a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2015. február 28., szombat

A hétvége ételei...


Gulyásleves... marhahússal, rengeteg zöldséggel, galuskával
Receptleírás  itt 





Lángos... most a kefíres fajta jön
Receptleírás  itt






Székelykáposzta... most marhahússal, paprikásan, de van amikor sertéshússal és füstölthússal is készül sápadtan
Receptleírás  itt      és      itt






Szilvalekváros gombóc vagy derelye... ez lesz a vasárnap délutáni meglepetésem a családnak, még nem tudják

1 kg krumpli hajában főzve, majd pucolva és még melegen áttörve
liszt amennyit felvesz
1 ek. zsír

szilvalekvár

olaj, zsemlemorzsa
porcukor, őrölt fahéj

Kevés olajon zsemlemorzsát pirítok aranybarnára, a forgatáshoz, félreteszem hűlni, ez miattam lesz.
Egy tálban darált mákot és cukrot összekeverek, szintén a forgatáshoz, ez a család többi tagja miatt lesz, mert élnek-halnak a mákos cuccokért.

A még forrón áttört majd a már langyosra hűlt krumplit összedolgozom a zsírral és annyi liszttel, amennyitől jó puha, könnyen kezelhető, nyújtható tésztát kapok, lisztezett deszkán pihentetés nélkül kinyújtom vékonyra, egy pohárral köröket szaggatok, majd ezekre a körökre kerül egy-egy teáskanálnyi kemény, eredeti szatmári szilvalekvár
/lehet, hogy a lekvárba mindenütt belenyomok egy szem diót is, Pupu ismerősöm adta a jó ötletet/,
majd a szokott módon begombócozom, tálcára teszem valamennyit.
Végül nem gombócoztam, hanem csak félbehajtottam és lenyomkodtam, szóval derelyét készítettem.
Forrásban lévő sós vízben kifőzöm, ami azt jelenti, hogy ha feljött a víz felszínére a belerakott adag /mindig annyit tegyünk csak egyszerre bele, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett/
akkor már csak 1-2 perc fővés szükséges, egyenként leszűröm és a morzsába forgatom egy részét, a másik részt meg a cukros mákba, majd egy-egy nagy tálba teszem.
Azért egyenként nehogy szétnyomják egymást és kifolyjon a lekvár.
Tálaláskor fahéjas porcukorral bőven meghintem.
Csodásan finom, mint minden töltött gombóc vagy derelye, a kettévágott daraboknál jól látszik a diószem a lekvárban.




4 megjegyzés:

  1. Hú, de jó menüsor. Nagyon finomakat készítettél. Gulyás levest sűrűn főzök, mert a férjem kedvence, de a szilvalekváros gombócot is. Nem beszéltünk mi össze? - mert én is szombaton készítettem a gombócot csak raguleveshez. Nem tettem be a blogomba, mert már mindkettő van bent.

    VálaszTörlés
  2. Nálam meg szombaton volt a gulyásleves és a lángos, ma meg a székelykáposzta és a gombóc, isteni finom volt mind:-))))

    VálaszTörlés
  3. Hideg vízzel leöblíted a megfőtt gombócokat?

    VálaszTörlés
  4. Nem, soha nem öblítem le, a főző vízből lecsepegtetem és azonnal megy a fahéjas prézlibe vagy a cukros mákba:-))))

    VálaszTörlés