Ajánlataim, amelyek egyszerűek és finomak, részletesen megtalálhatóak a Receptek címszó alatt is, abc rendben:
Levesek:
Almaleves itt
Meggyleves itt
Sonkaleves itt
Húsgombócleves itt
Gerslileves füstölt sonkával itt
Bableves aszalt szilvával itt
Kukoricaleves sült kolbászkarikákkal itt
Tejszínes szilvaleves itt
fagyasztott szilvából
Tejfölös, tárkonyos nyúlaprólékleves mini zsemlegombóccal itt
Kencék és
zöldségköretek:
Zsidótojás itt
Hagymás túrókrém itt
Kolbászkrémes sajttekercs itt
Buggyantott tojásos, pirított kenyérkockás saláta itt
Tejszínes spenótos kukoricaköret itt
Szalonnapörc zsírján pirított kelkáposztacsíkok itt
Ceruzabab köret sülthúsokhoz itt
+ ugyanitt a rizsköret kétféle párolási módja is megtalálható
Saláták:
Az alábbiak nálam kivétel nélkül mind a hagyományos ecetes cukros lével készülnek, vagy
vinaigrette öntettel, mert mi ezeket szeretjük.
Hiába tudok mindenféle, ilyen-olyan csodás önteteket, az én családomnak csak ez a kettő kell, nekünk ez ízlik a legjobban.
Cukros-ecetes felöntőlé: hozzávalók jól elkeverve a teljes oldódásig, majd ráöntve a salátára étkezés előtt max 1-2 órával.
6-8 dl jéghideg víz
1 tk. só
4 ek. cukor
4-6 ek. ecet /10%-os/
Vinaigrette öntet
1 ek. dijoni mustár /vagy más jó minőségű mustár/
1 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors ízlés szerint
1 tk. cukor
3 ek. ecet /10%-os/
6 ek. extraszűz olívaolaj
Fontos ! még az olaj hozzáadása előtt kell mindent egyneművé kikeverni, mert a só vagy a cukor az olajban már nem oldódik !!!
Az adagot lehet emelni az arányok változatlan hagyása mellett, majd ráönteni a salátára max. félórával étkezés előtt, jól átkeverni.
hagymás paradicsomsaláta
fejes saláta
régi vagy új káposztasaláta
vegyes saláta /fejes zöldsaláta, sárgarépa, uborka, káposztacsíkok/
sárgarépa saláta /tökmagolajjal pöttyözve/
jégsaláta, hagyma és uborka keveréke
uborkasaláta +fokhagyma +petrezselyemzöld
tejfölös uborkasaláta
lila káposztasaláta, hagyma és sárgarépa
petrezselymet apróra vágva szinte mindegyikhez szórok
mindössze csak 4 hozzávalóból
sopszka saláta itt
Főételek:
Bakonyi csirkemell itt
Birkapörkölt bográcsban itt /szép idő lesz idén a szabadban főzéshez/
Főtt marha tormaszószban itt
Nyári töltöttkáposzta itt
Sült pecsenyekacsa itt
Stefánia vagdalt itt
Rozmaringos sült báránycomb itt
Sonkával töltött krumpligombóc tormaszósszal itt
Töltött hús itt
Ropogósra sült pulykacombok itt
Desszertek, sütemények:
Tejszínes gyümölcsrizs itt
Dióspiskóta csokiöntettel itt
Madártej itt
Kakaós kevert itt
Meggyes mákos itt
Mandulás répatorta itt
Tejszínkrémtorta... kétféle ízesítésben... grillázsos és kókuszkrémes... itt
Citromos joghurt-torta itt
Citromos álom... sütés nélküli itt
Pogácsák, sajtos rudak:
Sajtos pogácsa itt
Tökmagos pogácsa itt
Sonkás sajtos lepény itt
Sajtkrémes pogácsa itt
Remélem tudtam ötleteket adni, ezek egyszerű elkészítésű ételek, nem kell minden időnket a konyhában tölteni, állítólag szép, koranyárias húsvétunk lesz, érdemes sok időt a szabadban tölteni, akár ott is sütni- főzni, szabad tűzön az egész családdal.
Mindenkinek nagyon kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok sok szeretettel!!!!
Jaj, mennyi finomság!!! A madártej a mindenem és mégis olyan ritkán készítem, most azt hiszem ideje lesz pótolni! Birkapörköltér pedig úgy irigyellek, nálunk ilyen húst nemigen lehet beszerezni, pedig a férjemmel imádjuk ezeket és a vadhúsokat! Ettünk már strucc combot is!!! Isteni!!
VálaszTörlésMég én sem ettem soha birkahúst. Nálunk egyáltalán nem lehet kapni.
VálaszTörlésA zsidótojás is nagyon guszta, elraktároztam, mert ha lesz maradék főtt tojás, megcsinálom. Nagyon finom lehet.
És az egyben sült kacsád is nagyon csábító, lehet hogy a töltött káposzta-ötletemet kacsára cserélem. Alíznál meg láttam töltött csirkecombot, az is megfogta a fantáziámat - lehet hogy kombinálom a kettőt. Töltött kacsa lesz! :)
Birkahúst piacon lehet néha Pesten pl.a Lehelen, de vettünk már a Cora, vagy Interspar-ban is, mondjuk úgy évente egyszer-kétszer szoktunk bográcsban ilyet főzni.
VálaszTörlésA zsidó tojás nagyon finom, rendszeresen készítem azóta, hogy először ettük a Rosenstein étteremben és a Fűszeres Eszternél is utána néztem, mert az autentikus az igazi, rengeteg féle tojáskrémet lehet csinálni, mind jó, de a zsidó vagy lengyel tojás az csak libazsírral megdinsztelt hagymával jó, lehet bele csirkemájat is pirítani, de anélkül is finom.A csirkemáj nem kötelező.
Képzeld én is most épp azt tervezem, hogy egyik nap töltött csirkecomb lesz, már régen volt és szeretjük, a többi napra még nem tudom:-)))))
Anikó! lenyűgöző a húsvéti kínálatod, s gyönyörűek a fotóid.Egy dologról feledkeztél el az italokról. Az italok is hozzátartoznak a Húsvéthoz. De még nem késő, még lehet pótolni. So, hurry up. Let1s give us some typs!
VálaszTörlésWir warten aud deinen Vorschlag! Frohe Ostern! Happy Easter !!
Endre igazad van, ez nem véletlen, mivel nálunk senki nem iszik, így nem tudok italokat feltenni, van itthon ugyan egy kis tojáslikőr, meg csokilikőr, meg vannak borok is, de nem issza senki, szóval mi egy ilyen italnélküli család vagyunk.
VálaszTörlésMég a férjem nagy ritkán a nyári kánikulában megiszik egy hideg sört, de ezt sem sűrűn, szóval nem mindennapos.
Én még olykor szeretem a hideg light colát.
Hát ez van:-))))
Endre én is kívánok neked és családodnak nagyon kellemes ünnepeket, jó ételeket és finom italokat:-)))))
VálaszTörlésPazar kínálat! Az a sonkával töltött krumpligombóc igencsak megragadta a fantáziámat, na meg a meggyes-mákosod is. :) Áldott húsvétot! Jó készülődést! :)
VálaszTörlésAlíz, köszönöm, ezt a sonkás gombócot feltétlen próbáld ki, eredetileg maradékhasznosításra készült, de abszolút megáll az ünnepeken is, vendégvárásra is, nagyon finom, különleges étel:-)
VálaszTörlésNeked is jó készülődést kívánok :-)