Még soha nem készítettem, most sem én, hanem Kata.
Őrületesen laktató, köretet nem is készítettünk hozzá, ha valaki mégis nagyon szeretné, úgy párolt rizs, esetleg rizibizi illik hozzá, de ha két szeletet eszik egy ember így megpúpozva, mint ahogy tegnap én is, hát nem kell mellé semmi.
Nagyon finom, nagyon kiadós.
Mátrai borzaska
Hozzávalók 2 főre
4 szelet karaj
só, bors, pici olaj
4-6 db krumpli nagyságfüggő
1-2 tojás
2-4 ek. liszt
só, bors
3 dl tejföl
3-4 gerezd fokhagyma
20 dkg trappista sajt
olaj bőven a sütéshez
Kata a karajszeleteket vékonyra klopfolta, sózta-borsozta, majd pici olajjal épp csak megkente és félretette állni. Még finomabb, ízesebb lesz, ha a készítés előtt 1 éjszakára fokhagymás tejbe áztatjuk a klopfolt húst.
A megpucolt, mosott krumplikat nyersen egy tálba reszelte, itt is várt egy keveset, hogy levet engedjen, addig lereszelte a sajtot, a fokhagymagerezdeket áttörte és a tejfölbe keverte, majd azt is sózta-borsozta, a serpenyőt megtöltötte bőven olajjal, mert majdnem el kell lepje majd a húst.
Ezekután kinyomkodta a krumplit, beleütött 1 tojást, sózta-borsozta és annyi lisztet kevert hozzá, hogy a massza tócsniszerűen álljon össze, de inkább a krumpli érvényesüljön, ne a liszt.
A karajszeleteket előbb leheletnyi lisztbe forgatta majd ezzel a krumplismasszával bundázta, jó kövérek lesznek ám és ezért kell a bő forró olaj, hogy szinte teljesen belemerüljenek sülés közben.
Az olajnak túl forrónak nem szabad lennie, mert akkor megsül a külső bunda, de belül a hús nem, tehát közepes tűzön kell sütni kicsivel több mint 10 percig, hogy biztosan átsüljön.
Tálaláskor a szeleteket megkente sok-sok fokhagymás tejföllel /valami mennyei/, és rengeteg reszelt sajtot púpozott rá.
Kellett volna hozzá egy nagytál zöldsaláta ecetes-cukros lében, sajna most nem volt.
/Szokták úgyis, hogy miután a szeletek így meg lettek pakolva tepsire teszik, és még megy a sütőbe, míg ráolvad a sajt, de enélkül is jó volt nekünk./
A két szelettől pukkadásig jóllaktam.
a legméltóságteljesebb cica volt
a legszebb kutyuska
a legokosabb cica
Keresés ebben a blogban
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon finom, nálunk ezt zalai finomfalatoknak hívják. :) És tényleg nagyon laktató. Én a sima, hagyományos ecetes lében készített fejes salátát nagyon el tudom hozzá képzelni köretként.
VálaszTörlésAhány tájegység annyi elnevezés,valahol láttam, hogy nyitrai borzaska is :-)
TörlésÉn is el tudom képzelni a fejes salátát hozzá :-)