A tegnapi sajtkrémes pogácsa töltelékéből, a sajtkrémből többet készítettem a kelleténél, biztosra akartam menni, nehogy menet közben elfogyjon.
Bőven maradt belőle, pedig nem sajnáltam a pogiból sem.
Reggel óta azon töprengtem, mit találjak ki, mit kezdjek vele, egyáltalán hogyan olvasszam be a mai ebédbe. Spagettis, makarónis variációkban gondolkodtam, amikor blog nézegetés közben megláttam Tündér blogján ezt az egytál ill. köret receptet. Azonnal eldőlt a kérdés.
Itt-ott változtattam kicsit, nem sokat.
Lehet, ugyanezt kipróbálom a burgonyát helyettesítve, makarónival vagy spagettivel is.
5 db nagyobb főtt burgonya, karikázva
1 cs.fagyasztott spenótlevél-pasztilla fele /vagy 2-3 maroknyi friss spenótlevél
3 tojás
2 dl tejszín
1 ek.liszt
6-8 gerez fokhagyma
só, bors
2-3 dkg vaj
15 dkg reszelt sajt
jelen esetben a maradék sajtkrémbe, ami kb.15 dkg-nyi volt, és amibe beleütöttem a tojásokat egyenként, jól elkevertem, belenyomtam a fokhagymákat, hozzá öntöttem a tejszínt, sóztam, borsoztam, meghintettem az evőkanálnyi liszttel, azzal is simára kevertem és félretettem.
A krumplikat puhára főztem, majd pucolás után felkarikáztam.
Fél liter vizet forraltam, majd beleszórtam a fagyott spenótpasztillákat és 3 percig blansíroztam/pároltam, leszűrtem, hagytam langyosra hűlni, kicsit megvagdaltam és csak azután kevertem a tojásos keverékhez, nehogy felolvassza a benne lévő vajat.
Tavasszal, nyáron, friss spenótlevéllel kell készíteni természetesen.
Micsoda isteni, könnyű ebéd lesz ez a nyáron is egy salátával, merthogy rendszeresen lesz nálam az biztos.
Következett az összeállítás.
Kivajaztam a sütőtálat, beleterítettem a burgi felét, erre öntöttem a spenótos-tojásos keverék felét, majd jött a burgiadag másik fele, és a tojásos keverék másik fele, a tetejére rengeteg sajtot reszeltem még, majd ment a sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt piros, ropogósra megsült.
Nagyon, de nagyon finom lett, a spenót, a fokhagyma, a sajtok, a tejszín krémessége valami isteni egyveleggé állt össze, az külön jó volt, hogy a teteje, oldala finom ropogósra sült.
A férjem aki nagy húsevő, halkan megjegyezte evés közben, hogy sült csirkével, vagy bármilyen sülthússal még jobb lenne, de végül szótlanul megette az egésznek a felét, ebéd végén pedig hozzátette, nem is kell minden nap húst enni.
Hát igen, ez az étel jó köretnek is, és jó csak magában, egytálnak is.
Hmmmmmmm... Ez így tökély, ahogy van! Jó sok fokhagymával :-)
VálaszTörlésViki, nagyon-nagyon finom volt, és igen rengeteg fokhagymával:-))))))
VálaszTörlés