Az az igazság, hogy imádjuk a sztrapacskát, de a burgonya reszelését hozzá azt nem.
Jó tudom, hogy azzal az igazi, csakhogy azt csuklóval nem lehet bírni.
Tehát kitaláltam már jó régen, hogy sima nokedlivel is tökéletesen megfelelő lesz és mennyivel egyszerűbben elkészíthető.
Pár éve már csak így készítem, magunknak is, vendégeknek is, mondhatom nagyon finom és senki nem kérte még számon az eredeti változatot.
2 főre készítettem most:
2 tojás
15-20 dkg liszt
só
kevés víz
20 dkg juhtúró
1 pohár tejföl, 20%-os
15 dkg szalonna /lehet húsos, lehet sima füstölt, mindegy/, felkockázva
Odatettem főzővizet a nokedlinek. A sütőt is begyújtottam, hogy jó forró legyen.
A szalonnát kis kockákra aprítottam és kisütöttem. Átöntöttem egy kisebb tepsibe, amibe majd sütni fogom az egészet.
A juhtúró felét belekevertem a forró szalonnazsírba és pörcök közé, hogy összeolvadjanak.
A két tojást felütöttem egy tálba, sóztam és annyi lisztet adtam hozzá, amennyit felvett, amíg nokedli állagú nem lett. Kevés vizet lehet hozzá adni, hogy elérjük a megfelelő állagot.
Amikor a víz felforrt, sóztam majd beleszaggattam a tésztát, folytonos keverés mellett. Amikor újra forrt a víz, szűrővel kimertem és öblítés nélkül rögtön a forró juhtúrós szalonnazsírba forgattam.
Rámorzsoltam a juhtúró másik felét is.
Alaposan átkevertem az egészet, hogy mindenhol kellően zsíros, szalonnás és túrós legyen.
Máris mehetett a sütőbe, ahol 15-20 perc alatt jól összesült, sőt az alja finom ropogós lett.
Tálaláskor bőven kanalaztam rá a tejfölből.
Én ha "csalok" a sztrapacskával, egyszerűen megfőzöm a krumplit és összetöröm, így keverem a nokedlitésztába. Nagyon szeretjük, jóóó sok tejföllel! :)))
VálaszTörlésEgycsipet, ez is egy jó ötlet, feltétlenül ki fogom próbálni, köszi:-))))
VálaszTörlésnekem van a robotgépemhez az aprítón kívül egy nagy késes cucc is (amivel pl omlós tésztát lehet csinálni), én abba szoktam bedobni a nyers meghámozott krumplit és pár mp alatt gyönyörű pépet csinál belőle. és nem is kezd el 2 mp alatt oxidálódni a krumpli mivel a kés rozsdamentes acél, amíg régen a diódarálóval csináltuk, nagyon hamar ronda színe lett.
VálaszTörlésHú Lilla, ez nagyon jó ötlet, nekem is van ilyen késes robotom, de még nem jutott az eszembe, hogy azzal is lehetne, pedig pofon egyszerű, úgyhogy most a fejemhez kaptam.
VálaszTörlésNagyon köszi a tippet, sokszor az embernek a szemét kiszúrják a dolgok, ott van az orra előtt és nem veszi észre:-)))))
Én is imádom a sztrapacskát. Ha főzöl, tegyél félre egy adagot, jó? :)
VálaszTörlésMintha magamat hallanám :-))) Tuti ez a verzió, a lényeg úgyis a sooooooooook juhtúró, tejföl és szalonnapörc :-DDD
VálaszTörlésIsteni!
Trendo, későn szóltál tegnap estig megettük, amit csináltam, de úgyis sűrűn készítem télen, a legközelebbiből félreteszek feltétlenül:-)))
VálaszTörlésMás.Imádom a természetközeli verseidet, sőt a családom is bele-bele kukkant, nekik is tetszik, nagyon jó lett az Őszi kék.
De a "4 dimension"-nál is nézelődtem már:-))))
Chef Viki, hát nem ? tökéletesen igazad van, a juhtúró mennyisége a lényeg. Bár a Lilla adott egy jó tippet, a késes robottal a burgit is el lehet intézni, legközelebb kipróbálom. Egyszerűen nem jutott eszembe, pedig száz éve már van.
VálaszTörlésAz ember néha a fától nem látja az erdőt:-)))
De sima nokedlival is tökéletes, tanúsíthatom.
Elmesélem "tótasszony" szomszédomnak, hogy "képzelje, van, aki a sztrapacskát nokedliből csinálja" !
VálaszTörlésMire ő: "'Mér'? Hát nem úgy kell?" :))))
Trendo látod, már igazi "tótasszonyok" sincsenek, el kellett volna szörnyűlködnie, arról nem beszélve, hogy bennem is 50% körüli a "tót vér", de hát ez már csak hab a
VálaszTörléstortán:-)))))
a férjem egyszer kitalálta, hogy mi lenne ha lenyomnánk a krumplit a gyümölcscentrifugán, szuper lett, azóta minden héten elkészítem, mert pillanatok alatt elkészül:)
VálaszTörlésHű, ez is milyen jó ötlet, nekem eszembe nem jutott volna, pedig van gyümölcscentrifugánk, szóval köszi a tippet :-)
Törlés