De amit ma hoztam össze, az eddig a legfinomabb úgy állagra, ízre mint kinézetre is.
Nagyon elégedett vagyok és ennél a receptnél fogok maradni.
Nincs több variálás, most már van legfinomabb kiflim, van legjobb zsömlém, és most itt a legjobb kenyér, amit valaha is megsütöttem.
Mondanom sem kell azonnal készítettem 3 szendvicset is magamnak, mert muszáj volt meózni sósan is édesen is. Ime:
A legfinomabb, legjobb állagú kenyerem
Hozzávalók:
1,5 dl langyos tej vagy író
1,5 dl langyos víz
0,5 dl olaj
1 ek. só
1 tk. cukor
10 dkg rétesliszt
10 dkg búzakorpa
10 dkg finomliszt
20 dkg kenyérliszt
1 ek. búzasikér /nekem most nem volt/
1 tasak porélesztő
/a lisztekkel lehet variálni, ha nincs kenyérlisztünk mehet a sima finomliszt is, az arányokon is változtathatunk, valamelyikből elveszünk és pl. a búzakorpa mennyiségét megemeljük, stb. a lényeg, hogy a végeredmény mindig fél kiló legyen./
Ebben a fenti sorrendben bepakoltam a kenyérsütőbe és bedagasztattam, kelesztettem.
Természetesen mindezt gép nélkül is meg lehet csinálni, akkor alulról felfelé haladva dolgozzuk össze, először a lisztkeverékek mennek egy nagy tálba, majd sorban a többi, végül a folyadékokkal bedagasztjuk, utoljára az olajat csorgatva hozzá. Amikor szép egynemű és sima a tészta, letakarva a duplájára kelesztjük meleg helyen.
Innentől ugyanaz a két módszer, kivettem a gép kelesztőtáljából lisztezett deszkára majd szépen, finoman átgyúrtam és megformáztam - kihúzogattam, majd feltekertem, mint egy bejglit jó szorosan végül az olajozott, helyes kis piros kenyérsütőformámba beletettem, letakarva hagytam megint a duplájára kelni.
Közben bedurrantottam a sütőt 230 fokra.
Amikor megkelt a tészta bevizeztem a tetejét és éles késsel bevágtam - bár ez nem nagyon látszik a végeredményen és betettem a sütőbe.
FONTOS ! a sütő aljába tettem kis lábasban vizet a gőzölődés miatt !!!
230 fokon sült 15 percig, majd visszavettem a hőfokot 200 fokra és azon sült még 40 percig.
Rácsra borítva megkopogtattam az alját, ha kongó hangja van akkor jó, a rácson hagytam kihűlni és csak ezután szeleteltem belőle, hogy lássam a belsejét is és megkóstolhassam.
Eszméletlenül finom lett, a bélzete finom selymesen puha, likacsos, a héja ropogós és jó sült, pont ahogy egy kenyeret szeretek.
Ezentúl csak ezt a receptet fogom sütni, legfeljebb a lisztekkel variálok, de lehet, hogy még azt sem, mert így tökéletes nekem.
Arról már nem is beszélve micsoda illat van az egész házban, a sült kenyér illata maga az élet illata, szerintem.
... és itt vannak a szendvicseim, amiket hirtelen hamarjában összedobtam a friss kenyeremhez,
vajas, paradicsomos, paprikás, újhagymás és vajas, málnalekváros... mennyei volt mind.
Nagyon jól néz ki és biztos, hogy finom is. Én is szoktam kenyeret sütni, nekem is van egy jó receptem, de nem sokszor vetettem még be, pedig nagyon utálom a bolti kenyereket. Már annyit kipróbáltunk, de egyik rosszabb, mint a másik. Viszont a kenyérsütés napi szinten sem annyira vonzó, pedig százszor jobb, mint a bolti.
VálaszTörlésIgen, nagyon finom lett, ezentúl, ha nagy ritkán megsütöm, mert szó nincs napi szintről, ez nekem bő hétig elég lesz, csak ezt a receptet fogom használni, mert jó. Különben kevés kenyeret eszem, úgyhogy ezt is felszeletelem és 2-3 szeletenként tasakokban megy a mélyhűtőbe és onnan szedegetem elő, amikor kell. Nekem is elegem van az ízetlen semmilyen kenyerekből, zsömlékből. Maga a munka nem sok ezzel a kenyérrel, csak a kelesztéseket kell szépen kivárni, mert attól lesz klassz levegős és likacsos, lehet magokat is beledagasztani, szóval ki hogyan szereti :-)
TörlésNagyon szép a kenyered, egy pillanatra megbabonázott. Mostanában igen ritkán eszem kenyeret ha sütök akkor elosztva mélyhűtőbe landol apránként szedem elő. A receptedet olvasva sok olyan alkotórésze van amit eddig nem használtam pedig szívesen kipróbálnám!
VálaszTörlésÉvi én is kevés kenyeret eszem, most is fel fogom szeletelni és én is a fagyasztóban tartom 2-3 szeletenként tasakokban és onnan szedem elő, mert akkor marad friss és finom. Már meguntam a bolti sokszor ízetlen kenyereket, meg zsömléket, ezért szántam el magam a sütésre, de esküszöm érdemes, sokkal finomabb és nem tart sokáig elkészíteni :-)
Törlés