Ez az étel régen élt emberek, régi receptje nyomán készült étel.
Maimoni blogján akadtam rá véletlenül, ő is egy könyvben találta:
Cserna Szabó András: Ede a levesben c. könyvében, konkrétan a szerző nagymamájának a receptje, "kivert hús" néven.
Önhatalmúlag változtattam meg a nevét hagymás karajra, mivel szerintem ez jobban visszaadja az ízvilágát, mint a klopfolásra való utalás.
Egyszerű, de nagyon ízes-zamatos, sűrű szaftos húsétel.
Mindig mondom, hogy a régesrégi takarékos háziasszonyok tudtak valamit.
1 kg karaj szeletelve, lehetőleg csont nélkül /az enyém most csontos volt, így is jó, de anélkül talán még jobb/, de sovány marhahússal is jó, szép vékonyra szeletelve, vagy pulyka és csirkemellszeletekkel is !!!
2-3-4 fej vöröshagyma, karikára szelve
só, bors, mustár
zsemlemorzsa
3-4 db tojás
olaj
A hússzeleteket jól kiklopfoltam vékonyra, már amennyire tudtam a csonttól, ezért írtam a hozzávalóknál, hogy talán kényelmesebb csont nélküli szeletekkel dolgozni. Nos legközelebb úgy fogom elkészíteni, igazából most sem értem, miért nem vágtam le a csontokat, jó kis leves lett volna valamikor belőlük.
Szóval a klopfolás után jól besóztam és vastagon bemustároztam minden szeletet és félretettem egy órára az egészet.
Mikor letelt az idő a szeleteket először zsemlemorzsába -!!! fontos a sorrend !!!- majd felvert tojásba forgattam és kevés forró olajon mindkét oldalukat hirtelen átsütöttem. Éppen csak színt kapjanak.
A nagy ovális kacsasütő lábasomban, aminek magas pereme van, szépen egymás mellé fektettem a szeleteket, majd bőven megszórtam hagymakarikákkal és szintén bőven megborsoztam, majd megint szeletek jöttek átsütve és megint hagyma, amíg mind nem volt az edényben.
Ekkor öntöttem rá 1 dl olajat és 1 dl vizet, lefedtem és kislángon /160 fokon/ egy óra hosszat rotyogtattam a sütőben, ezalatt a hagymától és a tojásos zsemlemorzsától sűrű, ízletes-zamatos szaft képződött, a hús meg szinte szétomlott, olyan puha lett.
Párolt rizst készítettem mellé és ecetes almapaprikával ettük.
/De jó lehet hozzá a krumplipüré és bármilyen más friss saláta is, szerintem még káposztasalátával is csodafinom lehet/
Bevágtuk mint a szél. Nagyon finom volt.
FONTOS ! És működik vékonyra szeletelt marhalapocka/hátszín szeletekkel is, csirkemellfilé-pulykamell szeletekkel is, mert elkészítettem ezekkel is, mindent ugyanígy csináltam, ahogy a fentiek szerint, csak a baromfihúst nem klopfoltam, valamint csak fél-fél deci olajjal és vízzel öntöttem fel, nagyon finom így, ezekkel is :-)
A régi nagyik tényleg tudtak főzni. Ez a hús is nagyon finom lehet, pedig egyszerű recept.
VálaszTörlésAzt el is hiszem, hogy nagyon finom lehetett! Nagyon guszta. Ezidáig ilyen technikával még nem csináltam, de legközelebb kipróbálom mert nagyon vonzó a számomra !
VálaszTörlésKarajt vettem én is a vasárnapi ebédre, így fogom elkészíteni. Nagyon guszta!
VálaszTörlésÉrdekes bizony ez a fordított metódus! Finomnak látszik :)
VálaszTörlésHú, ez egy nagyon klassz recept! Vittem és köszönöm, valamikor elkészül majd, ez tuti. :)
VálaszTörlésTényleg ajánlom a kipróbálásra, mert finom volt, arra ügyeljetek, hogy kislángon menjen az egész hosszan, de nehogy leégjen, igen ízes, zamatos lesz a végére, nem bánjátok meg:-))))
VálaszTörlésSőt marhahússal is kipróbálom, jó vékonyra kiklopfolva, szerintem azzal is jó lesz:-))))
Kedvemre való ételeket készítesz, hasonló az ízvilágunk,mi is a régi magyaros ételeket szeretjük. A férjem különösen, ez az étel is tetszene neki, majd kipróbálom.
VálaszTörlésLívia örülök, ha szimpatikusnak találod a recepteket, én is abszolút a magyar ízvilág kedvelője és készítője vagyok, nem mondom, hogy nem ízlik egy-egy idegen étel, de azért nem az a jellemző. A hagymás karaj nagyon finom, érdemes a kipróbálásra, nálunk többször lesz biztosan:-)))
VálaszTörlésKedves Anikó!
VálaszTörlésLe a kalappal előtted, ügyes vagy, szellemes és nagyon jók a receptek! Gratulálok Neked, további jó főzőcskézést és írj minnél többet. Üdvözlettel: Ági.
Kedves Anikó!
VálaszTörlésGratulálok, nagyon szellemes, érdekes az oldalad.Ügyes vagy, jók a receptek, párat biztosan kipróbálok.
Üdvözöllek: Ági.
Kedves Ági nagyon köszönöm elismerő szavaidat, boldoggá tesz és ismét visszaigazolja, hogy érdemes csinálnom ezt a blogot. Végtelenül megtisztelsz, ha a receptjeim között kutakodva találsz elkészíteni valót, és ha még ízlik is, na az nekem a legnagyobb öröm :-)
TörlésMindig szívesen látlak, szívesen olvasom a kommentjeidet is, a negatívokat is !!! ha esetleg valami nem ízlett, kérlek azt is írd meg, szeretek tanulni :-)
Az Anikó Boros Pálné/facebook oldalamon is szívesen látlak bármikor :-)
Szép napokat kívánva szeretettel üdvözöllek :-)
Kedves Anikó! Csak annyit szeretnék hozzátenni ehhez a remek recepthez, hogy a TV-ben az ízőrzők című műsorában láttam ennek a húsnak az elkészítését és ott a zsemlemorzsát bele klopfolták a húsba és ezután mártották a tojásba. Szerintem a neve erre utalhat. :) Üdv: Judit
VálaszTörlésKöszönöm az infót, biztos így van, nem láttam azt az Ízörzőt, melyik településen készítették, emlékszel rá ? mert akkor vissza tudnám nézni. No mindegy, mint látod, mi egy könyvből vettük a receptet, de ki fogom próbálni ezzel a módszerrel, amit írsz, így már logikusabbnak tűnik a "kivert" hús régi neve, valóban, mert ez egy nagyon finom húsétel, nagyon szeretjük :-)
Törlés