2010. július 30., péntek

Meggyes-diós kocka





A tegnapi kevert süti receptet csináltam meg újra, mák helyett dióval.
A recept szóról-szóra ugyanaz.
Ez is finom lett, de mintha a mákos egy fokkal jobb, finomabb lett volna.
Pedig nem vagyok egy mákőrült.
Azért megért egy próbálkozást a diós variáció is.
Ja, és itt látható a képen, amiről a tegnapi beírásban beszéltem, hogy a meggy leszállt a süti aljára, pedig mindent ugyanúgy csináltam, mint a tegnapinál.
A mákosnál fent maradt, a diósnál lesüllyedt.
Ki érti ezt????






2010. július 29., csütörtök

Meggyes-mákos kocka



Egyszerű kis kevert süti, a Vidék íze receptújság augusztusi számából néztem ki.
Finom lett.

20 dkg finom liszt
20 dkg darált mák
1 cs.sütőpor
1 citrom reszelt héja

3 egész tojás
25 dkg cukor
2,5 dl tej
vanília

15-20 dkg magozott meggy /lehet befőtt is, lecsöpögtetve/


A szárazakat jól összekevertem, az egész tojásokat a cukorral habosra, fehéredésig kevertem.
Felváltva összevegyítettem, állandó keverés mellett, a lisztes keveréket, a tojásossal, majd a tejjel higítottam.
Nagyon jól ki kell keverni, a végén kissé hígnak tűnik, de ilyennek kell lennie. Egy tepsit kivajaztam, liszteztem, majd beleöntöttem a masszát. Mikor szépen elterült, a magozott meggyet kevés liszttel megszórtam és így dobáltam egyenletesen a tetejére.
Előmelegített sütőben, öt percig nagyon forrón, majd további 25 percen át egészen kis lángon -takarékon- sütöttem.
Kihűlés után, akartam porcukrozni, ekkor derült ki, hogy elfogyott, ezért nincs rajta porcukor a képen.

Az az igazság, hogy én akárhányszor meggyes sütit készítettem, liszteztem a meggyet, ennek ellenére mindig lesüllyedt az aljára. Na most, életemben először ez nem így lett.
Vadászkutya legyek, ha értem, hogy most miért nem?
Mindegy, a lényeg, hogy nagyon finom lett.


 

2010. július 28., szerda

Gyümölcsrizs most csak ribizlivel





Ma fejtettbabból levest főztem ebédre, másodiknak pedig ezt a könnyű kis gyümölcsrizst, nagyon jól kiegészítették egymást.

1 l tej + 1/2 l habtejszín
1 bögre /2,5 dl / kerekszemű rizs 
vaníliás cukor
1 ek.cukor
csipet só
0,5 l tejszín
2-3 ek. cukor
1 citrom reszelt héja
1 marék nagyszemű, aranyszínű mazsola
30 dkg ribizli, friss vagy fagyasztott/ de lehet bármilyen más aprógyümölcs, vagy apróra vágott gyümölcs, friss vagy fagyasztott, vagy akár levétől lecsöpögtetett befőtt/




A tejet a tejszínnel összekeverem, felforralom, majd beleszórok 1-2 ek.cukrot, a csipet sót, egész vaníliarúd kikapart magját, és magát a rudat is belefőzve, végül a  rizst adom hozzá. 
Puhára főzöm, addigra beissza az összes tejszínes tejet.
Ha kész kiborítom egy nagy jénai tálba.
Hozzákeverem a mazsolát és a fagyott ribizlit, jól elkeverem a reszelt citromhéjjal is. 
Amíg felverem a tejszínt a cukorral a habnak, addig is hűti a rizst a ribizli és ki is olvad. 
Amikor a tejszínhab már jó kemény, akkor óvatosan hozzákeverem a rizshez.
A tálat beteszem a hűtőbe 1-2 órára, mert úgy az igazi, ha már jéghideg.
Télen is szoktam készíteni, bármilyen befőttből is, vagy fagyasztott gyümölcsből is, akkor jó langyosan is, akkor nem szoktam jégbehűteni.
Tálaláskor lehet díszíteni még tejszínhabbal, és pár szem friss vagy fagyott ribizlivel.
Nagyon finom lett.






2010. július 26., hétfő

Tökmagos krumplis pogácsa







Már régóta készülök ezt a receptet megcsinálni, Mohánál láttam, még tavasszal /máj.17.beírása/.
Gyors, egyszerű és nagyon finom.
Csak egy leves kell elé és komplett az ebéd.

1 dl olaj - lehet tökmagolaj is, akkor kicsit zöldes színű lesz a végeredmény, de az nem baj
1 dl tej
2 dl tejföl
30 dkg főtt burgonya, áttörve, langyosan
60 dkg liszt
2 tk.só
1 tk. cukor
3,5 dkg élesztő szétmorzsolva, vagy 2 tasak szárított élesztő /jelen esetben ezt használtam most/

10 dkg tökmag /pucolt, természetesen/, csak a dagasztás végén hozzáadva

1 tojássárgája pici vízzel kikeverve, a lekenéshez

A fent leírt sorrendben raktam a hozzávalókat a kenyérsütőgépbe, ami bedagasztotta a tésztát.
Az én gépem programja 1 óra 35 perc /dagasztás,kelesztés/, ebből 35 perc a dagasztás, 5 perccel a vége előtt szórtam hozzá a tökmagot, tökéletesen belegyúrta, majd gyönyörűen duplájára kelesztette a tésztát.
Amikor letelt az ideje, lisztezett deszkán, ujjnyi vastagra kihúzogattam óvatosan kézzel és egy pohárral kiszaggattam. Mivel a sütőpapírom elfogyott, a tepsiket bezsíroztam és így raktam bele a pogikat egymás mellé, de nem szorosan. Még 20 percig hagytam kelni, majd lekentem a tetejüket tojássárgájával és mehettek az előmelegített sütőbe, kb.20-25 perc múlva készen is voltak.
A képen is látszik, hogy csodásak lettek és nagyon finomak is.
Kössz Moha a receptet.



A rózsalonc idén már másodszor virágzik.

2010. július 24., szombat

Tejfölös vargányás krumplileves






1/2 kg burgonya, tisztítva, kockára darabolva
3 db vargánya, szintén darabolva
1 db vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, szintén apróra
1 db fehérrépa, tisztítva, karikázva
2 db sárgarépa, tisztítva,karikázva
1 db zellerke, kockázva
1/2 karalábé, kockázva
2 szál zellerzöld
2 szál petrezselyem
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
olaj, pirospaprika, 
liszt, 1 tojás a galuskához
liszt, tejföl a habaráshoz

A zöldségeket kevés olajon odatettem dinsztelni, 5-10 perc elteltével a vöröshagyma következett, majd a pirospaprika végül az összes többi zöldség. Annyi vízzel engedtem fel, amennyi levest akartam főzni.
Egy bő félóra elteltével, bekevertem a galuskát és egy mokkáskanál segítségével beleszaggattam.
Legvégül a habarás következett, egy öblös tálban,1 ek. lisztet, kevés vízzel simára kevertem, majd hozzákevertem 4-5 ek.tejfölt, azzal is simára kevertem, majd az egész keverékhez hozzá mertem egy merőkanálnyi forró levest. Ezt zúdítottam a forrásban lévő fazék leveshez, jól elkevertem. Egyet forrt még, majd elzártam.
Nagyon finom lett, a vargánya zamatos íze csodásan kiérződött minden kanálnál, a zöldségeké is, a tejföl pedig bársonyossá tette az egészet.
Megint egy egyszerű, de nagyon ízletes étel kerekedett ki.



 




2010. július 23., péntek

Túrós tészta sült szalonnapörccel





Ez a mai ebéd, ezzel kellett a legkevesebbet állni a konyhában. Ez is épp elég volt.
Várom a vihart, a lehűlést.

25 dkg nagykocka tészta
25 dkg túró
1 nagy pohár tejföl /20% -os/
15 dkg kenyérszalonna vagy húsos kolozsvári szalonna, vagy vegyesen, apró kockára vágva

Egy fazékban odateszem a vizet forrni. Sózom, majd a zubogó vízben a tésztát puhára főzöm.Leszűröm.
Addig míg megfő a tészta, egy mély sepenyőben kisütöm a szalonna kockákat, jó ropogósra.
A tésztát beleborítom a serpenyőbe és jól összekeverem a szalonnával és a zsírjával. Ha szükséges még egy kicsit utánsózom, ebben a nagy melegben lehet egy kicsivel több sót fogyasztani.
Tálaláskor szórom a tetejére a túrót és locsolom rá bőven a tejfölt.




2010. július 22., csütörtök

Jéghideg alma és sárgadinnyeleves együtt...





Megint iszonyú meleg van, ráadásul párás meleg.
Nem is vagyunk éhesek, alig eszünk valamit, leginkább gyümölcsöt, fagylaltot, salátát, vagy könnyű tésztákat.
Ezt a gyümölcslevest is több napja készítettem, egy fazékkal, a hűtőben jól lehűlt, élvezettel esszük-isszuk.
Mást nem is kívánunk.
Legalább fogynék egy pár kilót, de az persze nem megy.

3 db savanykás alma, hámozva, vékonyan felszelve
3 db starking alma, szintén hámozva, felszeletelve
1 db sárgadinnye, hámozva, kis kockákra vágva
1 citrom leve, héja reszelve
2-3 dl zsíros tejszín, vagyis habtejszín
1 ek.liszt, és kevés víz a habarásnak
2-3 ek. cukor
1 csipet só
pár db szegfűszeg, szegfűbors, fahéj darabos is, őrölt is
1 loccsintás rum

A megpucolt, szeletelt, kockázott gyümölcsöket egy tálba tettem, öntöttem rá annyi vizet, ami jó bőven, kényelmesen ellepte, majd ezt a vízmennyiséget egy fazékba átszűrtem. 
A gyümölcsökre rálocsoltam egy citrom levét, ne barnuljanak. 
Az átszűrt vízbe beleszórtam a fűszereket, citromhéjat,sót és felforraltam, majd 10 percig főztem. Közben elkészítettem a habarást és besűrítettem a fűszeres vizet.
Egy másik fazékba beletettem az almákat, a cukrot és rászűrtem a sűrű, fűszeres vizet és visszatettem a tűzhelyre, egyet forrni. Mikor ez megvolt, beleöntöttem a tejszínt, végül hozzátettem a dinnyekockákat és utoljára a rumból egy loccsintásnyit, még fél deci sem volt, tényleg csak az aromája miatt. Elzártam.
A mosogatóba töltöttem hideg vizet, ott hűtöttem le az egészet, csak ezután tettem a hűtőbe.
Kell 24 óra, hogy jéghideg legyen, de azután mennyeien csodás és finom.
Nagy kánikulában jégkockákkal tálalom.

Természetesen bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, én mindegyikkel rendszeresen csinálom is, és ezzel a módszerrel teljesen csomómentes és fűszerdarabka mentes lesz. 
Vendég előtt is garantáltan villogni lehet vele.
A habarás sűrűségétől függően, leves vagy szósz állag érhető el.




2010. július 20., kedd

Paradicsomos spagetti sok sajttal






Nem nagyon értem rá más elfoglaltság miatt főzögetni. Gyors ebéd, az nálunk a tészta.
Szinte minden formáját szeretjük. Ez a változat is annyi idő csak, míg felforr a tésztafőző víz.

2 kis doboz hámozott paradicsomkonzerv
2 db vöröshagyma, apróra kockázva
4 gerezd fokhagyma, szintén apróra
20 dkg gépsonka, szintén kockára vágva
2 tk. oregano
só, bors, 1-2 ek.olívaolaj
10 dkg reszelt parmezán
15 dkg reszelt trappista sajt
1/2 cs.spagetti

Legelőször a vizet teszem oda a tésztának.
A hagymát az olajon és kis lángon, kezdem dinsztelni. Sózom, ettől könyebben puhul.
Amikor már eléggé üveges, hozzáadom a fokhagymát is, egyet-kettőt forgatok rajta, majd mehet hozzá a gépsonka. Jól átpirítom, ez 1-2 perc, majd hozzáöntöm a paradicsomot is. Rászórom az oreganot, megkóstolom, ha kell még sózom, és szépen rotyogtatom, amíg a vizességét elveszíti és besűrűsödik.A legvégén keverem hozzá a parmezánt.
Ezalatt felforr a víz, kifőzöm a spagettit. 7-8 percig szoktam újraforrás után főzni, majd leszűröm, és egy nagy tálba borítom. Ráöntöm a szósz háromnegyedét és jól átforgatom.
Tálaláskor, mindenki adagjának a tetejére még merek a szószból és bőven megszórom reszelt sajttal.
Gyors,finom,egyszerű.



Már megint meleg van, de ennek a csodálatos mályvabokornak ez mit sem számít.


2010. július 17., szombat

Szülinapom van ma !!!



A sokadik...
Mindig csodálkoztam, szegény Anyám, hogy bírt kihordani és világra hozni ilyen időjárásnál.
Ugyanis, mindig  iszonyú kánikula van ilyenkor, akkor régen is az volt.
Lehet előtte-utána rossz idő, de a születésnapom táján mindig hőség van.
Viszont jó hónap a július, mivel a piacok tele vannak zöldséggel, gyümölccsel, bőven terem minden.
Csak ez a forróság ne lenne.
Ma hajnalban 4-kor keltem, nem tudtam aludni. Kiültem a teraszra, olyan jó csönd volt, lassan világosodott, kelt fel a nap a fák mögött, a madarak is ébredeztek, megkezdték a csivitelést.
Ilyenkor még kellemes a hőmérséklet.
Szeretek ilyenkor hátul a kertben, mezítláb a harmatos fűben bóklászni, csodásan kellemes és csöndes minden, csak a madarak trillázzák az ébresztőjüket....

Szerencsére a családom ezen a jeles napomon nem enged sütni, mindig cukrászdában veszik a tortámat /Daubner/, pogácsákat /szintén ott/, csak az ebédet készítem el, azt is egyszerűen, és mindig könnyű ételeket, mert nem lehet ilyenkor a konyhában sürgölődni.

Tiramisu tortát hoztak most, nagyon finom, könnyű, friss volt.



Ropogósra sült kacsamellek párolt lilakáposztával



Hozzávalók:
6 db kacsamell sózva,borsozva
só, bors
kb 1 dl víz

A tisztított mellek bőrét bevágtam, sóztam, borsoztam és aláöntöttem a vizet, majd sütőben több mint 2 órán át, nagyon alacsony hőfokon megsütöttem. Akkorra ropogós lesz a bekockázott bőre és vajpuha, omlós a húsa. Nagyon szeretem a kacsát, de a libát is.
Krumplipürét készítettem még hozzá, a szokott módon, tejjel,vajjal.



Párolt lilakáposzta
1 db kis fej lilakáposzta, vékony szálasra legyalulva
1 db vöröshagyma, félkarikára és vékony szálasra vágva
1 tk.köménymag egész és őrölt is
1 tk.bors
2 dl víz, 1 dl ecet, 2-3 ek.cukor, olaj
csipet só

A cukrot kevés olajon karamellizálom, majd rászórom az egész köményt, a vörihagymát, kicsit dinsztelem, ezután jön rá a káposzta, átkavarom. Meglocsolom az ecetes vízzel, sózom, borsozom meghintem őrölt köménnyel is és lefedve, néha-néha átkavargatva, összepárolom. Nem szabad agyon főzni,  ropogósra kell hagyni, hogy úgy mondjam fogkeményre. 
Kihűtöm, ilyenkor nyáron előre megcsinálom, egy éjt a hűtőben tölt, mert jéghidegen szervírozom a forró sültek mellé. Nagyon kellemes ez a hideg-meleg kontraszt együtt.
Télen, természetesen aznap készítem, jobban megpárolom és melegen tálalom.
Nagyon szeretem a dinsztelt káposztát, egészséges étel, fehérkáposztából is szoktam csinálni.

Lilakáposztából is szoktam nyári káposztasalátát készíteni, nyáron a hőségben kimondottan finom és üdítő. Pont úgy, mint a fehérkáposztából, tehát vékonyan szelve, hozzá vöröshagyma szálasra vágva, sózva és összekeverve egy nagy tálban, majd az öntetet hozzá: vagy...
1./ a sima ecetes-cukros salátalé variációval felöntve, vagy 
2./ vizet forralok, sózom, köménymagozom bőven és cukrozom, majd leforrázom vele a hagymás káposztát. Hagyom kihűlni, időnként átkavarom, majd egy éjszakát a hűtőben tartom. Másnap fogyasztható.
Bárhogyan is készüljön nagyon finom és egészséges.






2010. július 14., szerda

Idén nincs gyümölcs a fákon....




Idén ennyi a saját termés gyümölcsből, ja és volt még egy tálka ribizli.
Tavaly ebből a sárgabarackból még lekvárt is főztem be, annyi termett, pedig ez nem lekvárnak való fajta.
Szaftos, illatos, édes. Nagyon finom fajta /ananász/. Idén ez a 10 szem volt a termés. 
Meggy, egy szem se volt. A meggyfánk /pándi/ már évek óta nem tudja eldönteni menjen, vagy maradjon. Eddig pár szem volt rajta, most már annyi sem.
A szilvafánk /besztercei/ eddig minden évben tisztességesen termett, idén semmi nem lesz.
Az almafán is kevés alma lesz /golden/. Tavaly majd megszakadt a fa, földig lógtak az ágai, olyan sok alma volt. Fűnek-fának ajándékoztuk kilószám. Most csak elszórtan, itt ott, van rajta alma.
Körtefánk még fiatal, most hozza az első terméseit, azaz pár darabot.





Remélem ez csak azt jelenti, hogy pár év, bő termés után pihennek egyet, aztán újra a régi fényükben, erejük teljében  lesznek.






Itt még nem lehet tudni, mennyi alma lesz.





Tárkonyos, tejszínes, zöldségleves csirkezúzával





Hőség, hőség, kibírhatatlan.
Nagyon nehezen viselem, nyűgös vagyok, dagadt a bokám, semmihez sincs kedvem.
Ezt a levest gyorsan dobtam össze, minél kevesebbet kelljen a konyhában lenni.
Nagyon jó ötletnek bizonyult, finom, könnyű, savanykás lett.

kb. 10-15 dkg-nyi  fagyasztott csirkezúza
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 cikk kelkáposzta
1 db karalábé
1 db zellerke /azért becézem, mert kicsi gumócska/
1 db vöröshagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 ek.olaj
1 e. vegeta
1 dl tejszín
1 citrom leve
2 tk. tárkonylevél

A fagyasztóban volt egy maréknyi csirkezúza, húslevesbe szántam, de ilyenkor nem főzünk húslevest ugyebár, gondoltam egy könnyű zöldséges levesben is jól mutat majd.
Amikor kiolvadt, egészen apró darabokra vágtam és egy kis fazékban odatettem főni.
Mellétettem az egész hagymát, paprikát, paradicsomot, 1 ek. vegetát, 1 tk.tárkonyt, borsoztam és puhára főztem. Mikor ez megvolt, kidobtam a hagymát, a paprikát és a paradicsomot is.
Közben a megtisztított, apróra karikázott zöldségeket  kevés olajon megdinszteltem, majd hozzáöntöttem a főtt zúzát a levével együtt, összeforraltam, sóztam. Felöntöttem a tejszínnel, hozzászórtam a második tk.-nyi tárkonylevelet, majd amikor egyet forrt még, a citrom kicsavart levével savanyítottam.

Délutánra, főtt kukorica lesz a második fogás.



2010. július 13., kedd

Zöldbabfőzelék





Nagyon nagy kedvencem.
Ma is tart a hőség. Nem is vagyunk igazán éhesek.
Na ilyenkor jó egy zöldbabfőzelék, mert könnyű, mert akár hidegen is meg lehet enni, mert savanykás a tejföltől, mert kellemesen fokhagymás ízű és jó petrezselymes.
Szóval tökéletes ebéd kánikulában.

1 kg sárga vajbab
4 gerezd fokhagyma. apróra vágva
1 cs. petrezselyem, szintén apróra vágva
1 pohár 20% tejföl /bár jó a 12%-os is/
olaj,kevés liszt, pirospaprika a rántáshoz

A babot tisztítás, darabolás után odateszem főni, sózom, borsozom, 2 gerezd fokhagymát szórok rá, felaprítva. Negyed órát, húsz percet főzöm, mert nem akarom teljesen szétfőzni.Megcsinálom a pirospaprikás, fokhagymás rántást és besűrítem. Belekeverem a friss, vágott petrezselymet.Tejfölt csak tálaláskor kínálok, ilyen melegben nem szeretem az egész ételbe belekeverni. Mindenki a maga adagjára kanalaz, ízlés szerint.
Feltétnek, a  tegnapról maradt vakarcsot /pampuskát/ szervírozom hozzá.

Desszertnek jöhet a jégbehűtött cukordinnye, délután.










2010. július 12., hétfő

Rántott tobzódás...






Isteni finom ebédünk volt, csupa-csupa panírozott finomság, sült krumplival, kovászos ubival.
Ugyanis szeretjük a rántott/panírozott húsokat, zöldségeket, sajtot.
Igaz hőség van kint, de reggel még hűvös volt a konyha, gyorsan túljutottam a panírozáson és a sütésen.
Mindenki élvezettel ebédelt, szeretjük nagyon a rántott karajt, a cukkini-karikákat, a rántott csirkemájat.

8 szelet karaj, csont nélkül, jó vékonyra klopfolva, besózva
1/2 kg csirkemáj: csak az asztalnál sózni, a tálalásnál
1 db nagyobb méretű, de még zsenge cukkini, kb.1-1,5 cm-es karikákra vágva, besózva
1 kg sütnivaló hasábburgonya: kisütés után, forrón, még tálalás előtt, megszórom vegetával és jól átforgatom, nagyon finom ízt ad a krumplinak

liszt, 6 tojás enyhén felverve, sózva, zsemlemorzsa
1/2 l olaj

Mindent bepaníroztam és forró olajban kisütöttem, először a krumplit, majd a cukkinit, azután a csirkemájat, végül a karajt. Legeslegvégül pedig, a vakarcsot vagy pampuskát, vagy pacsnit. A nagymamámék így nevezték, így maradt ránk. Ezer elnevezése van, ahány ház...
A vakarcs készítése: a megmaradt tojás, összekeverem kevés zsemlemorzsával, /lehet reszelt sajtot is hozzákeverni/ sózom, borsozom.
A sütés végén, evőkanálnyi adagot a forró olajba teszek, kicsit ellapítom és pirosra sütöm, míg el nem fogy. Másnap, egy főzelékhez kiváló feltét, de frissen, magában is jó, egy uborkával elrágcsálva, vacsorára.



Ime a vakarcs.



2010. július 8., csütörtök

Rakott kelkáposzta...





Nagyon nagy kedvencünk.

1 fej kelkáposzta, tavasszal új
1/2 kg darálthús, sertéscomb, vagy lapocka
10 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma a pörköltbe, 5-6 gerezd a kel főzővizébe
1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom
olaj, pirospaprika, egész kömény a főzővízbe, őrölt kömény a pörköltbe, só, bors, 1 tk.vegeta,
2-3 ek.zsemlemorzsa
2 db nagy tejföl, 20%-os
4-6 szelet füstölt szalonna
25 dkg trappista sajt, reszelve, lehet felesben, füstölt sajttal keverve /bár ez nem kötelező, eredeti recept szerint nincs is, én szeretem így/

A kelkáposztát leveleire szedem, jól megmosom, több vízben áztatom, hogy minden kosz, bogár kijöjjön, majd amikor már tiszta, kétujjnyi csíkokra metélem. A tavaszi új kelkáposztát nem csíkozom fel, mert az annyira zsenge még, maradhat egyben.
Sós, köménymagos, fokhagymás vizet forralok, amiben roppanós-puhára főzöm a régit, az újat max. 5 percig, végül leszűröm.

A rizst kevés olajon átpirítom, majd dupla mennyiségű vízzel felengedem, szórok rá 1 tk.vegetát, borsozom, majd szintén puhára főzöm.

A vöröshagymát, zöldpaprikát, apróra kockázva dinsztelem, kevés olajon, megszórom pirospaprikával, belekeverem a darálthúst, a paradicsomot, fokhagymát, sózom, borsozom, bőven meghintem őrölt köménnyel is, egyszóval egy jó, ízes pörköltet készítek rövid lével.
Amikor kész, összekeverem a rizzsel.

A tejfölöket simára kikeverem, vagy, ha tennék a tetejére, akkor a sajtot lereszelem, vagy ha sült szalonnával szeretnénk, akkor a szalonnacsíkokat beirdalom, hogy majd ropogós kakastaréjra süljön az egésznek a tetején.
Amikor minden kész, összeállítom, egy nagy jénaiba, vagy tepsibe, attól függően mekkora az adag.
Most egy nagy tepsit kiolajoztam, megszórom zsemlemorzsával, annyival, hogy fátyolszerűen beterítse a tepsi alját, oldalát. Lerakom a kelkáposzta felét egyenletesen, erre elterítem a rizses pörköltet, bőven megpöttyözöm tejföllel, majd betakarom a kelkáposzta másik felével.
Erre az összes maradék tejfölt rákenem, végül vagy megszórom a reszelt sajttal, vagy kirakom sűrűn a szalonnaszeletekkel, vagy mindkettő.
Forró sütőben addig sütöm, míg a tetején a sajt aranybarnára olvad, sül, vagy a kakastaréj ropogósra.
Hidegen, melegen szeretem.


Szintén hosta /árnyliliom/ virága, csak másik fajta.

2010. július 7., szerda

Lucskoskáposzta kaprosan, tejfelesen, főtt füstölt csülökkel...









Ez a világ legjobb főzeléke, vagy egytál étele, szerintem.
Erdélyi étel, úgy tudom, az erdélyi szászok terjesztették el.
Végtelenül egyszerű, egészséges, és nagyon-nagyon finom.


1 db közepes fej új káposzta, de jó a régi fejeskáposzta is
1 cs.kapor
1-2 tk. szárított, morzsolt borsikafű /csombor/
olaj, liszt a rántáshoz
tejföl
1-2 ek. ecet /de nem fontos, elhagyható/

1 db füstölt csülök  /eredetileg sertésoldalas darabokkal készítik, vagy bármilyen más sertéshússal, lapockával,  combbal felkockázva, de szerintem a füstölt hús és leve, ad neki egy plusz finom ízt, karakteresebb, zamatosabb így./ 
Sima húsokkal is nagyon finom.

A füstölt csülköt, kuktában odatettem főni. Másfél órát főztem, majd kicsontoztam, lebőröztem, a sovány részeit felkockáztam, a többit kidobtam.
Közben a káposztát is megmostam, ketté vágtam, torzsáját kivágtam, először ujjnyi csíkokra, majd nagyobb kockára vágtam. Egy nagyobb méretű lábosba raktam, felöntöttem a csülök levével és még annyi vízzel, amennyi jól ellepte.
Hozzáadtam a felkockázott csülköt is /csak a sovány részét/, megfűszereztem a kapor és csombor felével /a másik részt a főzés legvégén adom hozzá, mert szeretem kiérezni az ízüket/, borsoztam és odatettem puhára főni. Ez kb. fél óra, az új káposztának nem kell sok idő, a csülök meg, majdnem teljesen puha volt már. Sózni nem kell, mert a füstölt lé és a hús is, elég sós.
Mikor letelt az idő, fehér rántást készítettem és besűrítettem. 
Én ezt az ételt mindenhogyan szeretem, akár főzeléknek, akkor nyilván több a rántás, de levesnek is, akkor vékonyabb a rántás. 
Összeforraltam, hozzáadtam a fűszerek másik felét, egy nagy pohár tejfölt kikevertem a forró főzelékkel és azt is hozzáöntöttem, végül  egy ek. ecetet is.
Még egyet forrt és elzártam.
Isteni finom lett.





2010. július 6., kedd

Gombaleves






30 dkg barna csiperke
1 maréknyi fagyasztott erdei gombakeverék /vargánya, laska, róka, shiitake, nameko tőkegomba, hipermarketekben lehet kapni, isteni ízt ad pl. ennek a levesnek is, vagy rizsnek, húsok mellé/
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom
1 cs. petrezselyem
3 db új sárgarépa
2 db új fehérrépa
1 db új zellergumócska
só,bors,pirospaprika, 1 tk.vegeta

Levesbetétnek, igazából  apró csipetkével szeretem, de most nem volt kedvem csinálni, tépkedni,
jó  reszelt tésztával is. Végül  fél zacskó, házi tarhonyát pirítottam, kevés olajon, aranybarnára.

Az összes zöldséget megtisztítottam, felkarikáztam, a gombákat negyedeltem.
A vöröshagymát kockára vágva dinszteltem, 1-2 ek.olajon, hozzáadtam a zöldségeket is, legvégül a gombát. Jól összepirítottam, meghintettem pirospaprikával és felengedtem annyi vízzel, amennyi levest szeretnék.
Felforraltam, beletettem a paradicsomot, paprikát, fokhagymát, 1 tk.vegetát, sóztam, borsoztam.
Öt perc fővés után beleszórtam a pirított tarhonyát, és a fagyasztott gombakeveréket, együtt főztem tovább.
További 10 perc elteltével elzártam. Lefedve, kicsit állni hagytam.
Nagyon finom lett.



Hosta /árnyékliliom/ virága
Most virágzik éppen.

2010. július 3., szombat

Szilvalekváros bukta









Az az igazság, ha hétvégén nincs valami sütve, mindenki szenved, kering a konyha körül, sóhajtoznak, valamit kéne enni, de mit.
Ez megy egész délután.
Na, ennek vettem elejét, ezzel a jó kis buktával.
Mondhatom, óriási siker volt.

A tésztát Duendénél láttam, /junius 19-i bejegyzése/, tökéletes recept.

40 dkg finomliszt
5 dkg rétesliszt
1 mk.só
6 dkg cukor
8 dkg olvasztott vaj
1 tojás
4 dl langyos tej
3 dkg élesztő

sűrű, kemény, házi szilvalekvár /minden évben, 2-3 üveggel, piacon veszem, nem én csinálom/
+ 8dkg olvasztott vaj
Tetejére: 1 tojás, kenni
              porcukor a szóráshoz

Kenyérsütő gép, kelt tészta programján csináltattam meg. Amikor kész lett és duplájára kelt, lisztezett deszkán kinyújtottam téglalap alakúra, 10x10-es kockákra vágtam, mindegyiket megtöltöttem 1 tk.-nyi   szilvalekvárral. Feltekertem, majd egy közepes tepsit vajjal kikentem, és minden felcsavart tésztadarabot megforgattam olvasztott vajban, még mielőtt a tepsibe sűrűn egymás mellé leraktam. Igy a sülés után könnyen szétválaszthatóak lesznek. Amikor már mindegyik ott sorakozott a tepsiben, még 15 percig pihentettem, csak azután kentem le az enyhén felvert tojással. Most már mehetett be a felforrósított sütőbe, ahol takarék lángon sütöttem kb.15-20 percig. Addigra aranybarna lett.
Amikor langyosra hűlt, porcukroztam.


Marhapörkölt







1,5 kg marhanyak /most ezt kaptam, de jó a lábszár is, ezek jó szaftos húsok/
3 közepes fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika, csípős
1 db TV paprika
2 db paradicsom
1 tk. egész kömény
só, bors, pirospaprika, olaj

Forró olajon megdinszteltem a hagymát, a köményt, a paprikákat, majd rádobtam a felkockázott húst is.
Jól összepirítottam, ezután megszórtam pirospaprikával és ment hozzá a fokhagyma és a paradicsom.
Mikor már levet eresztett, lefedtem és jó két órán át főztem. Vajpuha lett.
Tarhonyával tálaltam és kovászos uborkát ettünk mellé.