Az egyik legfinomabb krumplileves ez a számomra,
Dédiék készítették elsősorban nyáron, amikor aratták a gabonát, akkor szerepelt sokat ez a leves valami kelttel kiegészítve, mert laktató és könnyű étel, hidegen is ehető a nagy hőségben.
Persze én télen-nyáron készítem, annyira szeretjük, lényege a kapor és a fokhagyma, no meg a tejföl és bármilyen krumplival jó, de a legjobb ilyenkor, nyár elején az újkrumpliból.
Leírásával és más egyebekkel találkozhattok itt és itt és itt is !!!!!
1/2 kg újkrumpli, nem pucolva csak alaposan átmosva és kockázva
4-5 fokhagymagerezd apróra darabolva
1 csokor kapor /most fagyasztott még/
2-3 dl zsíros tejföl
só, bors
pici olaj és pirospaprika
1 tojás, pici liszt /ez eredetileg nincs benne, néha így is készítem, hogy kiadósabb legyen/
Egy fazékban odateszem a krumpli, a fokhagymát, az apróra metélt kaprot annyi vízben amennyi levest szeretnék, sózom, borsozom és puhára főzöm. Ez kb. 10-15 perc.
Közben a tojást a liszttel és pici sóval összekeverem, hogy jó kemény nokedlitésztát kapjak, félreteszem.
Egy kislábasban kevés zsírt/olajat melegítek és belekeverek egy gondolatnyi pirospaprikát, majd a leveshez adom, hogy színe legyen.
Ezt Dédimama úgy csinálta, hogy a fém merőkanálba töltötte a kortynyi olajat, majd a láng fölé tartotta és egy perc múlva belekeverte a kiskanálnyi fűszerpaprikát és merőkanalastól a levesbe merítette.
Néha szoktam én is így, de néha meg kislábasban keverem össze.
Ezek után a forrásban lévő levesbe szaggatom mokkáskanállal az aprónokedlit, majd bőven tejfölözöm, persze hőkiegyenlítéssel, hogy ne legyen benne csomósan a tejföl, utoljára megkóstolom, hogy kell-e bele még só, mert a krumpli sokat felvesz. Még egyet rottyantottam és kész is.
Ennek a levesnek nagy előnye, hogy hidegen-melegen egyaránt nagyon finom.
Nyári hőségben, langyos-hűvösen egészen kiváló és üdítő.
Most túrósbatyut és birsalmasajtos buktát készítettem mellé.
Részletes receptleírást a túrósbatyuhoz, és még más egyebeket is találtok itt és itt és itt is !!!!!!!
A buktához meg itt és itt is !!!!!!
A buktánál most lekvár helyett a töltelék diódarabos birsalmasajt lett, a tészta hosszúságára daraboltam a birsalmasajtot és azzal töltöttem, mondhatom, hogy valami isteni finom, különleges bukták lettek.
Minden finom!
VálaszTörlésHúúúúúúú Anikó, ezek mind megint nagyon finomak. De Te mindig jókat készítesz. Lennék kosztos Nálad.
VálaszTörlésKöszi lányok:-))))
VálaszTörlés