1 kg zsenge zöldborsó
1 cs. idei vegyes új zöldség
1 db zsenge karalábé
1 szál idei zeller, a zöldjével
2 fej vöröshagyma, egészben
1 zöldpaprika, 1 paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
1 adag régi vegyes zöldség is
só, bors, pirospaprika
1 tk. cukor
olaj, kevés liszt
2 tojás, búzadara, liszt, pici vaj a levesbetéthez
Mire mindent megtisztítottam, megpucoltam, feldaraboltam, előkészítettem, hááát megőszültem. Legalább volt egy óra, ha nem több. És mindez egy fazék levesért.
Imádom a zöldségeket, de iszonyú sok idő az előkészítésük, a pucolásuk.
Elhatároztuk, hogy új rendszert viszünk az étkezésünkbe, hétfőtől-szombatig szigorúan húsmentesen étkezünk, csak a hétvégén lesz húsos étel.
Igy volt ez a gyerekkorunkban is, szerintem sokkal egészségesebb is.
Igy volt ez a gyerekkorunkban is, szerintem sokkal egészségesebb is.
Hátha kivédjük a már most jelentkezgető ízületi fájásokat, amit mindig a frontokra fogunk, pedig a rendszeres húsevés is ludas a dologban. Meglátjuk.
A férjem, mint afféle hipochonder, máris úgy érzi, a térde nem fáj annyira, amikor hajlítgatja - istenem, egy hét sem telt még el.....férfiak. Neki legyen igaza.
A férjem, mint afféle hipochonder, máris úgy érzi, a térde nem fáj annyira, amikor hajlítgatja - istenem, egy hét sem telt még el.....férfiak. Neki legyen igaza.
Kevés olajat forrósítottam és a régi zöldségeket megdinszteltem rajta, majd meghintettem kevés liszttel, és pirospaprikával és felöntöttem annyi vízzel, amennyi levest szeretnék. Hozzáadtam a vöröshagymákat egészben, a zöldpaprikát, paradicsomot /a végén ezeket kidobom/, a fokhagyma gerezdeket, sóztam, borsoztam és 1 tk. cukrot is szórtam rá.
Ezt otthon így láttam, mindig dobtak a zöldborsólevesbe 1-2 kockacukrot. Télen is amikor fagyasztottból főzték.
Hagyom főni negyed óráig.
Ezt otthon így láttam, mindig dobtak a zöldborsólevesbe 1-2 kockacukrot. Télen is amikor fagyasztottból főzték.
Hagyom főni negyed óráig.
Addig 2 tojást sóval, pici puha vajjal, 1-2 ek. búzadarával és 1-2 ek. liszttel kikeverek, nem nagyon csak úgy nagyjából, majd ha megfőttek, belül kicsit keménynek kell lenniük, így szeretjük.
Az idei zsenge zöldségeket csak az utolsó 15 percre rakom bele. A borsó mellett pár darab zsenge héját is mindig belefőzöm ilyenkor az íze miatt, de meg is eszem.
Akkor már a galuskákat is beleszaggatom a levesbe egy kiskanállal. Együtt, egyszerre fognak megfőni.
Akkor már a galuskákat is beleszaggatom a levesbe egy kiskanállal. Együtt, egyszerre fognak megfőni.
Csodás finom, igazi nyári ízek.
Gyermekkoromban, nyaranta, zöldborsószezonban, minden nap ez a leves volt, vagy palacsintával, vagy rétessel, vagy gyümölcsös piskótával, vagy pitével, vagy barackos /epres/ gombóccal, vagy diós tésztával, vagy tejberizzsel, rizskoch-al.
Mikor, mi érett éppen a kertben, vagy mihez volt kedve nagyikámnak.
Fáradhatatlannak látszott az én gyerekszemeimnek. Pedig biztos nem így volt.
Fáradhatatlannak látszott az én gyerekszemeimnek. Pedig biztos nem így volt.
Uzsonnára meg, nagy karéj zsíroskenyeret kaptunk kovászos uborkával, ami mindig ott kovászolódott a veranda oldalánál, a tűző napon. Vagy nyári savanykás rétesalmát, hogy azzal is milyen csodafinom volt a zsíroskenyér, elmondhatatlan.
borsókép a netről
zöldségkép az enyém
borsókép a netről
zöldségkép az enyém
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése