Ez az étel régen élt emberek, régi receptje nyomán készült étel.
Maimoni blogján akadtam rá véletlenül, ő is egy könyvben találta:
Cserna Szabó András: Ede a levesben c. könyvében, konkrétan a szerző nagymamájának a receptje, "kivert hús" néven.
Önhatalmúlag változtattam meg a nevét hagymás karajra, mivel szerintem ez jobban visszaadja az ízvilágát, mint a klopfolásra való utalás.
Egyszerű, de nagyon ízes-zamatos, sűrű szaftos húsétel.
Mindig mondom, hogy a régesrégi takarékos háziasszonyok tudtak valamit.
1 kg karaj szeletelve, lehetőleg csont nélkül /az enyém most csontos volt, így is jó, de anélkül talán még jobb/, de sovány marhahússal is jó, szép vékonyra szeletelve, vagy pulyka és csirkemellszeletekkel is !!!
2-3-4 fej vöröshagyma, karikára szelve
só, bors, mustár
zsemlemorzsa
3-4 db tojás
olaj
A hússzeleteket jól kiklopfoltam vékonyra, már amennyire tudtam a csonttól, ezért írtam a hozzávalóknál, hogy talán kényelmesebb csont nélküli szeletekkel dolgozni. Nos legközelebb úgy fogom elkészíteni, igazából most sem értem, miért nem vágtam le a csontokat, jó kis leves lett volna valamikor belőlük.
Szóval a klopfolás után jól besóztam és vastagon bemustároztam minden szeletet és félretettem egy órára az egészet.
Mikor letelt az idő a szeleteket először zsemlemorzsába -!!! fontos a sorrend !!!- majd felvert tojásba forgattam és kevés forró olajon mindkét oldalukat hirtelen átsütöttem. Éppen csak színt kapjanak.
A nagy ovális kacsasütő lábasomban, aminek magas pereme van, szépen egymás mellé fektettem a szeleteket, majd bőven megszórtam hagymakarikákkal és szintén bőven megborsoztam, majd megint szeletek jöttek átsütve és megint hagyma, amíg mind nem volt az edényben.
Ekkor öntöttem rá 1 dl olajat és 1 dl vizet, lefedtem és kislángon /160 fokon/ egy óra hosszat rotyogtattam a sütőben, ezalatt a hagymától és a tojásos zsemlemorzsától sűrű, ízletes-zamatos szaft képződött, a hús meg szinte szétomlott, olyan puha lett.
Párolt rizst készítettem mellé és ecetes almapaprikával ettük.
/De jó lehet hozzá a krumplipüré és bármilyen más friss saláta is, szerintem még káposztasalátával is csodafinom lehet/
Bevágtuk mint a szél. Nagyon finom volt.
FONTOS ! És működik vékonyra szeletelt marhalapocka/hátszín szeletekkel is, csirkemellfilé-pulykamell szeletekkel is, mert elkészítettem ezekkel is, mindent ugyanígy csináltam, ahogy a fentiek szerint, csak a baromfihúst nem klopfoltam, valamint csak fél-fél deci olajjal és vízzel öntöttem fel, nagyon finom így, ezekkel is :-)