a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. március 31., csütörtök

Tavaszi menü...


Ebben a szépséges, napsütötte, meleg időben szerettem volna valami könnyűt, zöldet, tavaszt idéző ételt enni.
Igy lett ez a mai menü.
Mondhatom nagyon jól esett, mindenből kétszer ettem.



Karfiolleves
1 fej szép karfiol, rózsáira szedve
1 db sárgarépa, karikázva
1 db fehérrépa, karikázva
petrezselyem
tejszín, tejföl
olaj, kevés liszt
só, bors
egy marék kis kagylótészta, levesbe való

A répákat kevés olajon megdinszteltem, amikor a zsiradék már sárga volt meghintettem egy kevés liszttel és felengedtem annyi vízzel, amennyi levest akartam készíteni. Beletettem a karfiolt, sóztam, borsoztam és forrástól számítva kb 20 perc alatt puhára főztem. A végén tettem hozzá a kis kagylótésztát, a petrezselymet, felöntöttem kevés tejszínnel és egy pár ek. tejfölt is belekevertem. Még öt percig főztem és kész is lett.




Salátafőzelék
2 fej saláta
4-5 gerezd fokhagyma

tejszín
olaj, liszt

A salátát leveleire szedtem, a legszélsőket kidobtam, a többit jó alaposan átmostam, többszöri váltott vízben, majd kettőbe-háromba tépkedtem. Egy fazékban odatettem vizet forrni, sóztam és beledobáltam 3 gerezd lapkákra vágott fokhagymát, amikor felforrt hozzátettem a salátaleveleket és öt percig főztem. Nem szabad sokáig párolni, csak épp hogy. Utána leszűrtem, de a főzőlét felfogtam egy edényben.
Egy lábasban kevés olajon a maradék fokhagymát átforgattam, nem szabad sülnie, nehogy megégjen, megszórtam liszttel, azzal is átforgattam és felengedtem a saláta főzőlevével, beletettem a salátaleveleket is, kevergetve addig higítottam a főzőlével, míg kellemes se nem sűrű, se nem híg állagú főzelék lett.
Sóztam és kevés tejszínt is kevertem hozzá, mert selymessé teszi a főzeléket.
Nálunk ezt a főzeléket gyerekkoromban soha nem készítették, az én családomban nem volt ismeretes.
Ki tudja miért? Biztosan nem szerették, ezért nem is főzték.
Felnőtt koromban ettem először, anyósom készítette és én beleszerettem.
Azóta rendszeresen készítem, hidegen melegen egyaránt nagyon finom, egyszerűen imádom.
Lehet hozzá apróra vágott kaprot tenni, lehet tejfölözni, a lényeg a sok fokhagyma, tökéletesen illik hozzá, és nem szabad agyon főzni,  a levelek szár része roppanós maradjon.
Szerintem tökéletes főzelék, könnyű, kellemes, krémes, tavaszias.





Feltét: rántotta kockák, ropogós bacon szeletek
Nálunk feltét nélkül nem lehet főzelék, a férjem csak úgy eszi, ha van hozzá valami.

Egyrészt 4 tojásból sütöttem rántottát, nem kevergettem hagytam lepényszerűen megsülni, majd kis darabokra vagdaltam és így került rá a főzelékre.
Másrészt bacon szeleteket ropogósra sütöttem és így forrón ettük hozzá.

Nagyon finom, jól sikerült kis tavaszias menünk volt ma.


9 megjegyzés:

  1. Szívesen elfogadnám ezt a tavaszi menüt.Már indulok is hozzátok ;)

    VálaszTörlés
  2. Gyere csak, szívesen megkínállak mert finom nagyon:-))))

    VálaszTörlés
  3. Pontosan ilyen karfiol levest főztem 2 nappal előtt, és mielőttt tudtam volna fényképezni már is el kezdte a család fogyasztani, legalább tizen voltunk, a két család között.
    Nagyon guszta és finom kis leves, és igazán szép a kép felvétele is.
    A többi menü is a szivemhez, és a számhoz közel áll:D
    xoxo=(hugs and kisses)

    VálaszTörlés
  4. Szóval, akkor magyaros konyhát viszel otthon??
    Köszönöm a dícséretet, fényképezni is csak egy éve mióta a blogom van, azóta fényképezek, igyekszem, bár teljesen kezdő vagyok benne:-)))

    VálaszTörlés
  5. Anikó-Én minden nemzestségü konyhát viszek otthon, de a legfőbb, a magyar, olasz, és az amerikai, ami a legfontosabb nálam. Itt van a lányom anyós és apósa olaszbol látogatóban, legaláb hat hétig, most érkeztek pont egy hete, és az anyós főz náluk jóformán minden nap, én csak bedobok egy két magyaros ételeket, amit ők is nagyon szeretik.

    Különben én egyedül élek, a tenger parton, és magamnak ritkán főzök, nálam csak Vasárnap étkezik itt az egész család.

    Még azt akartam megemliteni, hogy nézzél be hozzám hogy van be állitva a sablon alatt, a
    TRANSLATE- a leforditó...gondolom csak rá kell kattintanod hogy te is bevezethessed a te blogodra, mivel hogy neked is a Blogger van. Érdemes volna, hogy többen láthassák és átfordithassák az ő nyelvükre!
    Szia, kivánok szép napot, és kellemes hét végét:DDD
    xoxo=(hugs, and kisses)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon vágyom egy ilyen menüre!
    Hasonló levest én is szoktam készíteni, imádom!!! Ez a főzelék újdonság számomra, és nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  7. Ezt a fajta karfiollevest én is nagyon szeretem!
    Ellenben salátafőzeléket még nem főztem, de idén tervben van. Tavaly készítettem először morzsás-tejfölös sült salátát (köret) és eszméletlen jó, úgyhogy el tudom képzelni, hogy ez a főzelék is mesés!

    VálaszTörlés
  8. Jaj nekem! Olyan éhes vagyok.És pont most kellett benézzek hozzád.

    VálaszTörlés
  9. Lányok, próbáljátok meg a salátafőzeléket, elég megosztó étel, van aki utálja, van aki imádja, én ezen utóbbiak közé tartozom, szerintem szuper, lehet levesnek is készíteni, ugyanígy csak hígabban, isteni kisütött angolszalonna szeletekkel is, és a zsírjával meglocsolva kissé.

    Duende, ez a morzsás, tejfölös, sült saláta köret, ez nagyon jól hangzik:-)))

    Elizabeth, akkor vasárnaponként jó sok dolgod van, de ezek jó dolgok, mert ott van a család.
    Nálunk is úgy van, hogy hétvégére jönnek le a gyerekek Budapestről, akkor aztán én is sütök-főzök egyfolytában, hétfőtöl péntekig meg kipihenem magam.
    Kössz, hogy felhívtad a figyelmemet a fordítóra, megnézem majd:-)))

    Judit60 remélem azóta ettél már, szörnyű éhesnek lenni, tudom:-))))

    VálaszTörlés