Kovászos uborka
Recept:
4 literes üveg,
3 kg kovászolni való uborka,
kb 2,5 l felforralt és visszahűtött sós víz,
só literenként 1 evőkanálnyi,
fokhagymagerezdek ízlés szerint, egy maréknyi
2-3 nagy csokor kapor,
A kb. 2,5 liter sós vizet felforraltam, majd hagytam hűlni.
Az uborkákat nagyon alaposan megsikáltam, majd különösen a nagyobbakat hosszában és középen végighasítottam, de csak úgy, hogy mindkét vége egyben maradt, amelyik uborkának már nem tetszett a vége, mert csoffadtnak tűnt - szerencsére nem volt sok, csak pár darab - azt nemes egyszerűséggel levágtam, ellenben nem hasítottam fel, mert minek.
Összeállítás:
Az alaposan megtisztított üvegbe alulra tettem egy csokor kaprot, szórtam rá fokhagymát, majd az uborkákat - a nagyobbakat - szépen egymás mellé rendeztem, következő sorba jöttek a közepes és kisebb darabok, a kicsik közül a résekbe is nyomkodtam, hogy jó szorosan legyen. Közben-közben szórtam közé a fokhagymát, amikor tele lett az üveg, megint rágyömöszöltem jó sok kaprot, és 3 szelet teljes kiőrlésű toast kenyeret megpirítottam - mivel nem volt fehér kovászos kenyerem, sem meggyfaágam - és leszorítottam a cuccot az üvegben.
Óvatosan ráöntöttem a sós vizet, színültig, majd egy tálcára kitettem a meleg, napos teraszomra, természetesen egy kistányérral leborítottam az üveg száját, ha ki akar forrni, nyugodtan megtehesse.
Ma van kint a 3.-ik napja, isteni illata kezd lenni, a maradék sós vízzel időnként felöntöm, hogy mindig tele legyen.
Úgy tervezem, majd az 5.-ik napon megkóstolom, elkészült-e.
Egyébként a kenyéren kívül már kovászoltam friss zöld meggyfaággal is, abban ugyanis annyi csersav van, hogy 2 szár tele zöld levelekkel, természetesen megmosva és összehajtogatva betéve az üveg aljába, majd ugyanennyi megy a tetejére is a kapor mellé, simán finomra kovászol egy ekkora üveggel.
Természetesen nem vastag ágról van szó, a meggynek vannak vékony lecsüngő ágai, nos azokból szoktam metszeni.
Egy barátunk ajánlotta még évekkel ezelőtt, míg volt meggyfám, nem is egy, csak az ágaival-leveleivel kovászoltam. Isteni finom lett.
4 literes üveg,
3 kg kovászolni való uborka,
kb 2,5 l felforralt és visszahűtött sós víz,
só literenként 1 evőkanálnyi,
fokhagymagerezdek ízlés szerint, egy maréknyi
2-3 nagy csokor kapor,
A kb. 2,5 liter sós vizet felforraltam, majd hagytam hűlni.
Az uborkákat nagyon alaposan megsikáltam, majd különösen a nagyobbakat hosszában és középen végighasítottam, de csak úgy, hogy mindkét vége egyben maradt, amelyik uborkának már nem tetszett a vége, mert csoffadtnak tűnt - szerencsére nem volt sok, csak pár darab - azt nemes egyszerűséggel levágtam, ellenben nem hasítottam fel, mert minek.
Összeállítás:
Az alaposan megtisztított üvegbe alulra tettem egy csokor kaprot, szórtam rá fokhagymát, majd az uborkákat - a nagyobbakat - szépen egymás mellé rendeztem, következő sorba jöttek a közepes és kisebb darabok, a kicsik közül a résekbe is nyomkodtam, hogy jó szorosan legyen. Közben-közben szórtam közé a fokhagymát, amikor tele lett az üveg, megint rágyömöszöltem jó sok kaprot, és 3 szelet teljes kiőrlésű toast kenyeret megpirítottam - mivel nem volt fehér kovászos kenyerem, sem meggyfaágam - és leszorítottam a cuccot az üvegben.
Óvatosan ráöntöttem a sós vizet, színültig, majd egy tálcára kitettem a meleg, napos teraszomra, természetesen egy kistányérral leborítottam az üveg száját, ha ki akar forrni, nyugodtan megtehesse.
Ma van kint a 3.-ik napja, isteni illata kezd lenni, a maradék sós vízzel időnként felöntöm, hogy mindig tele legyen.
Úgy tervezem, majd az 5.-ik napon megkóstolom, elkészült-e.
Egyébként a kenyéren kívül már kovászoltam friss zöld meggyfaággal is, abban ugyanis annyi csersav van, hogy 2 szár tele zöld levelekkel, természetesen megmosva és összehajtogatva betéve az üveg aljába, majd ugyanennyi megy a tetejére is a kapor mellé, simán finomra kovászol egy ekkora üveggel.
Természetesen nem vastag ágról van szó, a meggynek vannak vékony lecsüngő ágai, nos azokból szoktam metszeni.
Egy barátunk ajánlotta még évekkel ezelőtt, míg volt meggyfám, nem is egy, csak az ágaival-leveleivel kovászoltam. Isteni finom lett.
Ezen kívül kipróbálom öregkrumpli karikákkal is, eggyel az üveg aljába, eggyel az üveg tetejére, természetesen a kapor és a fokhagyma mellé, mivel az kötelező bele. Állítólag így is csodafinom lesz az uborka.
Amikor kész, akkor a teendők a következők:
Az első nap nem számít a számolásban, amikor összeállítjuk az üvegben és kitesszük a napra.
A 2.-ik naptól számítjuk a napokat, hagyni kell érni a napon majd az 5.-ik napon leszűrni a levet, ami nem odavaló azt kidobni /kenyér, krumpli, meggyfaág, kapor, és esetleg a fokhagyma/.
Az uborkákat folyó hideg víz alatt leöblíteni - áztatni nem szabad ! - majd jól zárható dobozba, üvegbe tenni és ráönteni a leszűrt levét.
Betenni a hűtőbe... innentől fogyasztható.
Egyszerűen mennyei.
Amikor kész, akkor a teendők a következők:
Az első nap nem számít a számolásban, amikor összeállítjuk az üvegben és kitesszük a napra.
A 2.-ik naptól számítjuk a napokat, hagyni kell érni a napon majd az 5.-ik napon leszűrni a levet, ami nem odavaló azt kidobni /kenyér, krumpli, meggyfaág, kapor, és esetleg a fokhagyma/.
Az uborkákat folyó hideg víz alatt leöblíteni - áztatni nem szabad ! - majd jól zárható dobozba, üvegbe tenni és ráönteni a leszűrt levét.
Betenni a hűtőbe... innentől fogyasztható.
Egyszerűen mennyei.
Imádjuk mi is a kovászos uborkát. Hasonlóan készítem én is,(fokhagyma, kapor, só, forralt víz, kenyér), de én csak kicsit hűtöm a vizet, azért, hogy ne repedjen el az üveg és máris rámerem az uborkára. De soha nem teszem ki a napra. Szerintem attól felforr és megpuhul az uborka. Így is a forró víztől kicsit beindul és a megdagadt kenyér is kinyom egy kis lét, amit én is pótolok, hogy mindig tele legyen. Ja, és nekem elég 3 nap, akkor kiszedem, a levét leszűröm és van egy kis zománcos kannám, ami akkora, mint a kovászolós üvegem és abba rakom be a hűtöbe. Folyamatosan készítem a kovászos uburkát, egészen októberig. De most itt Budapesten elég drága kilója.
VálaszTörlésÉn mindig napra teszem, nem forr fel, nem puhul fel, isteni ropogós az uborkám és mennyei íze van a fűszerektől.
VálaszTörlés