a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2012. november 2., péntek

Ricset és Túrós lusta rétes a hosszú hétvégén





Ricset,  Fűszeres Eszter után szabadon...

... olyannyira szabadon, hogy az enyém nem is lett autentikus, mivel nem kaptam füstölt libacombot, Tatán egyszerűen nincs különleges füstölt áru, csak sertés, esetleg a multiknál pulykacomb, hiába az ilyesmit még vidéken nem lehet beszerezni, ehhez fel kell menni minimum a Nagyvásárcsarnokba, én viszont nem mentem sehová, hanem füstölt csülökkel készítettem el, mondhatom így is nagyon finom lett.
Nem egy könnyű étel, igazi hideg időkre való, melegítő, férfias étel.
Hát nálunk elég hideg volt, két napig orkánszerű szél döngött, hol esett, hol nem, mindenesetre átfagyva a temetőjárás után nagyon finom, jóleső, átmelegítő egytálétel lett az ebédünk ill. kora délutáni vacsoránk.
Azért majd kipróbálom füstölt libacombbal és libazsírral is elkészítve.


A fő különbözősége valamikor a sólettól az volt, hogy eredetileg hús nincs benne !!!  Ez volt a "szegényes sólet" !!!
De, ma már ebben a húsevő világban persze, hogy ebbe is tesznek, még a híres éttermek is, ahol készítik, 
Annyiban különbözik még a ricset a sólettól, hogy amíg az utóbbinál mindent "nyersen" rakok össze és 3-4 óra alatt sül pompásra és finomra, addig a ricsetnél mindent külön-külön előre kell puhára főzni, majd ezután rétegezni és még 1,5 óráig sütni.
A végeredmény isteni finom mindkettőnél.









1 db nagy füstölt csülök, de el tudom képzelni füstölt oldalassal is, vagy füstölt pulykacombbal  /vagy 4-6 füstölt libacomb, vagy füstölt marhaszegy, sóletba ezeket szoktam tenni/
1-2 ek. zsír  /vagy libazsír/
2 db nagy vöröshagyma
25 dkg gersli /árpagyöngy/
50 dkg bab, ez lehet apró fehér sóletbab, vagy sima fehér bab az enyém ilyen most, de lehet tarkabab is, ki mit szeret ill. vásárol
6 gerezd fokhagyma
só, bors, babérlevél, majoranna, őrölt kömény ízlés szerint
friss tojás héjastól, jól megmosva


Tehát előző nap kuktában megfőztem a csülköt puhára, majd másnap levéből kivéve, az összes bőrös és zsíros részt lefejtettem, csak a sovány hús lett felhasználva, levét félre tettem.
Előző nap beáztattam egy éjre a babot, majd másnap 2-3 babérlevéllel sós vízben majdnem puhára főztem, és leszűrtem.
A gerslit egy kis lábasban, sós vízben, roppanósan puhára főztem.

Egy nagy zománcos lábasom van erre a célra, de vaslábas vagy bármilyen mély fémlábas is megteszi, amit be tudunk tenni a sütőbe.
Szóval ebben a lábasban 2 ek. zsíron megdinszteltem a nagy kockákra aprított vöröshagymát, majd beterítettem a bab felével, erre jött a gersli fele, majd erre meg a füstölt hús darabjai egyenletesen.
Tetejét megszórtam a fűszerekkel és a fokhagyma darabokkal, a sóval vigyázni !!!, lehet egyáltalán nem is kell, mert a füstölt hús és lé eléggé sós, végül a maradék bab és erre a maradék gersli.
Az egészre rámertem annyi füstölt levet, hogy ellepje, majd belehelyeztem az alaposan megsikált nyers tojásokat, természetesen héjastól és lefedtem a lábast majd betettem a sütőbe 180 fokra, alsó-felső sütésre, kb. 1,5 órára.
Közben egyszer-kétszer megnéztem, nem főtt-e le róla a lé, mert azt akkor pótolni kell, nos nekem nem főtt le. Ez azért érdekes, mert a végeredménynek jó szottyosnak kell lennie.
Ha kész, kivettem a tojásokat és megpucoltam, mindet el is feleztem, a babot jól átforgattam és borsoztam, meg kell kóstolni, kell-e rá só, ha igen sózzuk, nekem nem kellett, belehelyeztem a fél tojásokat, lefedtem és még 10-15 percig pihentettem.
Utána lehet tálalni.
Egy kicsit sápadt lett a végeredmény, legközelebb a megdinsztelt hagymához keverek egy kevés pirospaprikát, épp csak, hogy picit színesebb legyen, de ez az ízén semmit nem változtat, mert nagyon finom, szaftos, ízes lett a az egész így sápadtan is.
Fűszeres Eszter azt is írja ennél a bejegyzésénél, hogy vannak akik zöldségesen készítik, tehát belekarikáznak sárga és fehérrépát és 1-2 krumplit is, ettől könnyebb lesz egy kicsit annak aki úgy szereti.
Nekem nem hiányzott belőle a zöldség, íze tisztára mint a sóletté, amit egyébként is nagyon szeretünk, szóval nagyon ízlett így is.
Érdemes volt kipróbálni.

Ui: Másnapra a maradék picit sósabb lett, mint volt tegnap és jobban felszívta a nedvességet, úgy hogy már nem szottyos volt, csak krémes, de így is nagyon finom volt. A melegítésnél öntöttem hozzá egy decinyi vizet. Boldogan ettük újra.







És akkor a sütemény....Túrós lusta rétes



Édességnek lusta rétest sütöttem, most túróst, mert gyors és könnyű és nagyon finom.
De ugyanígy készítem meggyel és almával is, egyik jobb, mint a másik.
A legjobban bevált recept:

1. tálban összekeverek:
25 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
20 dkg cukor
1 citrom héja

2.tálban elkeverek:
3 egész tojás
2,5 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
vaníliáscukor

... és még kell:
5 dkg vaj
1/2 kg túró
1 maréknyi mazsola

1 bögrében elkeverek még:
1,5-2 dl tejfölt
2 ek. cukrot





Kivajazok egy 25x35-ös méretű tepsit, majd egyenletesen beterítem a lisztes keverék felével, rámorzsolom az 5 dkg vajat, erre jön a túró és mazsola egyenletesen, majd a lisztes keverék másik fele. A tojásos-tejes keverékkel szépen meglocsolom, hogy lehetőleg mindenhol érje és bevonja, végül a cukros-tejfölös keveréket a tetejére kanalazom egyenletesen.
Előmelegített sütőben, 160/170 fokon, alsó-felső sütésen jó sokáig, lassan sütöm, általában több mint egy óráig, azaz 70-90 perc is lehet a sütési idő.
Akkor jó, ha szép aranybarna színt kap a teteje, addigra biztosan mindenhol átsül.
Ha kihűl porcukrozom és szeletelem.
Finom nagyon.






6 megjegyzés:

  1. Nem hallottam még ezt a nevet: ricset. Érdekes számomra, viszont annyira guszta a képeken.
    Lusta asszony rétesét én is szoktam csinálni, nálam nagy kedvenc! :)

    VálaszTörlés
  2. Gabikám, egyszer amikor vendégségre készülsz, készítsd el, ezt csak ilyen nagyobb mennyiségben érdemes, mert így finom, hát biztosan ízleni fog, mert nagyon finom. A lusta nálam is nagy kedvenc, mert finom, meg gyors és főleg egyszerű:-))))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom ebédetek volt. Jó magyaros fogás ez a ricset, ilyen étel kell a kalóriapótláshoz, mikor kint a mínuszok csapkodnak. Én sem hallottam még soha róla, de nagyon felcsigáztál vele. A rétes nagyon illett utána.

    VálaszTörlés
  4. Nea igen finom volt és valóban passzolt hozzá a süti, érdemes a kipróbálásra:-)))))

    VálaszTörlés
  5. Lajos Mari receptkönyvében hallottam már a ricsetről. Ott sült libával készült. Nem ettem még, biztos finom...A sütit is ismerem, tényleg lusta napjaimon szoktam megsütni... :o)

    VálaszTörlés
  6. De jó, hogy az eszembe hoztad, ezen gondolkodtam napokig, hogy hol olvastam vagy hallottam a ricsetről a Fűszeres Esztert megelőzően, nem és nem jutott az eszembe, annyit tudtam, hogy valamikor régebben már hallottam erről.
    Igen a Lajos Maritól láttam valamikor a Nők Lapja újság receptsorozatában régen.
    Igen ehhez tökéletes a sült libacomb feltét, mint ahogy a sólethez is lehet, ha gazdagon akarjuk tálalni, mindenesetre nagyon finom, kiadós így magában is, de libacombbal egyenesen fölségesen fejedelmi lesz:-))))

    VálaszTörlés