Nem véletlen, hogy a franciák.
1 kg burgonya
10 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma
0,5 l tejszín, zsíros /nem főzős !!!/
só, bors
reszelt sajt sok /elhagyható/
reszelt sajt sok /elhagyható/
A krumplit meghámozom, és a V alakú zöldségszeletelővel legyalulom, szép hajszálvékony szeleteket kapok. Egy tál hideg vízbe teszem, időnként kavargatom, hogy a felesleges keményítő lemosódjon róla, majd fél óra elteltével leöntöm.
Egy mély jénai tálat nagyon vastagon kivajazok, de jó egy tepsi is.
A fokhagyma gerezdeket kis karikákra vágom, rászórom a krumplira meg a tál aljába is, sózom-borsozom, jól összekeverem az egészet és a vajazott jénaiba töltöm.
Annyi tejszínt öntök rá, hogy teljesen ellepje, majd hideg sütőben /a jénai miatt/ kezdem meg a sütést.
Nagyon lassan, addig sütöm, ill. akkor jó, ha beszívta az összes folyadékot , teteje barnás-piros, ropogós kérgű.
Annyi tejszínt öntök rá, hogy teljesen ellepje, majd hideg sütőben /a jénai miatt/ kezdem meg a sütést.
Nagyon lassan, addig sütöm, ill. akkor jó, ha beszívta az összes folyadékot , teteje barnás-piros, ropogós kérgű.
Belül krémes.
Egyszerűen csodás.
Egyszerűen csodás.
Lehet a tetejére reszelt sajtot szórni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése