a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2010. február 25., csütörtök

Tejfeles lapított és édes lepények

Dédi isteni kelttésztájából





Hozzávalók:

Tészta:
1 kg liszt
2-3 dl langyos tej
1 tk cukor
3 dkg élesztő
1 tk só

Tetejére:
olaj
2 nagy pohár 20%-os tejföl
2 tojássárgája






Elkészítése:


A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy tálban vagy a kenyérsütőgép dagasztóprogramján, bedagasztjuk a tészta hozzávalóit, se túl lágy, se túl kemény ne legyen, majd langyos helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, és négy egyforma részre vágjuk, majd egyenként kerek cipókat formázunk belőle és letakarva pihentetjük, míg elkészülnek a 
tepsik meg a töltelékek. A sütőt is begyújtjuk vagy bekapcsoljuk.
Volt, hogy mind a négy cipóból sós-tejfölös lapított készült, de volt, hogy csak kettőből, a másik kettőt meg édesen töltötték, ezt a végén mutatom.
Tehát a sós verziónál:
Két 20 x 40 cm-es tepsit jól beolajozunk, az oldalát is. Közben egy tálba a két tejfölt kiborítjuk, beleütjük a két tojássárgáját, sózzuk és egyneművé keverjük.
Az első tésztacipót téglalapalakúra kinyújtjuk, amilyen vékonyra csak tudjuk, majd belehelyezzük a tepsi egyik felébe úgy, hogy 3 oldala legalább 5 cm szélesen túllógjon
a tepsi oldalán, belenyomkodjuk, és a kilógó részeket visszahajtjuk a tésztára, mint egy gallért. Természetesen a negyedik oldalt is, mivel a tepsi másik felére egy ugyanilyen tésztadarab fog kerülni, ugyanúgy visszahajtva. Úgy kell elrendezni a tésztákat, hogy mindegyik csak a fél tepsihelyet foglalja el visszahajtva is.
A másik tepsibe ugyanígy két tésztadarab kerül, a fent leírt módon.
Ezután a tojásos tefölt nagyjából egyformán, képzeletben 4 részre osztva, a tészták
közepére kell locsolni, a visszahajtást kicsit megemeljük, hogy alá is jusson.
Mindegyik tésztanégyzet közepére a tejfölre egy loccsintásnyi olajat öntsünk, sózzuk meg, kicsit felvert tojásfehérjével kenjük meg a széleit -a visszahajtásokat- és
hagyjuk pihenni kb. 30 percig. Ezalatt melegítsük elő a sütőt, majd 30 perc elteltével
tepsinként süssük meg. Akkor jó, ha a "gallérok" aranybarnára pirultak.

Ez egy felvidéki recept, a férjem nagymamái rendszeresen sütötték, ezt a sós változatot kenyér helyett ették, például bableveshez vagy gulyásleveshez. 
Nagyon finom, leírni bonyolultabb volt, mint megcsinálni.

Ezt a tésztát csinálták édesen is: csak 2 gombóc tésztából csináltak sósat-tejfölöset, a másik 2  gombócból pedig édes lepényt, vékonyra nyújtották /tepsi méretűre/, az egyikre cukorral, citromhéjjal kikevert túrót kentek, jó vastagon, megszórták fahéjjal, és így sütötték meg.
A másik kinyújtott tésztára szilvalekvárt kentek bőven, és a tetejét darált cukros mákkal hintették be. 
Egyszerűek, de nagyon finomak.
A család minden generációjának azóta is nagy kedvencei.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése