Ilyenkor tavasszal egyszerűen megőrülök a friss spenótlevélért, nagyon szeretem, majd mindennap megenném valamilyen formában, de a legjobban így szeretem, ilyen egyszerűen és a legtöbbször így is készítem:
Spenótos, tejszínes-krémsajtos, fokhagymás szélesmetélt
0,5 kg spenótlevél
4-6 gerezd fokhagyma
1 ek. zsír
2 dl tejszín
1 tömlő natúr krémsajt
só, bors
reszelt sajt a tetejére
Odateszek nagy fazék sós vizet kifőzni a szélesmetéltet, forrás után 7-8 percig főzöm majd leszűröm, melegen tartom.
Az alaposan megmosott leszárazott spenótleveleket egy nagy serpenyőben egy kanál zsíron megfonnyasztom, hozzádobom az apróra vágott jó sok fokhagymát, egy darabig együtt dinsztelem, míg a levét elfővi, ekkor öntöm fel a tejszínnel, majd a krémsajt-rudacskát is belenyomom-szétnyomkodom, sózom, bőven borsozom, hagyom picit összerotyogni, amikor már láthatóan besűrűsödött, kész is a szósz.
Tálaláskor rengeteg reszelt sajtot szórok a tetejére, ami beleolvad a forró szószba.
Lehet és szoktam is szalonnát pörcre sütni, majd ezen a szalonnazsíron párolom össze a szósz alapanyagait, tálaláskor a pörcöket a tetejére szórom a sajttal együtt, talán így még ízesebb is.
Most kihagytam, de így is nagyon finom.
Nálam egy nagy szatyor friss spenót vár holnap feldolgozásra. Én csak úgy magában mártásként imádom, holnap egy lábosnyit megeszek :-)
VálaszTörlésNekem is jöhet minden formában, még nyersen is, salátába forgatva :-)
Törlés