Igen, most nem a megszokott pogácsa tésztámmal készült, hanem tejfölössel, érdemes volt kipróbálni, mert finom.
Megtartom a receptet, mert érdemes.
Kolbászos, korhely káposztaleveshez lett most sütve.
Legközelebb lenmaggal vagy szezámmal is megsütöm, de sajttal sem lehet utolsó.
Feltétlen ajánlom kipróbálásra.
Ötlet a Szeretetre hangoltan blogról, bár kicsit másképp készítettem el, mint ő.
Tökmagos pogácsa... most tejfölös tésztával
1 dl langyos tej
40 dkg 20%-os tejföl
1 tojás
1 tojássárgája
2 csapott ek. só
1 tk. cukor
60 dkg liszt
1 tasak instant élesztő
15 dkg vaj / vagy 10 dkg zsír, puha... 10 perccel később hozzáadva
Minden hozzávalót a fenti sorrend szerint bekészítettem a kenyérgépbe, ami megdagasztotta és kelesztette nekem a tésztát, menet közben adtam hozzá az olvasztott vajat.
Amikor a program letelt, lisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát és megkentem a töltelékkel....
Töltelék: jól kikevertem, de előtte száraz serpenyőben enyhén megpirítottam a tökmagot.
20 dkg pirított tökmag
10 dkg puha vaj/zsír
... majd 3 - szor hajtogattam a szokott módon, azaz
fentről be középre
lentről föl ráfektetve
balról be középre
jobbról be ráfektetve
... tállal letakarva 20-20 perces közökkel pihentettem mind a 3 alkalommal.
Az utolsó után, amikor letelt az ideje kinyújtottam, nem túl vékonyra, kb. 2 cm-re, ugyanis minél vastagabbra hagyjuk a tésztát, annál magasabbra fog megnőni sülés közben.
Sütőt bekapcsoltam 220 fokra alsó-felsőre.
A kinyújtott tésztát kiszaggattam a közepes pogácsa szaggatóval, tepsire raktam valamennyit, nem túl közel egymáshoz és lekentem a tetejüket tojással.
Pihentetés nélkül, azonnal mentek sülni, kb. 15-20 perc kellett, hogy szép barnás-pirosasra süljenek,
Finom nagyon, ropogós, kissé zsírosabb a tészta a tejföltől és a vajtól, vagy zsírtól, nem annyira lisztes, benne a jó sok megpirult tökmaggal.
Egyik jobb, mint a másik (Ági és a Te pogácsáid)!
VálaszTörlésKössz Vicu, finom lett, jó ez a tészta, megtartom, csak én már puszta kézzel nem szeretek bedagasztani, fáraszt, tehát minden ilyet a gépbe teszem és azzal csináltatom:-))))
TörlésHű, de guszta pogácsák lettek! :) Nagyon finomak lehetnek!
VálaszTörlésIgen és nagyon finomak:-))))
TörlésSzeretem a tökmagos pogit. A kolléganőm szokott hozni frissen a reggelihez. Jó kis recept ki is fogom próbálni. Nagyon guszták és szép levelesek.
VálaszTörlés