Gyerekkoromban nem szerettem, pedig Mamikám de sokszor sütötte, rá sem bírtam nézni akkor.
A kapor miatt, ki nem állhattam se az ízét, se az illatát.
Bezzeg most, minden nap megenném, ha valaki elém tenné.
Most már bezzeg megveszek minden kapros ételért, amihez csak passzol mindenbe teszek, legyen az krumplileves, zöldbableves vagy főzelék, a tökről ne is beszéljek.
Na és ez a csodás túrós....
Ezt a lepényt még életemben soha nem készítettem, sokfelé nézelődtem, mert a Nagyikám megmaradt szakácskönyvében nem találtam meg a leírását, de többek között Wise Ladynél is meg a hétvégén adott Gasztroangyal című műsorban is rábukkantam, nagyjából mindenki, mindenhol ugyanúgy készíti, végül mégis önálló variációt készítettem összeollózva több helyről is.
Édesre készítettem, na nem nagyon, mert ez csak úgy jó, ha éppen hogy kiérződik picit az édes íz.
A család több tagjának is ízlett, csak érdekes módon a gyerekeimnek nem, azaz a nagyobbikom egyáltalán meg sem kóstolta, a kicsi meg közölte, hogy neki ez inkább sós süteményként kellene a kapor miatt, egy jó leves után, tehát édesen nem ízlik.
Pedig finom lett, a tésztája olyan vékony, hogy alig látszik, nem is nagyon érződött, a töltelék vastag, könnyű, remegős, jó kapros, ahogy az kell.
Szóval meg kell sütnöm még egyszer, de már akkor csak sósan.
Kíváncsian várom akkor ízleni fog-e.
Tésztája a szokásos, a legjobb kelt tészta recept Limarától, amit valaha is ismertem, minden édes kelt tésztát így készítek, pl. aranygaluska, szilvalekváros lepény, túrós batyu, bukta, darázsfészek,
... van egy másik édes/fahéjas/túrós lepény és egy szilvalekváros mákos lepény receptem is...
Ha viszont sósat szeretnék akkor is ez a tésztája, ezek az adagok, csak akkor 1-2 tk. a cukor és 1 ek. a só benne, ilyen pl. a tejfölös lapított receptem.
3,2 dl langyos tej
1 egész tojás
1 tk.só
2-3 ek. cukor
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztőpor
10 dkg olvasztott vaj, a dagasztás vége felé hozzácsorgatva
A kenyérsütőgép bedagasztja és megkeleszti, majd olyan vékonyra nyújtom amilyenre csak tudom.
Leginkább tepsi méretűre, jól belenyomkodtam, egy kis peremet is húztam mind a négy oldalhoz.
Na itt derült ki, hogy kicsit több a tészta, sebaj, akkor lesz batyu is a maradékból, amit kb. 10x10 kockákra daraboltam, így lett 6 db kapros túrós batyu is.
Érdekes, ez ízlett a kisebbik gyerekemnek így édesen is. /Minő következetlenségeket produkál az élet néha???/
A sütőt begyújtottam, mert forrónak kell lennie.
/Gasztroangyalban a tészta e szerint készült, egyébként az Őrségben így készítik:
35 dkg liszt
8 dkg zsírral elmorzsolva
csip. só hozzá és annyi
tejföl, amennyitől összeáll a tészta.
30 percet pihentetni, majd tepsi méretűre nyújtani és 10 percig elősütni forró sütőben nehogy szalonnás legyen a tészta.
Ezután rá a töltelék:
1 kg túró
1 cs. kapor
csip. só
cukor ízlés szerint
4 toj.fehérje habbá, majd a sütés előtt hozzá a kikevert túrókrémhez, összedolgozták és a tepsiben lévő elősütött tésztára simították, majd a tetejére a 4 tojássárgáját egy nagy pohár tejfölben jól elkeverve rákenték vastagon és megsütötték.
Ez is jól nézett ki, biztos finom is volt./
Az én Töltelékem:
1 kg túró
4 tojássárgája
4 ek. cukor
csip. só
1-2 csapott ek. búzadara
1 cs. finomra vágott kapor
4 tojásfehérje kemény habbá verve
Először a tojások sárgáját a cukorral, sóval jó habosra kevertem, majd ezután hozzáadtam a túrót és a grízt is, majd a kaprot. Jó krémesre, egyneműre kevertem az egészet.
A tojásfehérjehabot csak közvetlenül a sütés előtt kell beleforgatni a túrókrémbe, nehogy állásában összeessen. Mikor ez is meg van, az egészet a tepsiben lévő tésztára simítottam, elegyengettem és ment a forró sütőbe.
15 perc sülés után kivettem és a tetejét megkentem 1 ek. tejföl és 1 tojássárgája keverékével és visszatettem még kb.15 perc sülésre, illetve annyira amikor már egy kis színt kap a teteje.
Langyosra hűtöttem, akkor daraboltam, és akkor a legfinomabb is.
Jó kapros ízű, krémes, remegős a túrótöltelék, szerintem nagyon finom lett, bár a gyerekeim kicsit kedvemet szegték.
De nem hagyom magam.
Hát így megy ez nálunk, egyesek a könyvespolc tetején délutáni szunyókában:
/ Szaftinak ez az egyik kedvenc helye, még egy macskaágyat is feltettünk a büdösnek, hogy minél kényelmesebben, és puhán tudjon aludni, vagy nézelődni amikor kilátónak használja, most alvás közben csak a lába látszik, pedig meg sem kóstolta a sütit.
Ha még egyszer születnék, macskának szeretnék és nálunk szeretném leélni macskaéletem /
:))))) Az a macskatappancs... :) de meg milyen szép faragott ELEFÁNTOD is van! :) Imádom az elefánikat!
VálaszTörlésA sütik csodálatosak lettek. A bagyu is, és a lepény is. És hogy vígasztaljalak: én nem kicsit, hanem igazán ÉDESEN szeretem a kapros-túrós lepényt! :)
Most szólj hozzá, hétvégén azt hittem megpofozom a gyerekeimet, annyit dolgoztam és csak fintorgás volt, mérgemben közöltem többet nem sütök semmit, ne tudd meg már hányszor fenyegetőztem ezzel, jó párszor.Időnként kihúzzák a gyufát és nem becsülik a szépséges sütijeimet:-)))
VálaszTörlésIgen, van pár ilyen faragott elefánt, afrikai emberfej, miegymás az utazások során hazahozott szuvenír. Én is szeretem az elefántokat, a kicsiket különösen:-)))
Szafti lábát megzabáltam, muszáj volt lekapnom, csúcs egy macska:-))))
Jaj, azok a batyuk ! Elképzelem,milyen illat keringett a konyhádban,mikor kivetted a sütőből :) Imádom:))
VálaszTörlésHát nem mondom, volt illat, íz, minden, finom volt:-)))
VálaszTörlésAnikó drága nem esik messze az alma a fájától, ne feledd Te sem szeretted gyermekkorodban
VálaszTörlés( még ha Ők nagyobbak is ).
Ha vigasztal én is szeretem és a Tiédet szívesen megkóstolnám, annyira gusztusos.
A macsek lába tényleg zabálni való!! Nálunk is jó életed lenne, mindegy, hogy macska vagy kutya vagy...:)
Mágikám ez igaz, de legalább megkóstolta volna és utána közli, hogy nem ízlik, de így??? Na jó elfogadom, hogy így van:-))))
VálaszTörlésSejtem, hogy ott is jó macskaéletem lenne:-))))
A süti egyébként isteni volt, kettőnknek /a férjemmel/ fele adagban fogom is készíteni:-))))
Anikó, Te jutottál eszembe ma, meg a kapros-túrós sütid. :)
VálaszTörlésMert lusta asszony rétest sütöttem, ismered? Csak bele kell szórni mindent a tepsibe és megsütni. Nincs külön mosogatás, csak a tepsi. És isteni. Én már sütöttem ezerféleképpen, pl. kapros-túrósan is, meg tökös-mákosan is, meg diósan is, epresen is, meggyesen is, stb...
Ez az: http://szellemafazekban.blogspot.hu/2008/06/meggyes-trs-sti.html
és itt a kapros, féladagot is készíthetsz, mert elég nagy tepsire elég ez az adag, 12 kockát szeltem belőle.
http://szellemafazekban.blogspot.hu/2009/05/kapros-turos-lustaretes.html
Egyszerű és isteni. A tökös-mákos is nagyon finom belőle, azt is megtalálod nálam. És diósan is remek.
Duende igen ismerem, sütöttem már túrósat, meggyeset, na most ezt a kettődet rögtön elmentettem, és tényleg érdemes ezeket sütögetni, nem kell a tésztával vacakolni, jön a sokféle gyümölcs, a melegben majd /bár jelenleg nálunk süvít a szél, éjjel és reggel esett az eső, tiszta hülye időjárás van, bár majd figyeld hogy egyik napról a másikra bejön a 100 fokos hőség és attól halunk meg szeptemberig/ mennyivel egyszerűbb összedobni egy ilyen lustát, mellé csak fagyi meg egy pár gyümölcskrém és/vagy hab kell és meg van a nasi:-))))
VálaszTörlésBizony! :) Nálunk is ezek mennek nyáron: joghurtos gyümölcsfagyik, joghurtos gyümölcslevek leves gyanánt, tiramisu gyümölcsösen, madártej, bóti rétestésztás rétesek, panna cotta gyümölcsöntettel, rizspuding (tejberizs) gyümölcsöntettel, stb... :) Jók is ezek nagyon! :)
VálaszTörlésTegnap elmentettem a többi lustádat is, biztos ami biztos, csak legyen meg, és a házi kolbászkáidat, meg a zöldbabfőzi tojással, ma is még szétnézek nálad, isteni a lap alján az összesítő:-)))))
VálaszTörlésAnikó, nálad még a "rossz gyerekek" is el vannak kényeztetve:) Irigylem őket, tényleg:)
VálaszTörlésAzt sajnos, én is tudom, milyen, amikor a rossz gyerek meg sem akarja kóstolni anya alkotását, míg az ellenkezőjére nálunk eddig még kevés példa volt, hogy például rajong érte... de talán majd az idő meghozza:)
Tudod az én gyerekeim is amikor ballábbal kelnek, akkor minden bajuk van, de már nem törődöm ilyesmikkel, ne egyen, ha nem akar, de van amit meg állandóan kell készítenem mert az a nagy kedvenc, pl. a brassói.
VálaszTörlésMajd nálatok is alakul, változik ez a dolog meglátod. Ádinak is lesznek nagy kedvencei és pillanatnyi durcái, amikor megköti magát, legjobb, ha észrevétlen hagyod és nem törődsz vele:-))))
Ez a kapros túrós pite olyan, de olyan finom, hogy szavakat se találok. Imádom, köszi a receptet
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy megcsináltad és ízlett :-) Én köszönöm, hogy az én receptemet választottad, remélem találsz még nálam több más jót is :-) Szeretettel üdvözöllek :-)
Törlés