Ez az úgynevezett autentikus sólet nálam /aztán persze mindenki úgy készíti ahogy csak akarja/, Édesanyámnak volt egy Izraelben élő barátnője, tőle kaptuk ezt a receptet, ő mondta, hogy így kell csinálni, és mi ehhez tartottuk és tartjuk is magunkat, imádja az egész család, a baráti kör, az ismeretségi kör... mindenki így készíti mifelénk.
Hozzávalók:
1/2 kg aprószemű fehérbab, azaz sóletbab
2 nagy fej vöröshagyma, kockára vágva
pár gerezd fokhagyma, maradhat egész gerezdben
1/2 merőkanálnyi libazsír
2-3 evőkanálnyi pirospaprika, esetleg őrölt bors
só nem kell ! mert a füstölt húsok sósak
3-4 db füstölt libacomb vagy/és egy jókora darab füstölt marhaszegy - nagy piacokon lehet kapni, pl. a Vásárcsarnokban, de csak libacombokkal is csúcsfinom lesz
/TIPP: szeretném hangsúlyozni, hogy mivel elég drága a füstölt liba és a marhaszegy is, tökéletesen finom lesz a jóval olcsóbb füstölt pulykacombbal is, tudom, mert kipróbáltam/
2-3 maréknyi árpagyöngy /gersli/ alaposan megmosva szűrőben, ez kb. 30 dkg
4-6 db héjas tojás, jól megmosva
A gáztűzhelyen lángján felforralom, közben a sütőt előmelegítem 170 fokra, alsó-felső állásra.
Óvatosan egy kanál segítségével a jól megmosott tojásokat is behelyezem, és beteszem lefedve a lábast a sütőbe.
Ennek a mennyiségnek kb. 2,5-3 óra kell, hogy kész legyen.
Ezalatt minden megpuhul, az eldagadó árpagyöngy éppen annyira szívja fel a folyadékot, hogy a végeredmény jó szaftos lesz.
FONTOS :
Közben azért nézegetem, mert, ha elfőtte a levét azt forró vízzel mindig pótolni kell, mindig csak egy keveset hozzá, és csak ha szükséges, mert akkor lesz a végére jó sűrűn szaftos, szottyos, krémes.
Nem szabad hagyni, hogy a végére száraz legyen, nem szabad, hogy minden folyadékot teljesen fölszívjon !
Ha kész, kanállal kiveszem a tojásokat, hideg vízzel lehűtöm, majd megpucolom, végül mindegyiket félbevágom, kiveszem a libacombokat is egy tálra, a bőrt eltávolítom mindről, bár megsült, de nem szoktuk megenni, és alaposan átkeverem a babot, majd visszahelyezem a tetejére a füstölt húsokat és köréjük a fél tojásokat, így tálalom.
Nagyon finom, laktató, nem könnyű étel, pont ezért leginkább télen készítem, általában évente egyszer-kétszer. Szeretjük, nálunk ez a legautentikusabb, legegyszerűbb, leggyorsabb készítési módja a sóletnek, a család szája íze szerinti jól bevált recept.
pár gerezd fokhagyma, maradhat egész gerezdben
1/2 merőkanálnyi libazsír
2-3 evőkanálnyi pirospaprika, esetleg őrölt bors
só nem kell ! mert a füstölt húsok sósak
3-4 db füstölt libacomb vagy/és egy jókora darab füstölt marhaszegy - nagy piacokon lehet kapni, pl. a Vásárcsarnokban, de csak libacombokkal is csúcsfinom lesz
/TIPP: szeretném hangsúlyozni, hogy mivel elég drága a füstölt liba és a marhaszegy is, tökéletesen finom lesz a jóval olcsóbb füstölt pulykacombbal is, tudom, mert kipróbáltam/
2-3 maréknyi árpagyöngy /gersli/ alaposan megmosva szűrőben, ez kb. 30 dkg
4-6 db héjas tojás, jól megmosva
A lényeg, hogy mindent nyersen kell összerakni, egy nagy lábasban, amiben aztán be tudjuk tenni a sütőbe:
Először a libazsírt teszem az edénybe, majd erre a kockára vágott nyers hagymát és fokhagymát szórom, meghintem pirospaprikával és őrölt borssal, átkeverem, majd jön a jól megmosott bab /nem kell sem áztatni, sem előfőzni, sem kevergetni ezután már !!!!/ és a szintén megmosott gersli, majd óvatosan összerázom, rárakom a libacombokat, a marhaszegyet és annyi vizet öntök rá, hogy jó bőven ellepje.
Először a libazsírt teszem az edénybe, majd erre a kockára vágott nyers hagymát és fokhagymát szórom, meghintem pirospaprikával és őrölt borssal, átkeverem, majd jön a jól megmosott bab /nem kell sem áztatni, sem előfőzni, sem kevergetni ezután már !!!!/ és a szintén megmosott gersli, majd óvatosan összerázom, rárakom a libacombokat, a marhaszegyet és annyi vizet öntök rá, hogy jó bőven ellepje.
A gáztűzhelyen lángján felforralom, közben a sütőt előmelegítem 170 fokra, alsó-felső állásra.
Óvatosan egy kanál segítségével a jól megmosott tojásokat is behelyezem, és beteszem lefedve a lábast a sütőbe.
Ennek a mennyiségnek kb. 2,5-3 óra kell, hogy kész legyen.
Ezalatt minden megpuhul, az eldagadó árpagyöngy éppen annyira szívja fel a folyadékot, hogy a végeredmény jó szaftos lesz.
FONTOS :
Közben azért nézegetem, mert, ha elfőtte a levét azt forró vízzel mindig pótolni kell, mindig csak egy keveset hozzá, és csak ha szükséges, mert akkor lesz a végére jó sűrűn szaftos, szottyos, krémes.
Nem szabad hagyni, hogy a végére száraz legyen, nem szabad, hogy minden folyadékot teljesen fölszívjon !
Ha kész, kanállal kiveszem a tojásokat, hideg vízzel lehűtöm, majd megpucolom, végül mindegyiket félbevágom, kiveszem a libacombokat is egy tálra, a bőrt eltávolítom mindről, bár megsült, de nem szoktuk megenni, és alaposan átkeverem a babot, majd visszahelyezem a tetejére a füstölt húsokat és köréjük a fél tojásokat, így tálalom.
Nagyon finom, laktató, nem könnyű étel, pont ezért leginkább télen készítem, általában évente egyszer-kétszer. Szeretjük, nálunk ez a legautentikusabb, legegyszerűbb, leggyorsabb készítési módja a sóletnek, a család szája íze szerinti jól bevált recept.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése