De előtte húsleves készült csirkeaprólékból, lúdgégetésztával és sok-sok zöldséggel.
Csülök rozmaringosan, pácolva és fűszeresen ropogósra sütve
Még a hidegben vettem ezt a szép csülköt, hogy valamire, valamikor, majd jó lesz.
Hetek óta farkasszemet néztem vele a fagyasztóban, hogy meg kéne csinálni, de hogy, mikor, és mit készítsek belőle és ekkor szembejön velem Adél receptje a neten, nosza tegnap neki is ugrottam, mert páclét kell készíteni hozzá, 1 éjt ebben kell a hűtőben töltenie stb. stb.
Nos mára ez lett az ebéd második fogása, és valami csodálatosan finom lett.
Adél nagyon köszönöm az ötletet és a receptet.
Páclé:
Egy nagy fazékba töltöttem 2-3 l vizet, majd az alábbi fűszerekkel együtt felforraltam, hagytam kihűlni, majd beletettem a megtisztított nyers csülköt és ment a hűtőbe 1 éjre pácolódni.
egy maréknyi szemes bors
5-6 gerezd duci fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma aminek csak a legfelső héját vettem le a többi maradt
4-6 babérlevél
1 ek. erős paprikakrém
3 ek.
só
1 egész tasak szárított rozmaring
1 cs. friss zellerzöld
Ma, azaz másnap ebben a páclében felforraltam és lassú tűzön puhára főztem kb. 2 óra alatt.
Közben krumplit főztem hajában, majd pucolva negyedelve elterítettem a sütőtepsiben, erre helyeztem az óvatosan kivett csülköt, bőrét éles késsel kockáztam és az alábbi kencével kentem még meg.
Kence:
2-3 ek. olaj
1 ek. paprikakrém /lehet csípős is/
3-4 gerezd áttört fokhagyma
1 tasak szárított rozmaring
Ezeket jól összekevertem és belemasszíroztam a csülök bőrébe és közé, ahová csak tudtam.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt sült ropogósra, persze közben forgattam, hogy minden oldala tényleg ropogós legyen.
Hát az lett, mennyei íze lett, degeszre ettük magunkat, alig tudom ezt a bejegyzést is megtenni, annyira jól vagyok lakva.
Holnap reggelig nem eszem semmit már.
Nagyon-nagy kedvencem az Öntött saláta.
Imádom és most itt a saláta dömping, lehet készíteni.
Persze készítettem ecetes-cukros lében is fejes salátát, egyeseknek, akik nem nagyon osztják rajongásomat az öntött saláta iránt, mert nem tudják mi a jó, de ez már legyen az ő bajuk....
A levesed megkívántam, nem beszélve a csülökről... A salátát pedig ki fogom próbálni, még nem ettem így... Nagyon kíváncsi vagyok rá.
VálaszTörlésEgészségetekre Anikó! :)
VálaszTörlésKrisztina nekünk nagyon ízlett minden, próbáld te is, az öntött saláta egy kicsit megosztó, sokan nem szeretik így egy kicsit szottyosan, én viszont nagyon:-))))
VálaszTörlésAdél köszönjük, nagyon fincsi volt, a páclét nem volt szívem kiönteni annyira finom íze volt, hogy mára húsos lucskos káposztát főztem belőle, Adél ne tudd meg, mennyire finom, ízes lett ettől a jó fűszeres létől, amibe belefőtt ugye a csülök is:-)))) Csúcs volt a kaja mind a két napon:-)))))