a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2016. január 17., vasárnap

Csöröge és pogácsa.... a hétvége fincsiségei...



Csöröge vagy forgácsfánk... kis adag: 2-3 főre
25 dkg liszt
1,5 dl tejföl, zsíros
3 tojássárgája
5 dkg puha vaj
1 ek. cukor
vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
csipet só

Egy tálban mindent összeraktam majd összegyúrtam szép sima tésztává, mindössze 15 perc pihentetés szükséges, majd vékonyra nyújtottam lisztezett deszkán, derelyevágóval négyszögekre vágtam, a négyszögek közepébe pedig egy hosszanti bemetszést csináltam és a négyszög egyik csúcsát ezen a bemetszésen áthúztam, ezáltal kapjuk meg a fánk forgácsszerű formáját.
Nagyon forró olajban, gyorsan sütöttem ki úgy négyesével, ötösével, ahogy aranybarna színét elérte már vettem is ki papírtörlőre.
Figyelem: ha túl sokáig sütjük kiszárad !!!!!
Azon melegében bőven porcukroztam és többféle lekvárral is tálaltam, ki mivel szereti jobban.







Tepertős pogácsa hajtogatás nélkül... gyorsan elkészül, semmi faxni, jó, nem lesz leveles-réteges, de na és... viszont ugyanolyan finom   eredeti recept itt
50 dkg liszt
25-30 dkg tepertőkrém
10 dkg puha sertészsír
egy maréknyi apró darabos tepertő
1 egész tojás
1 ek. só
1-2 tk. őrölt bors
1 tasak élesztőpor
2 dl langyos víz

Még szombat este dobtam össze a tésztát, majd szépen várakozott a hűtőben vasárnap délelőttig. Szintén egy nagy tálba raktam az összes hozzávalót, jól meggyúrtam és ment a hűtőbe, ha valaki netán aznap szeretné megsütni, reggel gyúrja be és valamikor késő délelőtt vagy kora délután álljon neki a sütésének.
Ma délelőtt amikor kivettem a hűtőből, hagytam egy jó órát aklimatizálódni a konyha melegében, csak azután nyújtottam ujjnyi vastagra, késsel beirdaltam kockásra majd a legkisebb szaggatóval kiszaggattam, mert abból olyan klassz "egy falatkás bekapós" lesz, ezt a formát szeretjük nagyon.
Tepsire sorakoztattam, pihentettem még itt is félórát, majd lekentem felvert tojással és ment a 200 fokos sütőbe 15 percre, itt is figyelni kell, mert ha sokáig bent marad kiszárad.
A pogácsákat is mindig nagyon forró sütőbe kell betenni és ahogy elérte a kívánt aranybarna színt azonnal kivenni.

Most, hogy leírtam itt a receptet, egyfolytában dobáltam be a cuki kis falatkákat.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése