögettem a lángosokat.
Az a legjobb, hogy pont egy evésnyi egy öttagú családnak, de ha maradt volna, akkor sincs probléma, mert a hűtőben olajozott tálban vagy nylonzacskóban egy hétig eláll.
Nálunk morzsája sem maradt.
A család verekedett minden darabjáért, mindenkinek nagyon ízlett.
Köszi Évikém ezt az egyszerű receptet, ezentúl sűrűn fog szerepelni nálunk.

Hozzávalók:
2,5 dl langyos tej
1 dl tejföl
1 ek olaj
1 púpos ek só
0,5 kg liszt
1 tk cukor
2,5 dkg élesztő, én egy tasak szárítottat használtam

2-3 dl tejföl

3-4 gerezd fokhagyma áttörve, mert nagyon fokhagymásan szeretjük
20-25 dkg reszelt trappista sajt


A gép szépen megdagasztotta, megkelesztette.
Utána lisztezett deszkán átgyúrtam, kinyújtottam, egy pohárral kiszaggattam, kb.10-14 db lett,  majd letakartam konyharuhával még 20-30 percre pihenni.
Egy serpenyőben olajat forrósítottam és szépen egyenként, körkörösen kihúzogatva pirosra sütöttem valamennyit.
Tetejüket fokhagymás tejföllel kentem és rengeteg reszelt sajtot szórtam rá.
Isteni volt.




Díjat kaptam






Évától kaptam, nagyon-nagyon köszönöm neki !!!


Szabályok:

1./  Linkeld be annak blogját akitől kaptad a díjat.
2./  Tedd ki a blogodban.
3./  Add tovább olyan négy blognak, akiknél szívesen és többször is kommentelsz.
4./  Add még tovább kettő olyan blognak, ahol még nem vagy rendszeres olvasó, vagy csak nagyon        ritkán fordulsz ott elő.
5./  Értesítd a díjazottakat, hogy tudjanak róla.

A négy blog:    Barbi
                        Viki
                        Krisztina
                        Aleda


A két blog:     Csilla
                      Vicuska


2012. március 13., kedd

Zöldbabpörkölt galuskával... debrecenivel vagy virslivel akár



Nagy kedvencünk, zöldbabos, de mégsem főzelék.
Most még fagyasztott zöldbabbal de nyáron a frissből még finomabb.


1/2 kg zöldbab darabolva, friss vagy fagyasztott
1 cs. friss vagy 1-2 ek. szárított petrezselyem
5-6 gerezd fokhagyma egészen apróra vágva
tejföl, pirospaprika, só, bors
2 tojás
liszt amennyit felvesz
1-2 ek. olaj
debreceni vagy virsli

Kevés olajon épp csak egy kicsit megfuttatom a fokhagymát és rögtön meghintem kevés pirospaprikával, majd 1 dl vizet öntök rá. Beleszórom a friss vagy fagyott zöldbabot, a tetejére a petrezselymet, sózom, borsozom, átkeverem és hagyom párolódni.
Ha szükséges kevés vizet öntök még rá.
Közben a tojásokat kevés sóval kikeverem és a liszt hozzáadásával, inkább keményebb állagú galuskatésztát dolgozok össze.
Azonmód, ahogy elkészült szaggatom is bele a zöldbab mellé, ugyanis mire a bab megpuhul a galuskák is megfőnek, némileg beisszák a felesleges leveket is, ha egy kevés sűrű szaft marad alatta az a jó.
Legtöbbször az egészen kicsi, szinte apró nokedliket szoktam készíteni bele, de ma valahogy nem volt kedvem annyit bíbelődni, így egy teáskanállal szaggattam, így most kicsit nagyobbak lettek, de mindegy is,  mindkét variáció finom.
"Egyeseknek", akik nem bírják hús nélkül az életet, debreceni csípős kolbásszal lehet dúsítani, vagy virslivel, én anélkül is, csak magában is szeretem, nagyon finom úgy is.
Ugyanígy lehet zöldborsóval is pörköltet készíteni és ugye főtt tojásokból is, na azt még nem próbáltam, de szeretnék.