Imádom a friss, zsenge zöldbabot. A roppanósságát.
Levesnek, főzeléknek, rakottan, köretnek a haragoszöld ceruzababot, mindenhogyan.
Még télen is fagyasztva, pedig a frisshez képest fényévekkel rosszabb, vizesebb.
Csodálkozva láttam, hogy még nincs fent a blogon, így most pótolom.
Zöldbableves
1 kg zöldbab, két vége lecsípve, kb. 2 cm-esre darabolva
1 adag új leveszöldség, jó hogy most kapargatni kell, nem hámozni és karikázom
1 nagy csokor petrezselyem, összevágva
3-4 gerezd fokhagyma, apróra
só, őrölt bors
olaj, liszt, pirospaprika
levesbetét: Vajasgaluska
1 tojás,
2 ek. búzadara,
1 ek. liszt,
1 tk. vaj,
só
A tisztított, karikázott zöldséget kevés forró olajon átdinsztelem a fokhagymával, majd meghintem liszttel, azzal is kicsit átpirítom, meghintem pirospaprikával és felöntöm vízzel, beleteszem a darabolt zöldbabot, a petrezselymet és még annyi vizet, amennyi levest szeretnék.
Sózom, borsozom és majdnem puhára főzöm.
Közben a tojást kevés sóval felverem, hozzászórom a grízt, elkeverem, majd a lisztet is és azzal is átkeverem. Hagyom állni, dagadni, mert ebben a levesben sűrűnek és keménynek szeretjük, és a beleszaggatás előtt keverem el benne a vajat.
Amikor a leves már majdnem jó egy teás vagy mokkáskanállal kis galuskákat szaggatok a fővő levesbe, azalatt az idő alatt amíg készre főnek a galuskák minden más is megpuhul benne tökéletesen.
Bőven tejfelezve tálalom.
Én is imádom a zöldbabot, bármilyen formában...Csak nem te szüretelted? Hm..jó sok tejföllel, máris jöhetne!
VálaszTörlésNem, nekem nincs konyhakertem, a zöldségesnél veszem:-))))
VálaszTörlésNagyon guszta anikó! Én is imádom a zöldbabot. No meg az ilyen zsenge nyári zöldségleveseket is. Csodálatos ízük van. :)
VálaszTörlésMi is nagyon szeretjük a friss zöldbabot bármilyen formában. Jó ötlet adtál, megvan a holnapi ebédünk. :)
VálaszTörlésKöszi szépen!
Duende :-))))
VálaszTörlésOkki örülök :-))))