a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. december 31., péntek

Sonkás-sajtos kifli......nemcsak szilveszterre



Ez is egy nagy családi kedvenc, száz éve sütöm, mindenki imádja aki csak megkóstolta.
Régebben sima kenyértésztát dagasztottam be és azt töltöttem meg, azzal is nagyon finom.
Most újítottam és Gyöngyinél kinéztem egy sörkifli tésztareceptet, kipróbáltam és jó lett ezzel is.



Először a tölteléket készítettem el.

20 dkg főtt, füstölt tarja kis kockákra aprítva
20 dkg reszelt sajt, lehet vegyesen, füstölttel keverve, ízlés szerint
só, bors
Ezeket mind jól összekeverni

Tészta:
1 dl olaj / vagy libazsír
2 dl tej
2 ek. tejföl
1 tojássárgája
1 csapott ek. só
50 dkg liszt
1 tasak porélesztő
1 kk. cukor

A maradék tojásfehérjéhez még 1 tojást keverni, kissé felverni, majd a kenéshez

A hozzávalókat a kenyérsütőgép kelttészta programján bedagasztattam és megkelesztettem.
Amikor ennek az ideje lejárt, lisztezett deszkán átgyúrtam kissé a tésztát és négy cipócskává szedtem.
Egyenként kinyújtottam kör alakúra és nyolc-nyolc cikkre vágtam, mindegyiket lekentem tojással, hogy jobban tapadjon rá a töltelék majd mindegyikre jó adag tölteléket helyeztem. A széles végétől feltekertem úgy, hogy a csücsök lehetőleg alulra kerüljön sőt jól lenyomkodtam mindenütt, nehogy kicsurogjon a megolvadt sajt.
A képen inkább kinéznek nyomorék teknősbékának, semmint kiflinek.
A végére azért jobb formájuk lett.





Sütőpapíros tepsire sorakoztattam valamennyit és hagytam pihenni, kelni még kb. 20 percet.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra.
Amikor lejárt a pihenőidő a kiflik külsejét lekentem tojással, és mehettek a forró sütőbe pirosra sülni, ez  kb 15-20 perc.
Tulajdonképpen szórhattam volna a tetejükre magokat, pl. köményt, vagy még reszelt sajtot, de most elfelejtettem.
Jó sok lett ebből is, bár a hozzávalókat lehet duplázni is, ha nagy "tömegnek" készítjük.
Jó szívvel ajánlom elkészítésre, nagyon finom, kiadós és nem komplikált megcsinálni.
A végén már csak a dícséreteket kell bezsebelni.



4 megjegyzés:

  1. Egy pohár sör mellé biztosan begyűrnék belőle egy párat! :)

    BÚÉK, Anikó!

    VálaszTörlés
  2. Galagonya,ha megcsinálod nem bánod meg, frissen mennyei,ropogós, de ma is puha volt a reggeli teámhoz.
    Köszönöm a jókívánságot és viszont kívánok Neked is nagyon boldog, nyugodt, egészséges, és anyagi biztonságot adó új évet:-)))))))

    VálaszTörlés
  3. A jo Isten aldja meg nagyon sokat tanultam magatol,imadom a receptjeit!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilona nagyon köszönöm, ennél nagyobb elismerést nem is kaphattam volna, nagyon meghatódtam, és végtelenül örülök, hogy tetszenek és ízlenek a receptjeim, sok szeretettel üdvözlöm és további jó böngészést kívánok :-)
      Mindig írja meg a véleményét, ha valamivel nem elégedett azt is, köszönettel veszem :-)

      Törlés