Hihetetlen de lehet rosszul is készíteni, pedig egy kis odafigyeléssel elronthatatlan.
Most egy hirtelen elhatározással nekiálltam, igazság szerint a tarjaszeleteket eredetileg faszénen akartuk megsütni, de olyan rosszkedvű az idő, napok óta állandóan borult, időnként esik, senkinek nem volt kedve a kinti sütögetéshez.
Igy esett, hogy életem első cigánypecsenyéje elkészült és osztatlan sikert aratott.
Előzetesen azért tájékozódtam Duendénél, mert fejben ugyan tudtam hogyan kell, de azért biztos ami biztos.
Hozzávalók:
tarjaszeletek, ezek most kicsit vastagok voltak /ujjnyi/ mivel faszénsütéshez vettem, ill. úgy kértem a hentestől a szeletelést, ezért kicsit meg is klopfoltam mindegyiket.
Kis klopfolás a vékonyabb szeleteknél sem árt.
bőrös füstöltszalonna csíkok, az a sima kenyérszalonna fajta
fél fej fokhagyma, tisztítva, gerezdekre szedve, áttörve
liszt
A hússzeleteket, személyenként kettőt, tehát kicsit kiklopfoltam és besóztam.
A szalonnát, szintén kettő csíkot személyenként beirdaltam a bőréig.
A fokhagymát megpucoltam és áttörtem egy tálba, sóztam, öntöttem rá annyi olajat, hogy ellepje és késhegynyi csípős és füstölt pirospaprikával megszórtam, jól elkevertem az egészet.
Egy serpenyőben kisütöttem a szalonnacsíkokat, amik kakastaréj formát öltenek a sütés végére, félretettem, melegen tartottam valamennyit.
A hússzeleteket kevés lisztben megforgattam, épp csak és a forró szalonnazsírján piros ropogósra sütöttem, oldalanként 4-4 perc alatt.
Tálaláskor minden hússzeletet bőven megkentem az olajos, sós fokhagymával és a tetejére helyeztem a kakastaréjokat.
Köretnek petrezselymes újkrumpli volt hozzá, paradicsomsaláta és kovászos uborka.
Más évszakban a hagymás törtkrumpli, vagy a sima szalonnazsíros krumpli a legjobb körete, és bármilyen hordós savanyúság.
Mondhatom az utóbbi hónapok legeslegjobb ebédje volt a mai, mindenkinek nagyon ízlett, sokszor fogom még készíteni, nem is értem, hogy eddig miért nem volt.Nagyon, nagyon finom volt.
Utóirat a későbbi évekből: azóta számtalanszor elkészítettem, megunhatatlan, az egyik legjobb, ha nem "a" legjobb és legegyszerűbb frissensültünk.
Azt el is hiszem hogy finom volt és ízlett, mert nagyon guszta!
VálaszTörlésHú de gyors vagy Éva, isteni volt:-)))))
VálaszTörlésNagyon gusztusos lett! :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki:) Nekem is az egyik kedvencem, de én csipősen szeretem.
VálaszTörlésLányok, nagyon finom volt, el sem tudom mondani mennyire. A fokhagymás olajhoz ugyan csípős pirospaprikát kevertem, de nem érződött, pedig én is szeretem erősen az ételeket nagyon:-))))
VálaszTörlés:) Örülök hogy ízlett Anikó! :) Nálunk is nagy kedvenc. :)
VálaszTörlésDuende, olyannyira szeretem ezt az ételt, hogy ahányszor étteremben eszünk, már veszekszik velem a család, vagy a barátok, hogy miért ezt rendelem mindig.A másik ilyen étel a hagymás rostélyos, az is csak étteremben /néha milyen rosszat!!/azt sem készítettem soha, valamiért féltem nekiállni. Na legközelebb azt próbálom meg itthon:-)))))Most vérszemet kaptam:-))))
VálaszTörlés:)))
VálaszTörlés(Azt is megtalálod nálam, ha keresnéd. :) )
:)))Természetesen meg fogom nézni, ez magától értetődő nekem:)))))
VálaszTörlésImádom.:)
VálaszTörlésKati :))))))
VálaszTörlésKedves Anikó, még benne vagyunk a mai napban, BOLDOG NÉVNAPOT!!!!!!!!
VálaszTörlésNem csodálom, hogy ennyire imádod, különlegesen finom ízorgia :) Anyukám is remekül készítette. Visszatérek a receptedért, Anikó, tetszik ez a variáció!
VálaszTörlésKöszi, hogy benéztél Évi, nem fogod megbánni, amilyen egyszerű annyira finom is :-)
Törlés