... nálam már készül a fenyőrügy-szirup, mert most van itt az ideje az eltevésének, most vannak a fenyőfákon a finom, puha, selymes, kissé ragacsos új hajtások, azokat kell lecsípni, szűrőbe téve leöblíteni és tisztára mosott dunsztosüvegekbe cukorral rétegezve lerakni, jól lenyomkodni, a tetejére mindig cukorréteg kerüljön, majd csavaros tetővel lezárva a kamra egy sötét zugába eltéve őszig rá sem kell nézni. Ha mégis arra járnánk a nyár folyamán, időnként jól rázogassuk meg, forgassuk meg és tegyük vissza.
Majd ősszel aztán le lehet szűrni egy másik jól zárható üvegbe, addigra gyönyörű szép, méz állagú, fenyőízű, áttetsző szirup lesz belőle, ami majd a náthás időszakban mennyei gyógyszer lesz, csillapítja a köhögést, kipucolja a tüdőt, a hörgőket a sok felgyülemlett váladéktól.
A kinyomkodott tűlevelekből teát lehet főzni, lassan elkortyolgatva ugyanazt a hatást fejti ki, mint a szirup.
Ja, és korlátlan ideig eláll a sötét spájzban - nálam nem, mert mindet elkanalazgattuk az influs időszakban :-)
Itt is olvashattok erről.
Hasznos tanács: Igyekezzünk olyan helyről beszerezni a friss hajtásokat ahol autó-buszforgalom nem szennyezi a fákat !!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése