a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. október 27., hétfő

Bableves gyöngybabbal, kolbásszal... utána kétféle töltelékű rétes...



Hideg van, fűteni kell a lakást is, meg a szervezetünket is... íme


Kolbászos bableves gyöngybabbal

1 csomag fehér gyöngybab /áztatni nem kell/
20 dkg füstölt szalonna kockázva
1 kisebb szál jóféle parasztkolbász karikázva
1 kisebb szál jóféle csípős kolbász karikázva
1 nagy fej vöröshagyma kockázva
4-6 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa karikázva
2 fehérrépa karikázva
1 kisebb zeller kockázva
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
petrezselyemzöld
1 ek. lestyán /szárított/
só, bors
2 db tojás
liszt

Egy nagy leveses fazékban a szalonnát pörcre sütöm, kiveszem a zsírjából, mennek bele a kolbászkarikák, ezeket is átsütöm és szintén kiveszem egy tányérra, a zsírt átöntöm a rántásos lábaskámba és félreteszem.
A zsíros fazékba beleszórom a megmosott babot, bőven felöntöm vízzel, és tűzre teszem megfőni, hozzáteszem közben a felkockázott hagymát, pár gerezd fokhagymát, 1 db zöldpaprikát, 1 db paradicsomot, hagyom, hogy majdnem puhára főjön.
Közben elkészítem a belevaló galuskát, két tojást enyhén felverek, sózom és annyi lisztet keverek hozzá, hogy inkább kemény mint lágy tésztájú legyen.
Amikor úgy látom, hogy majdnem puha a bab akkor teszem hozzá a mindenféle zöldségeket, fűszereket és teljesen puhára főzöm.
Elkészítem a rántást a szalonnazsír és liszt keverékével, besűrítem, majd mokkáskanállal beleszaggatom a galuskákat, beleszórom a kolbászkarikákat és jól kiforralom.
Tálaláskor minden tányérba szórok a szalonnapörcből is.
Aki akarja tejfölözheti is.
Friss puha kenyérrel mennyei eledel.




... utána meggyes rétes és almás-mákos rétes következett...

részletes receptleírás itt





2 megjegyzés:

  1. Ez tényleg mennyei, imádjuk az efféle levest és a rétest is. Mindegyiket szoktam készíteni én is.

    VálaszTörlés