Ahhoz képest, hogy tegnap hétágra sütött a nap és meleg, igazán késő nyárias meleg idő volt, mára csupa szomorúság lett minden.
A fák még csak nem is sárgulnak, minden zöld még, igaz kopottas zöld, már nem az a nyári harsogós zöld.
Tudom, nagyon kell az eső, mert nagy a szárazság, no most jön is csőstül, mindenről csöpög a víz.
Hogy kivédjem valahogy ezt a szomorú időt, finom, melegítő ebédet főztem-sütöttem.
Legalább jót együnk ilyenkor.
Tárkonyos, tejszínes sertésraguleves
1/2 kg sovány sertéscomb, kis kockákra vágva
1 vöröshagyma apró kockákra aprítva
3-4 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa, karikázva
1 fehérrépa, karikázva
1 db kicsi zeller, kockázva
1 ek. szárított tárkonylevél
1 dl tejszín
1 dl tejföl
1 citrom leve
A répákat kevés olajon megdinszteltem, majd rászórtam a vöröshagymát és a húskockákat is, jól összepirítottam a hús fehéredéséig és felöntöttem annyi vízzel amennyi levest szeretnék.
Hozzáadtam a zellert, a fokhagymagerezdeket és fűszereztem a tárkonnyal, sóztam, borsoztam majd puhára főztem. A végén kevertem hozzá hőkiegyenlítéssel a tejszínt és a tejfölt is, majd a citromlével kellően pikánsra savanyítottam.
Krumplis libazsíros pogácsa
1 dl tej
1 dl olaj
2 dl tejföl
1 púpos ek. só
30 dkg főtt, áttört krumpli
60 dkg liszt
1 tk. cukor
2 tasak szárított élesztő
libazsír a hajtogatás közti kenéshez
A fenti sorrendben betettem mindent a kenyérgépbe ami összeállította, meggyúrta és megkelesztette a pogácsatésztát. Amikor kész lett, lisztezett deszkán kinyújtottam, puha libazsírral megkentem és a szokásos módon hajtogattam /alulról fel a közepéig, felülről rá az alsó rétegre majd balról be középig, és jobbról be az egész alá/ , ezt a hajtogatást még kétszer elvégeztem- ettől lesz leveles majd a pogi, közte 15-15 perc pihentetéssel.
Végül kinyújtottam, késsel kockásra díszítettem és kiszaggattam, tepsire raktam nem túl messze, de nem teljesen közel sem egymástól, mert nőni fognak, hagytam még 20 percet pihenni, majd felvert tojással lekentem és előmelegített sütőben 190 fokon, először 15 percig alsó/felső sütésen majd még 10 percig + hőlégkeveréssel is, jó pirosra sütöttem.
Finom foszlós, leveles pogácsa lett a leves mellé másodiknak.
Rögtön jobban éreztük magunkat kitekintve az ázott kertre és teraszra.
Mindkettő nagyon finom, sőt nálunk nagy kedvenc. Rég sütöttem már pogácsát, már kéne is! Nagyon guszta!
VálaszTörlésMaradt még? Holnap akkor nálatok ebédelnék! ;-) Gyengém ez a fajta pogácsa.
VálaszTörlésNagyon finom. Mostanában a családom is rákapott a tárkonyos ragulevesre, állandóan azt kéne főznöm. Én tejszín és tejföl nélkül készítem. A savanykás ízeket én is szeretem, majd kipróbálom így is. Pogácsa meg minden mennyiségben jöhetne, az a legnagyobb kedvenc, főleg a kisebbik lányomnál, neki szülinapjára torta helyett pogácsa-tortát kell készítenem minden évben, mivel a sütiket és a tortákat nemigen szereti.
VálaszTörlésMindkettőt imádom! És gyönyörűek a pogácsáid. és képzeld, tegnap-tegnapelőtt nálunk is krumplis pogi volt (mert volt maradék főtt krumplim), csak én az idei első savanyúrépát főztem meg mellé. :)
VálaszTörlésLányok mind elfogyott, nagyon jól sikerült ebéd volt, újabban dacára, hogy édesszájú is vagyok, a pogácsákat nagyon preferálom, egyre többször kell sütnöm és elsősorban magam miatt, persze a többiek miatt is.
VálaszTörlésKrisztina, Gionetta, Marika köszönöm, hogy benéztetek hozzám:-))))
Duende ne is emlegesd a savanyúrépát, milyen finom és ahhoz is milyen jó a pogácsa:-))))
Imádom a tárkonyos ragulevest, de nem is tudom, hogy miért, én mindig csak csirkemellből szoktam készíteni... :)
VálaszTörlésA krumplis pogi is nagy kedvenc nálunk, olyan jó könnyű és puha a tésztája a krumplitól... finomságos nagyon. :)
Gabikám :-)))
VálaszTörlés