Van, hogy napokig nem eszünk tojást, sőt hetekig, eszünkbe sem jut...
na most pótoltuk...
Tojásleves
köménnyel, babérlevéllel
Rántást készítek, zsiradékon először egy teáskanálnyi köménymagot átpirítok, majd meghintem liszttel és jól összepirítom, szórok rá pirospaprikát és felengedem vízzel.
Beledobok 3-4 darab babérlevelet, sózom, felforralom, majd amikor már forr örvényt kavarok a lébe és merőkanálban óvatosan, egyenként 5-6 tojást belecsúsztatok, megvárom, hogy megint felforrjon és már kész is.
Ez a legegyszerűbb levesek egyike, én nagyon szeretem.
Tálaláskor ki-ki keverhet bele ecetet ízlése szerint.
Tejfölös tojásos nokedli
Nem nagyon írok adagokat, mert találomra, szemre szoktam készíteni.
Lisztet szórok egy tálba, sózom és beleütök 2-3 tojást, összekeverem, majd kevés hideg vízzel elérem azt a bizonyos, inkább keményebb galuska állagot.
Én úgy szeretem, amikor kissé keményebb lesz a nokedli, rágni kelljen, ne csak nyelni.
Nagy fazékban odateszek sós vizet forrni, majd beleszaggatom a nokedlitésztát, állandó keveréssel várom, hogy újra felforrjon.
Közben serpenyőben zsírt forrósítok - itt ugyanazt a tendenciát folytatom, mint a főtt tésztánál, vagyis a nokedlit is, csak és kizárólag zsírra szűröm rá és forgatom meg. Sőt, van hogy szalonnát pörcre sütök és egy kis hagymát felkockázva dinsztelek a szalonnazsíron és erre dobom a leszűrt nokedlit, sokkal, de tényleg sokkal finomabb ízesebb lesz a végeredmény.
Közben egy mély tányérban 4-5 tojást enyhén felverek, sózom, keverek hozzá 2-3 ek. tejfölt /persze előfordul, hogy elfelejtkezem a tejfölről és kimarad, pedig jobb beletenni/, amitől sokkal krémesebb és szaftosabb lesz a nokedlim a végére.
Amikor a nokedli újra felforrt, átszűröm öblítés nélkül a zsírra, megkeverem és rögtön ráöntöm a tejfölös tojást, majd nagylángon összesütöm az egészet, de csak épp annyira amíg összeáll rajta a tojás. Szaftosnak, lágynak kell maradnia.
Ki nem állhatom amikor szárazra van sütve.
Azonnal forrón tálalom, persze a legjobb friss, ropogós, ecetes-cukros zöldsalátával enni, de most az nem volt itthon, így ecetes csípős almapaprikával ettük
Mi nagyon sok tojást eszünk, rengeteg fogy, nem győzöm venni! :) Tojáslevest régen sokszor főztem, milyen jó, hogy eszembe juttattad. :)
VálaszTörlésA tojásos nokedli pedig az az étel amit nem tudunk Esztimmel megunni, mégis ritkán készítek, és olyankor feltétlenül veszek fejes salátát amit ecetes cukros lébe szaggatok!! Imádjuk! :)
Mi ritkán eszünk, akkor ilyen rohamszerűen, pedig nálunk is sok fogy a főzéshez, sütéshez, kéthetente hozzák a 30 db-os tálcával. Főleg hétvégén reggelikre szeretjük a bundáskenyeret, na az gyakrabban fogy, de pl. tojásrántottát nem is tudom mikor ettem utoljára, pedig szeretem. Inkább vajas lekváros pirítóst szoktam enni kefírrel vagy egy pohár tejjel reggelire, vacsorára:-)))
VálaszTörlésNagyon finomakat főztél , egyszerű és nagyszerű ételek , bár nálam még van egy kis kanyar mindegyikbe . Ahány ház annyi szokás : a tojáslevesbe nálam kerül egy kis balzsamecet és a tojásos nokedlit jó sok borssal szeretem .Mint ahogy a fentiekben kitűnik , igazi minimálkaja , nagyon kell vigyázni , nem szabad úgymond túlspilázni , mert akkor elvész ezeknek az egyszerű ételeknek az eredeti íze és varázsa - na de ez már csak amolyan okoskodás .
VálaszTörlésÉn ezeket az egyszerű, magyaros, paraszti ételeket szeretem, de nagyon. Én is szoktam savanyítani, nem mindig, attól függ épp milyenre van gusztusunk. A tojásos noki alá meg néha dinsztelek egy kis hagymát, vagy megszórom medvehagymával amikor szezonja van, de van, hogy csak simán, mindenhogyan szeretjük:-))))
VálaszTörlésEgyszerű és nagyszerű ételek! A leves hasonlít az Anyukám-félére, bár mi másképp főzzük a köménymaglevest. Egyszer azt is közzéteszem. A tojásos nokedliért érdemes volt végigolvasnom- teljesen elfeledkeztem róla, nagyon-nagyon rég készült, ideje feleleveníteni! :-)
VálaszTörlés