a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. november 4., csütörtök

Sárgaborsófőzelék





Előre bocsátom, nagyon szeretem.
Gyakran főzöm is, levesnek, főzeléknek.
Legtöbbször füstölt hús levében fő, de anélkül is jó.
Feltéttel, vagy anélkül, üresen is jó.
Tápláló, jóízű, melengető főzelék, vagy leves.

25 dkg sárgaborsó, soha nem áztatom előre
1 db vöröshagyma apró kockákra vágva
3-4 babérlevél
só, bors
2 ek. olaj, 1-2 ek. liszt, pici pirospaprika a rántáshoz

Egy szép füstölt csülköt / vagy oldalast, vagy sonka darabot, de volt már, hogy csak szalonnabőröket, a lényeg, hogy füstölt legyen / kuktában puhára főzök, ez kb.1,5-2 óra.
Ha kész, kiveszem a főzővízből egy tálra. /reggelire, vacsorára lehet enni tormával, mustárral, friss kenyérrel /
Egy lábasba öntöm a több váltóvízben átmosott, leszűrt sárgaborsót, rádobom a hagymát, babérokat, borsozom, felöntöm annyi füstöltlével, amennyi ellepi, meg egy jó pohárnyi vízzel és odateszem főni.
Amikor a borsószemek szétfőttek, berántom.
Tálaláskor egy kanálnyi ecetet lehet rá csorgatni, de ez el is maradhat.
Feltétként a füstölt csülök darabjai, szeletei, vagy sült virsli, fasírt, sült szalonna szeletek tálalhatóak mellé, de üresen, csak úgy magában egy szelet finom, friss, puha kenyérrel is mennyei ebéd vagy vacsora.




2 megjegyzés: