a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. október 10., péntek

Hétvégére ajánlom... Tökmagos pogácsa másképp mint eddig



Igen, most nem a megszokott pogácsa tésztámmal készült, hanem tejfölössel, érdemes volt kipróbálni, mert finom.
Megtartom a receptet, mert érdemes.
Kolbászos, korhely káposztaleveshez lett most sütve.
Legközelebb lenmaggal vagy szezámmal is megsütöm, de sajttal sem lehet utolsó.
Feltétlen ajánlom kipróbálásra.

Ötlet a Szeretetre hangoltan blogról, bár kicsit másképp készítettem el, mint ő.



Tökmagos pogácsa... most tejfölös tésztával

1 dl langyos tej
40 dkg 20%-os tejföl
1 tojás
1 tojássárgája
2 csapott ek. só
1 tk. cukor
60 dkg liszt
1 tasak instant élesztő

15 dkg vaj / vagy 10 dkg zsír, puha... 10 perccel később hozzáadva

Minden hozzávalót a fenti sorrend szerint bekészítettem a kenyérgépbe, ami megdagasztotta és kelesztette nekem a tésztát, menet közben adtam hozzá az olvasztott vajat.
Amikor a program letelt, lisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát és megkentem a töltelékkel....

Töltelék: jól kikevertem, de előtte száraz serpenyőben enyhén megpirítottam a tökmagot.
20 dkg pirított tökmag
10 dkg puha vaj/zsír

... majd 3 - szor hajtogattam a szokott módon, azaz

fentről be középre
lentről föl ráfektetve
balról be középre
jobbról be ráfektetve

... tállal letakarva 20-20 perces közökkel pihentettem mind a 3 alkalommal.
Az utolsó után, amikor letelt az ideje kinyújtottam, nem túl vékonyra, kb. 2 cm-re, ugyanis minél vastagabbra hagyjuk a tésztát, annál magasabbra fog megnőni sülés közben.
Sütőt bekapcsoltam 220 fokra alsó-felsőre.
A kinyújtott tésztát kiszaggattam a közepes pogácsa szaggatóval, tepsire raktam valamennyit, nem túl közel egymáshoz és lekentem a tetejüket tojással.
Pihentetés nélkül, azonnal mentek sülni, kb. 15-20 perc kellett, hogy szép barnás-pirosasra süljenek,
Finom nagyon, ropogós, kissé zsírosabb a tészta a tejföltől és a vajtól, vagy zsírtól, nem annyira lisztes, benne a jó sok megpirult tökmaggal.







5 megjegyzés:

  1. Egyik jobb, mint a másik (Ági és a Te pogácsáid)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kössz Vicu, finom lett, jó ez a tészta, megtartom, csak én már puszta kézzel nem szeretek bedagasztani, fáraszt, tehát minden ilyet a gépbe teszem és azzal csináltatom:-))))

      Törlés
  2. Hű, de guszta pogácsák lettek! :) Nagyon finomak lehetnek!

    VálaszTörlés
  3. Szeretem a tökmagos pogit. A kolléganőm szokott hozni frissen a reggelihez. Jó kis recept ki is fogom próbálni. Nagyon guszták és szép levelesek.

    VálaszTörlés