Részletes leírása az összes ételnek a főoldalamon jobbra lent, a Receptek címszó alatt megtalálható, ABC sorrendben...
... Lecsó cukkinivel, kolbásszal, virslivel...
nekik tojásosan, nekem rizzsel...
... Krumplis lángos...
sok reszelt sajttal, fokhagymás tejföllel....
... Tejfölös hús Katu módra... azaz Sajtos, tejfölös csirkemell sültkrumplival...
Ez Kata lányom saját kitalációja és meg kell mondjam nagyon finom.
A következőképpen készítette:
Hozzávalók:
2 db egész, ámde filézett csirkemell, vékonyan felszeletelve /készülhet karajjal is/
1 tasak magyaros fűszersó /de bármilyen csirkéhez illő fűszerkeverék is jó/
1 ek. olaj
2 db inkább nagyobb vöröshagyma szálasra metélve
1 csipet pirospaprika
800 gr. 20%-os vödrös tejföl
4 db duci fokhagymagerezd áttörve
só, bors
30 dkg reszelt sajt, bármilyen jó, amit szeretünk, vagy ami otthon van, jó a füstölt is !
A csirkemell-szeleteket alaposan befűszerezte az olajjal elkevert fűszersóval, majd hűtőben állt legalább egy órát, ha tovább áll akkor csak még jobb, lehet 1 éjszaka is.
Amikor már enni szerettünk volna, akkor serpenyőben, kevés olajon mindkét oldalukat pirosra sütötte, tepsibe helyezte az összes szeletet, félretette.
A visszamaradt zsiradékon a vöröshagymát pici sóval addig dinsztelte, mígnem karamellszínűre nem sült, majd meghintette egy nagyon kevés pirospaprikával és az egészet ráöntötte a tepsiben várakozó csirkemell-szeletekre szép egyenletesen, mindenhová jusson.
A vödör tejfölbe beletörte a fokhagymagerezdeket, majd jó simára keverte az egészet és ráöntötte ezt is a tepsiben lévő hagymás húsra, beterítette vele az egészet.
Erre szórta a rengeteg reszelt sajtot.
A sütőt 180 fokra előmelegítettük, majd a húst addig sütöttük mígnem piros ropogós nem lett a teteje.
Amíg az egész cucc készült, addig hasábkrumplit sütöttünk a szokott módon, szintén piros ropogósra.
Nagyon finom étel lett, degeszre ettük magunkat, gratuláltam a lányomnak hozzá, persze nem csodálkoztam olyan nagyon, hiszen tudtam szereti a gyomrát, naná, hogy kitalál olyan ételeket amik az ő kedvenc ízvilágát hozzák.
Mindenesetre bekerült a receptesembe a la Katu módra....
RÉTESPITE... Szerb csavart túrós mazsolás rétespite...
azért rétes, mert réteslapokkal készül, és azért pite, mert az öntet amit rá kell önteni végül piteszerűvé is teszi, majd meglátjátok.
Nem komplikált egyáltalán.
Az eredeti címe: "szerb csavart túrós pite" és eredetileg sós ! sütemény, cukor egyáltalán nincs benne, a vajdasági Éva receptje, a blogján valamint a Kifőztük.hu oldalán is megtalálható.
Éva több receptjét, sütijét is készítettem már, soha nem csalódtam, mind nagyon finom, hibátlan receptleírású, csak ajánlani tudom a böngészést nála.
Én most édesen és mazsolásan készítettem el, nekem valahogy elképzelhetetlen sósan /bár soha ne mondd, hogy soha... például kapros-túrós változatban??? na ugye, mondom magamnak/, így édesen nagyon finom, sajnálom, hogy fázisfotókat nem készítettem, de ugye először készült, a réteslapok miatt sietnem kellett, de különben tök egyszerű, a jövő héten megsütöm egy gyümölcsös variációját is, no majd akkor több kép készül majd a részletekről, és már előre várom, hogy milyen finom lesz....
A meggyes rétespite részletes receptleírását megtaláljátok itt
Hozzávalók:
Töltelék:
50 dkg túró áttörve
egy jó marék mazsola
1 citrom héja reszelve
1 dl cukor
vaníliás cukor
10 db réteslap
Öntet:
2 dl liszt
2 tk. sütőpor
1 dl cukor
csipet só
2 dl sűrű tejföl
2 dl szénsavas víz
1 dl olaj
3 egész tojás
Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kizsíroztam és kívülről alufóliába tekertem.
Sütőt 200 fokra bekapcsoltam melegedni.
A túrót egy tálban áttörtem, hozzáadtam a cukrokat és a mazsolát, valamint belereszeltem egy citrom héját, végül majd az öntetből 5 evőkanálnyit rámertem és összekevertem.
Egy másik tálban az öntet hozzávalóit csomómentesre kevertem.
A réteslapokat egy tálcára kiterítettem majd egy tiszta benedvesített konyharuhával letakartam, nehogy kiszáradjanak. Emiatt izgultam egy kicsit, de nem kellett volna, mert semmi probléma nem volt a lapokkal.
Az asztalra tett deszkára tettem az első réteslapot, gyorsan lekentem az öntettel, majd ráhelyeztem a második réteslapot, ezt meghintettem egyenletesen a túrókrém kb. 1/5-vel és a hosszanti oldalától fogva feltekertem, ahogy a bejglit szokás, majd a zsírozott sütőforma közepébe csiga alakban körbetekerve behelyeztem.
A többi réteslapot kettesével ugyanígy, az elsőt mindig alaposan megkenve az öntettel, a másodikat a töltelékkel megszórva feltekerve, majd mindig a középen lévő köré tekergetni, igazítani - na ehhez kellett volna a fázisfotó, de majd a jövő héten mutatom azt is.
Összesen öt tekercs van ugye, amit mindig körbe-körbe rakunk le, az előző végétől folytatva.
A maradék öntetet rálocsoltam az egész csigatekercsre, na emiatt kellett kívülről fóliáznom a kapcsos tortaformámat, természetesen, ha van ilyen méretű kerek sütőforma, vagy sütőtál, nem szétszedhető, akkor nem kell a fólia, nekem ugyan van valahol, de most az istennek sem sem találtam, ez kicsit bosszantó volt.
Ezek után betettem a nagyon forró sütőbe, a 200 fokos hőt 5 perc elteltével visszavettem 180 fokra és kb. 35-40 percig sütöttem, addig gyönyörű pirosra sült lesz.
Kivéve a sütőből, a formában hagytam kihűlni, csak azután tettem tálra és porcukroztam, majd mint egy tortát úgy szeleteltem. Nagyon finom süti.
Szóval a következő egy gyümölcsös változat lesz, számtalan variációt képzelek el az épp aktuális gyümölcsökkel, és még az is lehet, hogy egy téglalap alakú nagy sütőtálba teszem le a feltekert réteslaprudakat - nem csigalakban, nem mintha így problémás lenne, dehogy, pláne ha megtalálom a nagy kerek sütőformámat - szóval hosszában teszem egymás mellé és úgy öntöm le, majd sütöm meg, és végül kockákra darabolva tálalom, no majd meglátom még, hogy variálom. Érdemes.
Lecsó, lángos, csirke, finomakat készített a lányod, és Te is finomat sütöttél. Kikímélt a lányod, de rád is fért már igaz? Ugyanis sokszor kifárasztod magad a sokféle finomság készítésével.
VálaszTörlésPersze, néha elfáradok, de a finomságokért mindig képes vagyok odaállni:-)))
VálaszTörlés