a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2013. május 8., szerda

Az imádott spárga.....a nagy kedvencem





Ne kérdezzétek mit imádok rajta...mert nem tudom a választ....fogalmam sincs...egyszerűen szeretem...
pedig semmi íze nincs...vagy ha van, mint a fűé...és mégis... nekem ez az igazi tavaszíz...zöldíz....a nyárelő első zsenge zöldsége.

Pedig talán 10 éves sincs, hogy először kóstoltam, de az végzetesnek bizonyult, nagy rajongója lettem, alig várom, hogy megjelenjen az üzletekben és a zöldségeseknél.
Nekem mindegy, hogy zöld vagy fehér, mindkettő jöhet, akár egyszerre is....

Ja és semmi kifinomult, dizájnos elkészítési mód.... csak így, ahogy az alábbi módon mutatom, de így kétnaponta...vagy reggel....vagy délben....vagy este....és sokat....míg tart a szezonja...../télen is, az üvegben eltett változatból, amiről a lé kiöntve, a többi ugyanaz/
na ez a szerelem...a spárgaszerelem...





A spárga tisztítása és főzése...
2 cs. spárga, amelynek minden egyes sípjának fás végét letöröm, mégpedig úgy, hogy az egyik kezem két ujjával megfogom a fej alatti részen - ott nagyon óvatosan mert az a legzsengébb része - majd  a másik kezem két ujjával a talpánál és meghajlítom, pont ott fog eltörni ahol vége a zsenge résznek és ahol kezdődik a már fás rész....
/Ezt a módszert Jamie Olivernél láttam, tanultam/
.....a fás talprészeket sem kell egyből kidobni, mosás-tisztítás után enyhén sós vízben meg kell főzni, leszűrni, mert a leve isteni levesalap, a leszűrt talprészt már ki kell dobni, az ehetetlen.
1 tk. só és 1 tk. cukor
3-6 szelet bacon
1-2 ek. olaj vagy 1 ek. vaj
Hollandi mártás, ízlés szerinti mennyiségben, én majd mindig készen veszem a Culinarisban, nem vesződöm az elkészítéssel, mert meglehetős gyakorlottságot igényel, olyan mint egy meleg majonéz, csak olaj helyett vajjal készül.
/ vaj, tojássárgája, víz, citrom, só és fehér bors kell hozzá / Nagyon finom !!!!!
Természetesen ha nincs hollandi mártásunk és készíteni sem akarunk, jó besamellel is, sok reszelt sajttal is, a fantáziára és ízlésre van bízva a dolog.

A spárgasípokat alapos hideg vizes átöblítés/mosás és hámozás /csak a fehér alsó 2/3-át szükséges nagyon vékonyan a zöldséghámozóval/ után egy kisebb fazékba állítom, fejjel fölfelé, annyi vizet öntök alá, hogy csak a fejek ne legyenek víz alatt, azok majd a keletkező gőzben párolódnak puhára, szórok rá 1 tk.sót és 1 tk. cukrot majd 10 perc alatt puhára párolom, leszűröm, a főzőlevét is természetesen felfogom levesnek.
Persze, ha egy lábasban tesszük oda főzni és a teljes köteg spárga a víz alatt van, az sem szentségtörés, és tényleg pár perc alatt puhára párolódik a friss spárga, óvatosan szűrőkanállal kell kivenni, mert törékeny.
Ezalatt amíg párolódik a spárgakötegem, egy serpenyőben kevés olajon vagy vajon, ropogósra sütöm a baconszeleteket, majd a leszűrt spárgasípokat óvatosan hozzáforgatom, lehetőleg nem törve-zúzva, majd azon forrón tálalom.
Tetejére bőven csorgatom a hollandi mártást.
Egyszerűen frenetikus, szavakkal ki nem fejezhetően könnyed, finom étel.








6 megjegyzés:

  1. Tudom, hogy a mesterszakácsok is mind oda vannak érte, spárga spárgával, de erről én nem tudok jót mondani. Tényleg semmi íze. Nekem azok az alapanyagok nem nagyon tetszenek amit mindenféle mással kell ízesíteni, hogy jó legyen, mert magában fűízű.
    Kedves Anikó talán a bacon, meg hollandi mártás az amitől frenetikus lett, de hogy a spárgától nem az biztos.
    Na de ettől eltekintve amit írtam minden évben egyszer én is valamit összedobok belőle, de nem magam miatt.

    VálaszTörlés
  2. Lívia én ötvenegynehányévesen ettem először életemben, tudtam, hogy van ilyen zöldség, de nálunk családilag soha nem szerepelt, hogy miért nem tudom, lehet nem is ismerték, vagy ismerték, de nem szerették, fogalmam sincs, mert szóba sem került, na gondoltam amikor először ettem, mit szeretnek ezen, semmi íze, de következő tavasszal, máig sem tudom miért mondom a gyerekemnek együnk megint, a kisebbik lányom kapható rá még, a többieket nem érdekli, a férjemet sem, no megint ettük, levesnek is, meg hollandival is, sütöttem bele quishe-be, szóval próbálgattam, variálgattam és végül rájöttem, hogy nekem jólesik ez a semmilyen, fűízű zöldség, van benne valami, ami az én szervezetemnek jó és kell. Szeretem levesnek tejszínesen és sok vajgaluskával, meg így a fentiek szerint, meg párolva, sózva-borsozva és jó sok vajat ráolvasztva, a többi variáció nem érdekel. Hát így vagyok én a spárgával, cirka 10 éve, hogy ismerem és szeretem:-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban így van ahogy írtad, hogy ez a zöldség még jó 10 éve, hogy nálunk népszerű lett - hozzátéve, hogy a menő éttermekben, meg később egyes gasztroblogos konyhákban.
      Én is csak nézegettem jó ideig, aztán kipróbáltam, de nekünk nem jön be. A húgom lányának szoktam csinálni, mert ő is szereti.
      Anikó váljék egészségedre ha Te azt érzed, hogy jó és kell a szervezetednek.

      Törlés
  3. Ritkán ,de néha elkészül nálam is egy adag spárga. Pucolni nem szeretem, elég macerás. Krémlevest, bacon szalonnába tekerve, vagy csak simán lágy tojással szeretem.

    VálaszTörlés
  4. Kipróbálom majd a posírozott tojással, jó, hogy eszembe juttattad:-))))

    VálaszTörlés