Ritkán sütök sós kelt tésztát, pedig milyen finom.
Ezt a receptet serpenyő virtuóznál láttam és azonnal mentettem is magamnak, finom kiegészítője egy tartalmas levesnek, akár bableves, akár gulyásleves mellé.
Tészta: tulajdonképpen ez a klasszikus pizza tésztaalap
4 dl tej/vagy langyos víz
1 dl olaj
1 ek. só
50 dkg liszt
1 tasak porélesztő
Ebben a sorrendben betettem a gépbe, ami szépen megdagasztotta és kelesztette a tésztát.
Amikor lejárt a program, lisztezett deszkára borítottam, kettőbe vettem és egyenként a lehető legvékonyabbra nyújtottam, téglalap alakúra, majd rákentem a tölteléket.
Töltelék:
2-3 dl tejföl
2-4 ek. majonéz
2 fokhagymagerezd áttörve
15-20 dkg reszelt sajt /a tetejére külön hagyjunk valamennyit/
... Ezeket egyneművé kavartam, jó sűrűnek kell lennie, a reszelt sajt hozzákeverésével azzá is válik.
... és még 10-15 dkg főtt füstölt tarja vagy bármilyen főtt sonka, apróra kockázva
1 db piros színű vagy sötétzöld kaliforniai paprika, vagy akár vegyesen, szintén apróra kockázva,
ezek a szín miatt kellenek, szebben mutat ugyanis.
Mindkét téglalap alakú tésztát először megkentem a tejfölös/majonézes/sajtos krémmel jó alaposan, majd rászórtam a sonka-paprika kockákat, meg még reszelt sajtot is egyenletesen, majd feltekertem mindkét tésztát, mint a beiglit, aztán lehet vágni, darabolni simán csak tekercsekre is, de háromszög alakúra is, azt hívják hajtoványnak, végül sütőpapíros tepsikre helyeztem, tetejüket meg lehet kenni egy kikevert tojással /én ezt most egyszerűen elfelejtettem/, vagy tejfölmaradékkal, vagy egy kis tejjel, és meghinteni a maradék reszelt sajttal, de lehet rászórni magokat is, ki mit szeret és mi illik hozzá.
200-220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt piros-ropogósra sül.
Még melegen a legjobb, de igazából nincs is ideje kihűlni, olyan gyorsan szétkapkodják.
Nálunk is elég ritkán készül sós kelt tészta, inkább az édes felé hajlunk. Pedig, ahogy Te is írod, milyen finom is a sós változat. Nagyon guszták lettek ezek a tekercsek! :)
VálaszTörlésnagyon finom, meg is tartom a receptet, jó vendégváró is:-)))))
Törlés