a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2016. július 8., péntek

Kenyérlángos 1 személyre




Persze, hogy nem találtam el a csökkentett adagot sem, 3 főnek is elég lenne egy evésre ez az adag, pedig 25 dkg liszttel készítettem, még mindig csökkenteni kell tovább

 

Kenyérlángos... szalámis, tejfölös, hagymás, szalonnapörcös, erőspaprikás, tükörtojásos, sajtos
a felsoroltak mind vannak rajta

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
fél tasak élesztőpor
1 csapott ek. só
1 tk. cukor
1,5 dl langyos víz
3-4 ek. olaj

Egy tálba kimértem a lisztet, négy mélyedést készítettem a tál falánál ahova beszórtam a sót, cukrot, élesztőt, olajat, hogy előre ne érintkezzenek egymással majd a langyos víz adagolásával szépen összegyúrtam jó simára, menet közben érzi az ember keze, hogy miből kell esetleg még, ha picit ragacsos akkor kevéske liszt még, ha túl száraz kevés víz még, és még olaj akkor, ha nem elég bársonyos tapintású a gyúrás vége felé.
Szép sima, ruganyos tésztának kell a végére lennie. Letakarva egy órát kelesztettem.
Ezalatt elkészítettem a feltéteket:
5 dkg szalonna
1 fej vöröshagyma, legközelebb kettő kell
10 szelet paprikás szalámi
pár karika hegyes erős paprika
1 tojás
tejföl bőven
10 dkg reszelt sajt

 egy csík szalonnát felkockáztam és pörcre sütöttem, egy fej hagymát félkarikára szeleteltem, hegyes erős paprikát szeleteltem, kikészítettem a jó minőségű paprikás szalámi maradékot és egy tojást, no meg a tejfölt, amit majdnem kifelejtettem, és megreszeltem a sajtot is.


... amikor megkelt a tészta, illetve letelt az egy óra, egy tepsit kizsíroztam - na itt kellett volna kettőbe vennem a tésztát és 2 tepsiben egyenként kihúzogatva, hogy szép vékony legyen !!! - a tésztát a tepsi méretére kihúzogattam, belenyomkodtam, hogy legyen pereme jócskán, villával megszurkáltam.
Meglocsoltam pár kanál szalonnazsírral, majd rászórtam a pörcöket és a hagymakarikákat, ekkor jutott eszembe, hogy úristen a tejföl !!! majdnem lemaradt, na gyorsan elő és kanalaztam is rá bőven, erre jöttek a szalámikarikák, közé az erős paprika, középre mélyedést nyomtam és beleütöttem a nyers tojást és raktam is be a 220 fokra előmelegített sütőbe, pár perc után vettem észre.... és a reszelt sajt ?... nosza kikaptam a tepsit, megszórtam rengeteg sajttal, gyorsan vissza és sült egészen addig, míg jó piros ropogós nem lett, ez volt vagy 30 perc azt hiszem.
Kicsit szélütötten készítettem, de végül finom lett, talán lehetett volna sósabb, de isteni ropogós lett a tésztája és nem túl vastag, összhangban rajta a feltétek, picit csípős is, pont ahogy szeretem, ahogy szerettük mindig is.







5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! :) Majd belejössz ám... Nehéz ennyire kis adagokat főzni-sütni, nálam is hasonlóképpen van, mert nem vagyunk nagyevők. De meg lehet szokni. Idővel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira nem főzök, nem eszem egy ideje, szinte csak vajaskenyéren és teán vagyok, mert nem volt semmire kedvem, és megéheztem pont erre, ezért próbálkoztam, de a 25 dkg liszt is sok, majd kevesebbre veszem... majd valamikor.

      Törlés
  2. Nem baj, másnap is finom lesz az a lángos, meg a többi étel ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad lett, tényleg jó volt másnap is, meghintettem pár csepp vízzel és a 220 fokra előmelegített sütőben 5 perc alatt friss ropogós lett, mintha akkor készült volna.

      Törlés